Ergenlik Döneminde Çocuklara Nasıl Davranmalı?

08.04.2016
172
Ergenlik Döneminde Çocuklara Nasıl Davranmalı?

Ergenlik Döneminde Çocuğunuzla İletişim Nasıl Olmalı?

Ergenlik dönemi, çocukluk döneminin bitip yetişkinlik döneminin başladığı evredir. Bu evre hem kişi hem de çevresindekiler için çok da kolay geçen bir dönem değildir. Çünkü bu süreç içerisinde kişi, karakterini kazanmaktadır. Bireyselliğin ve bağımsızlığı ilan edildiği, kişinin kendini bu şekilde ispat etmeye çalıştığı bir dönemdir. Bu zorlu süreçte anne ve babaya birçok görev düşmektedir. Ergenlik çağına giren çocuklara nasıl davranmak gerekir sorusunun cevabı sabırlı olmaktır.

Ergenlik dönemi kimlik ve karakterin kazanıldığı bir dönem olmasının yanı sıra çocukluk döneminin bitmesi nedeniyle de hüzün ve hırçınlığın bir arada yaşandığı dönemdir. Bu sebeple ergenlik dönemindeki kişi çoğunlukla gergin, huysuz, uyumsuz ve inatçıdır. Ancak unutmamak gerekir ki her yetişkin insan bu dönemden geçmiştir. Bu sebeple ebeveynler kendi ergenlik dönemlerindeki zorlukları göz önünde bulundurarak tavır sergilemeye özen göstermelidir. Ergenlik dönemindeki kişinin kıyafet seçimi dahi sorun olabilmektedir. Dinlediği müzikler de bu dönemin etkisiyle farklılıklar gösterebilir. Bu süreç içerisinde anne – babanın sabırla ve sakin bir tavırla yaklaşmaları önemli bir konudur.

Ergenlik döneminde çocuğu olan anne ve babaya düşen görevlerden biri de çocuğun kendi kararlarını verecek karaktere sahip olmasını sağlayabilmektir. Yani çocuk özgüveni kazanmış bir şekilde ergenlik döneminden çıkmalıdır. Bu sayede çocuk, kendi ayakları üzerinde durmayı bilen, başarılı ve istikrarlı biri olabilmektedir. Elbette bu dönemde belli kriterler, yasaklar ve sınırlar da olacaktır. Ancak bu sınırların çocuğun gelişimine zarar vermeyecek şekilde çekilmesi önemli bir noktadır.

Çocuk, ergenlik dönemindeyken çoğunlukla reddetme ve inatlaşma tavırlarını sergiler. Bu noktada anne – babanın fazla ısrarcı olmamasında fayda vardır. Ayrıca çocuğun ergenlik döneminden önce aldığı aile eğitimi de bu dönemin ne kadar kolay ya da zor geçeceğini etkileyen bir durumdur. Sakin ve güvenilir bir ortamda büyütülen çocukların ergenlik dönemleri diğerlerine göre daha sakin geçebilmektedir. Bu yüzden evlat sahibi olan çiftlerin kültürel ve sosyal değerlere bağlı kalacak şekilde eğitim vermeleri önemli bir husustur.

Anne ve babalar, ergenlik dönemindeki çocuklarını daha fazla dinlemeye ve onunla iletişim kurmaya özen göstermelidir. Bu tutum, aradaki gerginliğin ve stresin azalmasına olanak tanır. Çocuğun savunduğu fikir, düşünce ya da şahıs anne – babaya ters düşen yapıda olsa dahi çocuğu dinleyip ergenlerle iletişim kurmak da fayda vardır. Bu aşamada ısrarcı cümlelerden kaçınmak gerekir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ergenlik dönemindeki çocuğu, sergilediği tavırlardan ayırabilmek ve bu şekilde değerlendirebilmektir. Çocuğa sergilenen tavır, ona değer verildiğini hissettirecek nitelikte olmalıdır. Ergenlik dönemi geçici bir dönemdir ve kalıcı olan anne – babanın çocuğu olacaktır. Eğer çocuk anne – babayı rahatsız edecek şekilde giyiniyor, konuşuyor, hareket ediyorsa bu durumun üstüne gitmemek faydalı olacaktır. Çocuk iyi bir davranışta bulunmuşsa ya da anne – babasının tavsiyesini dikkate alarak hareket etmişse bu durumda onu takdir etmek çocuğun özgüvenini kazanmasına ve daha sakin davranmasına yardımcı olur. Bu yüzden zaman zaman takdir etmeye özen göstermek gerekir. İletişim esnasında yıkıcı değil, yapıcı olmaya özen gösterilmelidir. Tartışmalar esnasında olumsuz, suçlayıcı ve kaba cümleler kullanmaktan kaçınmak gerekir. Bu esnada çocuk anne – babasının davranışlarını ya da düşüncelerini eleştirebilir. Bu duruma hazırlıklı olmakta fayda vardır. Eleştiri karşısında ortamın gerilmemesine özen göstermek gerekir. Unutulmamalıdır ki tüm bu tartışmalar ve eleştiriler eğitim ve terbiyenin birer parçasıdır ve bu süreç geçicidir. İstikrarlı bir tavırla ondan asla vazgeçmeyeceğinizi yansıtın. Tüm bu tartışmaların, gergin anların gelip geçici olduğunu vurgulayarak onu her şekilde sevdiğinizi yansıtın.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.