Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Zararlı Mı?

16.05.2015
170
Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Zararlı Mı?

Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi

Anne sütü bebeğin sağlıklı gelişimi açısından en önemli besin kaynağıdır. Özellikle anne sütünün ilk 6 ay boyunca başka hiç bir ek gıdaya gerek olmadan verilebildiği ve sadece anne sütü ile bebeğin çok daha etkili bir şekilde gelişebildiği bilinmektedir. Ancak anne sütünün de çeşitli faktörlere bağlı olarak niteliği değişebilmekte ve bebeğe yarar sağlayabildiği gibi zararlı içerikleri de barındırabilmektedir. Özellikle kafein gibi zararlı maddelerin aşırı tüketimine bağlı olarak bebeğin reflü gibi rahatsızlıkları geçirebilme ihtimali çok daha fazla artmaktadır.

Emzirme Döneminde Kafein Tüketimi Bebekte Ne Gibi Problemlere Yol Açar?

Anne sütü yer yüzünde bulunabilecek tüm ek gıdalar ve besinlerden çok daha etkili bir besindir ve bağışıklık sistemini anne sütü kadar güçlendiren bir başka besin bulunmamaktadır. Bir bebeğin ilk 6 aylık hayatı boyunca ihtiyaç duyabileceği tüm vitamin ve mineraller anne sütünün içerisinde fazlasıyla yer almaktadır. Ancak annenin bilinçsiz beslenmesi üzerine anne sütü kalitesini kaybedebilmekte ve bebeğe faydadan çok zarar verebilmektedir. Bu gibi durumlarda anne sütü bebek üzerinde bir çok hastalığa karşı koruma sağlayan bağışıklık sistemini bozar ve gelişimi engelleyerek bebeğin pek çok hastalığa karşı savunmasız kalmasına neden olur.

Bu nedenlerle emzirme döneminde kafeinli gıdaların tüketilmesi asla önerilmemektedir. Özellikle normalden fazla kahve tüketimi, çikolata tüketimi gibi besinlerin normalin üzerinde tüketilmesi durumunda bebeklerin reflü gibi hastalıklara daha yatkın olabildikleri tespit edilmiştir.

Özellikle anne adaylarının sütlerini arttırmak için çeşitli besinlere yöneldiğini görmekteyiz, sütlü çikolatalar veya kafein içeren sütlü kakaolu tatlıların sütü arttırdığı bir gerçek ancak bu artan sütün bebeğe katkı sağlamak yerine zarar verdiği de bilinmesi gereken bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Kafeinli içecekler veya besinlerin emzirme döneminde normalin çok üzerinde tüketilmesi durumunda anne adayında pek çok yan etki ortaya çıkabileceği gibi bebekler üzerinde de reflü gibi ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir, ilerleyen zamanlarda oluşan bu reflü gibi rahatsızlıklar daha ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına dönüşebilmektedir.

Aşırı Kafein Tüketimine Bağlı Reflü Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

Genellikle bebeğiniz dünyaya geldikten sonra ilk 6 aylık süreç içerisinde görülebilmekte olan bir rahatsızlıktır. Şiddetli kusmalar ve besin tükettiği halde kilo alamayan bebeklerin reflü olma ihtimali yüksektir. Hastalığın tedavi edilme süreci başarılı olarak atlatılabilse bile ilerleyen dönemlerde sessiz reflü adı verilen ve daha ileri yaşlarda olan çocuklarda yeniden ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonları gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Sessiz Reflü Belirtileri Nelerdir?

* Sessiz reflüde çocuk gece uyurken ağzından salyalar akmaktadır.

* Ayrıca çocuğun ağzında normal olmayan bir koku hakim olabilmektedir.

* Aşırı derecede iştahsızlık ve aç olduğu halde yemek yiyememe durumu görülür.

Bu gibi rahatsızlıklar ve istenmeyen durumların çocuğunuzun başına gelmesini istemiyorsanız emzirme döneminizde kesinlikle kafeinli besinlerin tüketilmesinden uzak durmalı ve sağlıklı besinlere yönelerek sütünüzün kalitesini ve niteliğini arttırmalısınız. Bu sayede bebeğiniz ve çocuğunuz ilerleyen yaşlarında bile güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğu için hastalıklara yakalanmayacaktır.

Emzirme Döneminde Olan Anneler Ne İle Beslenmelidir?

* Kafein içeren içecekler ve besinlerden uzak durmanız gerektiğinden bahsetmiştik.

* Ayrıca toplumumuz tarafından doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi olan şekerli gıdaların süt yaptığını düşünerek bu tür gıdaları çok fazla tüketmekten kaçınmalısınız. Bu gibi gıdalar sütünüzü beklediğiniz oranda arttırmaz ancak sütün kalitesini düşürmektedir.

* Sütünüzün fazla ve kaliteli olması için yeterli oranda dinlenmek çok büyük önem taşımaktadır. Bu konuda size en büyük yardımı eşiniz göstermeli ve siz dinlenirken bebek ile kendisi ilgilenmelidir. Yeterli oranda uykunuzu aldığınızda sütünüzün artacağını göreceksiniz.

* Son olarak gün içerisinde en az 2 litre su tüketmelisiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.