Doğumda Ikınma Teknikleri

20.01.2016
41
Doğumda Ikınma Teknikleri

Doğumda Ikınma Teknikleri

Normal doğumu kolaylaştıran ve hızlandıran faktörlerin başında ıkınma teknikleri gelmektedir. Bu sebeple normal doğum yapacak olan anne adayının doğumun başladığı andan itibaren ne yapması ve nasıl davranması gerektiğini öğrenmesi faydalı olacaktır. Bunun için nefes ve ıkınma tekniklerini bilmek gerekir. Bu ıkınma tekniklerini öğrenmek için kitaplardan, internet sitelerinden ya da hamilelik eğitim kurslarından almak mümkün olmaktadır.

Ikınma tekniklerini doğru uygulamak doğumun kolay geçmesi için oldukça önemlidir. Ikınma teknikleri doğum başladıktan sonra 2. evrede yapılmalıdır. Bu evreden önce ıkınma teknikleri uygulanmamalıdır. Normal doğum evreleri 3 adettir. Birinci evre, doğum sancılarının her 5 dakikada bir gelerek 1 dakika kadar sürdüğü ve rahim ağzında 10 cm açılmanın gerçekleştiği bir evredir. Doğumda en uzun süren evre bu evredir. Bu ilk evre bazen saatlerce sürebilmektedir. İlk evrede yapılması gereken şey doğru nefes alıp vererek rahim ağzında açılma olmasını beklemektir. Bu evrede uygulanması gereken nefes teknikleri hakkında detaylı bilgiye de sahip olmak gerekir. Bu ilk evrede ıkınma teknikleri uygulanmaz. Rahim ağzındaki açıklık 10 cm’e ulaştıktan sonra doğumun 2. evresi başlar. Bu evrenin başlamış olduğunu anne adayı fark etmeyebilir. Bunu doktor ya da ebe anne adayına bildirirler. Doğumun ikinci evresinde ıkınma tekniklerini uygulamak gerekir. Bu ıkınma teknikleri bebeğin daha kolay doğmasına yardımcı olur. Bu evrede bebek artık annenin kalın bağırsaklarına doğru baskı uygular. Bu da annede otomatik olarak ıkınma hissi uyandırır. Ancak doğum anında ıkınma tekniğini doğru uygulamak oldukça önemlidir. Doktorun ve annenin ıkınmaları ile birlikte bebek doğar ve doğumun 3. evresi başlamış olur. Bu üçüncü evrede bebeğin eşi olarak da adlandırılan plasentanın ayrılması beklenmektedir. Bu evrede anne herhangi bir ağrı ya da sancı hissetmez ve ıkınması da gerekmez. Plasentanın ayrılması için beklenmesi gereken süre ortalama 10 dakika kadardır. Ancak bazen yarım saate kadar da uzayabilmektedir. Bu evrenin de tamamlanmasından sonra doğum tamamlanmış olur.

Doğumda Ikınma Teknikleri Nasıl Uygulanmalıdır?

Bebeğin karnın aşağısına inmesi ve rahim ağzının 10 cm kadar açılmasıyla birlikte doğumun ikinci evresi başlar. Bu evrede annenin ıkınma tekniklerini uygulaması gerekir. Bu teknikler doğumu çok daha kolay ve hızlı bir hale getirir. Annenin doğru tekniklerle ıkınması doğuma oldukça katkı sağlar ve bebek de strese girmemiş olur. Doğum sancıları geldiği anda ıkınma teknikleri uygulanmalıdır. Sancıların geçtiği sırada ise annenin dinlenmesi ve nefesini toparlaması gerekir. Her gelen sancıda tekrardan ıkınma teknikleri uygulanmalıdır. Çoğu zaman 2 – 3 ıkınma sonrası bebek doğmaktadır.

Ikınma tekniği olarak, doğum sancısının geldiği esnada burunda nefes alıp derince karın (diyafram)solunumu yapmak gerekir. Sonrasında ise alınan nefes içeride tutularak çene kısmı göğse yaklaştırılır ve bebeği itmeye çalışılır. Bu itme işlemi aşağıya doğru güç uygulamaktadır. Bu noktada gücün tamamen aşağıya verilmesi önemlidir. Ikınma süresi uzun ve kuvvetli olmalıdır. Ikınma esnasında nefes verme işlemi oldukça yavaş olmalıdır. Böylece ıkınmanın süresi uzayabilir. Nefes bittiğinde ise eğer doğum sancısı hala devam ediyorsa tekrar derin bir nefes alarak ıkınma işlemi yapılır. Sancıların geçtiği sırada normal nefes alıp vererek dinlenmek gerekir. Doğum sancıları yaklaşık 2 ila 3 dakika arayla gelir. Eğer epizyotomi (doğum kesisi) işleminin uygulanması gerekirse bu esnada uygulanır. Doğum kesisi sonrası çoğunlukla ilk ıkınmadan sonra doğum gerçekleşir. Bebeğin doğmasıyla birlikte ıkınma işlemi biter. Doğumda ıkınma tekniklerinin doğru uygulanmasıyla birlikte bebek herhangi bir sıkıntıya girmeden doğabilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.