Gebelikte Şeker Hastalığı

01.03.2015
121
Gebelikte Şeker Hastalığı

Gebelikte Anne ve Bebekte Görülen Şeker Hastalığı ve Tedavisi

Kanda normalden çok daha fazla şeker oranının tespit edilmesiyle görülen rahatsızlığa şeker hastalığı denilmektedir. Bazı anne adayları hamile kalmadan önce şeker hastasıdır, bu duruma pregastasyonel diyabet adı verilmektedir. Bazı bayanlarda ise şeker yükekliği hamilelik ile birlikte görülen bir durumdur, bu duruma ise gestasyonel diyabet adı verilmektedir. Genellikle 200 hamilelikten sadece 1 tanesinde pregastasyonel hamilelik görülmektedir. 200 kadından 5’inde ise gastasyonel gebelik görülmektedir.

Eğer gebelik yaşamadan önce şeker hastasıysanız kesinlikle doktorunuza danışmalısınız ve şeker hastalığınızı belirterek, doktorunuzun önerdiği şekilde kan şekerinizi kontrol altında tutmalısınız. Şeker hastalarının gebeliği normal gebeliklere göre daha zorlu geçmektedir. Özellikle hamilelikte değişen hormonel dengelere bağlı olarak insülin dozajınızı değiştirmeniz gerekmektedir.

Hamilelikte Diyabet Yani Şeker Hastalığına Bağlı Olarak Yaşanabilecek Problemler

* Gebelikte anne adayının şeker hastası olması bebeğin normalden çok daha fazla irileşmesine neden olmaktadır. Bebeklerin normalden çok daha fazla irileşmesi doğum öncesinde anne karnında geliştiği sırada ve doğum sırasında bir çok sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Şeker hastası olan annelerde genellikle seraryen doğum önerilmektedir. Bunun yanı sıra şeker hastalığı nedeniyle iri olarak dünyaya gelen bebeklerde omuz takılması, doğumun normalden uzun sürmesi, doğum travması gibi pek çok istenmeyen durum ortaya çıkabilmektedir.

* Gebelikten önce diyabet hastası olan annelerde bebekler anormal olarak dünyaya gelebilmektedir. Anormal doğum riski artmaktadır. Ancak gebelik oluştuktan sonra meydana gelecek şeker hastalıklarında anormal doğumlar görülmemekle birlikte bazı istisnayi durumlar gözlemlenmektedir.

* Aynı zamanda hamile kalmadan önce şeker hastası olan insanlarda yüksek tansiyon görülme ihtimali çok yüksektir.

* Şeker hastalığı bulunan anne adaylarında erken doğum riski artmıştır. Aynı zamanda özellikle gebelikte bebek ölümlerinin çoğunun şeker hastası olan annelerin bebeklerinde görüldüğü tespit edilmiştir.

* Diğer yandan şeker hastası olan annelerin bebeklerinde akciğer solunum rahatsızlıkları yani RDS görülme ihtimali çok yüksektir. Şeker hastası olan annelerin bebeklerinde akciğer gelişimi daha yavaş olarak seyreder.

* Şeker hastalığı bulunan annelerin gebeliklerinde solunum yolu enfeksiyonları, üniter sistem enfeksiyonları ve doğumun ardından görülen puerperal enfeksiyonların riski çok fazla yükselmektedir.

* Ayrıca diyabetik gebeliklerde kusma ve bulantı gibi semptomlar daha şiddetli olarak seyretmektedir.

Gebelikte Şeker Hastalığı Belirtileri

Gebelikte genel olarak çoğu bayan şeker hastalığının belirtilerini fark edememektedir. Ancak gebelik sırasında rutin olarak yapılan testler sonucunda şeker hastalığı yani diyabet tespit edilebilmektedir. Diyabetin yoğun belirtilerinden bazıları, aşırı yemek tüketimi, normalden fazla idrara çıkmak, aşırı kilo kayıpları ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilmektedir.

Şeker hastalığı gebelik sırasında kontrolü çok daha zor olan bir hastalıktır ve normalden çok daha dikkat etmek ve sürekli olarak doktor kontrolünde olmak gerekmektedir.

Gebelikte Şeker Hastalığı Tanısı

Gebelikte şeker hastalığının tanısı için glukoz ismi verilen yükleme testlerinin yapılması yeterli olacaktır. Glukoz testleri şekerli su testleridir. Neredeyse tüm gebeliklerde tedbir açısından bu testlerin uygulanması çok normaldir. Bu testin sonucunda gebelikte şeker hastalığı tanısı konulabilmektedir.

Gebelikte Diyabet Tedavisi

Genellikle şeker hastalığının tedavisinde basit diyetler yeterli olmaktadır. Doktorunuzun kontrolü altında diyetler yeterli bulunmadığı taktirde doktorunuzun önerisi ile insülin tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak hamilelik süresince şeker hastalığı tedavisinde asla şeker düşürücü ilaçların tüketilmesi önerilmemektedir.

Diyabet Doğumdan Sonra Devam Eder mi?

Bir çok kadında şeker hastalığı doğumun sona ermesiyle birlikte geçmektedir. Ancak gebelik döneminde geçici diyabet hastalığı geçirenler yaklaşık olarak 15 yıllık bir dönem içerisinde diyabet hastalığı ile karşı karşıya kalmaktadır.

Bunun yanı sıra gebe kalmadan önce şeker hastası olan anne adayları doğumun ardından yeniden eski hallerine dönerek şeker hastalığı ile karşı karşıya kalacaklardır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.