Gebelikte Kanama

04.02.2015
175
Gebelikte Kanama

Hamilelikte Kanama Nedenleri, Tedavisi

Gebelikte özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde veya son bir kaç ayında kanamalar görülebilmektedir. Gebeliklerin toplamı ele alındığında toplam istatistikler içerisinde %’lik bir oranda ilk aylarda kanamalar görülmektedir. Ancak burada endişe etmenize gerek olabilecek bir durum söz konusu olmayabilir ve her kanamanın düşük riski taşımadığını bilmelisiniz. Genellikle bu tür kanamaların tamamında doktorunuza danışmalısınız ve buna benzer kanamaların büyük bir kısmı ilaç tedavisi ve yatak istirahatıyla çözülebilecek cinstendir.

Hamileliğin ilk 3 ayında daha sık şekilde görülen bu kanamalar devam eden 5., 6. aylarda daha az gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra doğumun yaklaşmasıyla birlikte 7., 8., ve 9. aylarda da aynı şekilde zararsız kanamaların görülebilmesi doğal bir durumdur.

Hamilelikte Kanama Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte kanamaların meydana geleceği zamanlarda karıklarda ve bel kısmında bir miktar ağrılar görülebilmektedir. Bunun yanı sıra çamaşırda az miktarda kan lekelerine rastlanır. Hamile bayanlar genellikle bu ağrıları adet döneminde yaşanan regl ağrılarına benzetmektedir. Fakat bazı durumlarda ise hiç ağrı görülmeden kanamalar meydana gelebilmektedir.

Hamilelikte Görülen Kanamalar ve Nedenleri

* Hamilelikte ilk 3 ay içerisinde gerçekleşen kanamalarda düşük riski daha yüksektir ve bu nedenle çok acil şekilde doktora başvurulması gerekmektedir.

* Ayrıca bu kanamalar bebek henüz rahmin içerisine yerleşmeden önce meydana gelen kanamalarda olabilmektedir. Yani bu kanamaya bebeğin rahim duvarlarına yuvalanması sonucu meydana gelen kanamada denilmektedir. Bebek rahim içerisinde yuvalanmak için kendine yer açmak için zorlanmalara neden olur ve bu durumda sadece bir kaç damla kan gelir, bu durum çok normal bir durumdur.

* Bunların dışında hamileliğin ilk dönemlerinde zorlanma veya ağır kaldırma sonucu oluşan kanamalar söz konusu olabilir, bu durum rahimde meydana gelen kasılmalarla gerçekleşebilen normal bir durumdur. Bu durum genellikle rahminde şekil bozuklukları olan, rahminde farklı problemler olan bayanlarda hamileliğin ilk aylarında gerçekleşmektedir. Bu tür kanamalarda düşük riski daha yüksek olarak tahmin edilmektedir.

* Bazı durumlarda annenin kan akışının toplandığı plesentanın yanlış yerde durma durumu söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda genellikle plesenta bebeğin yanında olması gerekirken, bebek üstte plesenta ise altta bulunabilir. Bu gibi durumlarda çok az miktarda zorlanmalarla veya cinsel ilişkiler sonucunda çok az miktarda bir zorlanmayla kan gelmesi durumu söz konusu olabilmektedir.

* Doğuma bir kaç ay kala yaşanan kanamaların nedenleri ise erken doğumun en önemli işaretlerinden biri olmasıdır. Bu durum rahmin erken kasılmaya başlaması sonucu meydana gelir ve bu dönemlerde çok sık doktor kontrolünden geçmek önerilmektedir.

Hamilelik Döneminde Görülen Kanamaların Tedavisi

* Genellikle hamileliğin ilk bir kaç ayı içerisinde görülen kanamalarda doktorunuz tarafından verilecek olan progesteron ilacı ile çözüm sağlamak mümkün olacaktır. Bu ilaçların bebeğiniz üzerinde hiç bir etkisi bulunmamaktadır, bu konuda asla endişelenmemelisiniz. Görevi rahimi gevşetmek olan progesteron hormonu zaten tüm kadınlarda olan ancak bazı kadınlarda daha az bulunan bir hormondur. Özellikle daha önceki doğumlarında düşük yapmış olan anne adaylarına bu hormon verilir ve düşüklerin önüne geçilmiş olunur. Bu hormonun alınmasının ardından yatak istirahati ile kanamalar tamamen tedavi edilmiş olur.

* Bunun dışında bir diğer kanama nedeni ise bebeğin sağlık durumudur, burada bebek artık cansız veya vücut bebeği atmak istiyorsa bu durumu progesteron hormonu tedavisi ile önlenemez. Bu durumda doktorunuza başvurarak hamileliğin sonlanması durumunda ufak bir operasyon geçirmelisiniz.

* Hamileliğin son 3 ayında yaşanan erken doğum riskiyle birlikte yaşanabilecek kanamalarda ise yatak istirahati önerilmektedir. Yatak istirahati sırasında minimum risk düzeyine inilmiş olur ve bol sıvı alınması çok önemlidir. Özellikle hamileliğin son aylarında meydana gelebilecek kanamalara karşı ilk yapılan tedavi serum takılarak vücudun sıvı seviyesinin arttırılmasıdır. Bu aşamada uygulanan tedavide bol sıvı alımı ve yatak istirahatinin yanı sıra doğumu önleyici ilaç tedavileri de uygulanmaktadır.

 Yukarıda saymış olduğumuz gebelik kanamaları tedavi yöntemleri sayesinde çoğunlukla önüne geçilebilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.