Doğumun Başladığını Gösteren Belirtiler

14.03.2015
44
Doğumun Başladığını Gösteren Belirtiler

Doğum Belirtileri Nelerdir? Doğum Başlangıcı Nasıl Anlaşılır?

Doğum genellikle doktor kontrolünde önceden tahmin edilebilecek şekilde 38. hafta ile 40. hafta arasında gerçekleşmektedir. Ancak bazı istenmeyen durumlarda erken doğum söz konusu olabilmekte ve bu durumda beklenmedik bir zamanda doğum gerçekleşebilmektedir. Normal doğum haricinde sezaryen doğum gerçekleşecekse, bu kez doktorunuzun önereceği 38. haftadan sonra sezaryen doğum gerçekleştirilebilmektedir. Sezaryen ile doğum yapacaksanız ve doktorunuzdan tarihi net bir şekilde öğrendiyseniz dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan bir tanesi doğumun gerçekleşeceği 1 gün öncesinde beslenmeyi kesmelisiniz.

Doğum Belirtileri ve Doğum Başlangıcı Belirtileri

Doğum Anında Nefes Alma Rahatlığı Meydana Gelir

Doğum anında bebek alt kısıma doğru ineceği için diyafram üzerindeki basınç azalır ve bebeğin yer değiştirmesine bağlı olarak nefes almak daha kolay bir hale gelir. Fakat bebeğin alt kısıma inmesi bu kez idrar torbasına basınç oluşturur ve idrar kesesi doluymuş gibi idrara çıkma ihtiyacı söz konusu olabilir.

Doğum Belirtileri Arasında Yer Alan Kanlı Akıntı Gelmesi

Doğum gerçekleşeceği zaman nişan adı verilen kanlı mukus tarzı bir akıntı yaşanmaktadır. Gebelik devam ederken rahim ağzı kapalıdır ve bu sayede mikroplar ve bakteriler rahim içerisine giremezler. Bu durumu kalın bir mukus tabakası sağlar ve doğum gerçekleşeceği zaman bu kanlı mukus tabakası rahim ağzından atılır ve rahim ağzının açılması sağlanır. Bazı gebeliklerde bu durum yaşanmayabilir ancak yaşandığında genellikle koyu renkli ve kıvamlı kanlı olan mukus tarzı bir akıntı sonrasında doğum suyu gelir ve doğum başlar. Ancak bazen doğumdan günler önce atıldığıda görülebilmektedir.

En Önemli Doğum Belirtisi Rahimden Su Gelmesidir

Gebelik sona erererk doğum gerçekleşirken her gebenin vajinasından su gelmez ancak bazı gebeliklerde doğum gerçekleşmeden önce kesede yırtılmalar meydana gelir ve buna bağlı olarak çok az bir miktarda su vajinadan dışarıya doğru atılır. Doğumdan önce vajinadan su gelmesi bazı kadınlarda çok yoğun şekilde görülürken, bazı kadınlarda ise daha az şekilde görülebilmektedir.

Doğum belirtileri arasında su gelme eylemi bazı durumlarda idrar ile karıştırılabilmektedir. Gebeliğin genellikle 38. haftasından itibaren rahimden idrar sızıntıları meydana gelebilmektedir. Gelen sıvının idrarmı yoksa doğum suyumu olduğunu bireysel olarak anlamak mümkün değildir. Bu nedenle doğum suyunun idrarala karıştırılarak panik yapılmaması adına su geldiğinde sakince doktora başvurmak yeterli olacaktır.

Kese yırtıldığında yırtılan membranlar içerisinde enfeksiyon oluşma riski olacağından doktor kontrolü hayati önem taşımaktadır.

Önemli Bir Doğum Belirtiside Doğum Sancılarıdır

Doğumun gelişi genellikle normal doğumlarda sancı ile anlaşılmaktadır. Genel olarak alt karın bölgesinde ve kasıklarda hissedilen bu sancılar, kısa süreli kasılmalar ile karında sertleşmeler şeklinde görülmektedir. Doğumun gerçekleşmesine yakın dönemlerde yalancı doğum sancıları yerlerini gerçek doğum sancılarına bırakır, gerçek doğum sancıları genellikle 30 saniye ile 60 saniye arasında değişiklik göstermektedir.

Doğumun geldiğini haber veren doğum sancıları genellikle 4 – 5 dakika aralıkla görülür ve görülen sancılar genellikle 1 dakika civarında görülebilmektedir. Bu durum görüldüğünde acilen doktorunuza başvurmalısınız.

Rahim Ağzı İncelmesi

Gebeliğin sonuna yaklaşarak doğumun başlangıç süresine en yakın olan dönemlerde rahim ağzında incelmeler görülmektedir. Bu durum sadece doktorunuz tarafından gerçekleştirilen vajinal muayene sayesinde görülebilir. Doğuma yaklaşırken gerçekleşen rahim ağzı incelmesi gözle görülebilen bir durum değildir ve ancak doktor kontrolünde çok ince yüzdelerle ifade edilebilen bir durumdur.

Doğum belirtileri arasında görülen rahim ağzı incelmesinin aslında çok önemli bir amacı bulunmaktadır ve rahimin incelmesiyle doğumun daha kolay hale gelmesi sağlanmaktadır. Bu incelmelere neden olan faktör ise doğumdan önce görülen yalancı sancılar olarak gösterilmektedir.

Doğum Belirtilerinin Sonuncusu Rahim Ağzı Genişlemesidir

Gebeliğin sonlarına yaklaştıkça bebeğin rahimden daha kolay geçebilmesi için rahim ağzında genişleme başlar. Bu durum aynı şekilde rahim ağzı incelmesinde olduğu gibi ancak doktor kontrolü sayesinde anlaşılabilecek bir durumdur. Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının 10 cm olabilmesi ve incelmenin yaklaşık olarak tamamı olacak şekilde % 100 olması gerekmektedir.

Doğuma yaklaşılan 37. haftadan sonra bebek anne karnında daha az hareket eder, bu durumun asıl nedeni yerinin dar olmasıdır. Ancak bebeğiniz 1 saat içerisinde 10 hareketten daha az hareketlilik gösteriyorsa veya hiç hareket göstermiyorsa acilen doktorunuza başvurmalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Ayça dedi ki:

    34+5 günlük hamileyim ve arada sanki karnımın içinden bişey yırtılıyormuş gibi bir his geliyor ama başka şikayet yok bu bir doğum belirtisi sayılabilirmi daha çok erken değilmi korkuyorum acaba doğum belirtileri kaç gün önceden başlar?