Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalı?

12.12.2017
155
Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Kadınlarda genital bölge ( vajinal bölge) temizliği çok önemlidir. Hem rahim ağzı hem de idrar yolu enfeksiyonlarından korunabilmek için vajinal bölge temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Ancak ne yazık ki vajinal bölge temizliği konusunda yapılan birçok şey yanlış. Doğru bildiğimiz yanlışların başında ise, vajinal bölgenin iç kısmını yıkamanın daha sağlıklı olduğu.

Vajinal bölge için yararlı olan laktobasil ve kendiliğinden üretilen asitin dengesiyle bölgedeki oluşabilecek enfeksiyonlar karşı koruma kalkanı oluşturulur. Bu koruma kalkanı sayesinde rahim ağzına gelen zararlı bakteriler geri püskürtülür. Vajinanın iç bölgesini yıkamak bu dengeyi bozar. Dış bölge sürekli temiz tutulmalı ve gerekli bakımı yapılmalıdır. Ancak iç bölgede gerçekleştirilen temizlik yarardan çok zarar verir.

Laktobasil/asit dengesini korumanın önemi

Laktobasil ve asit dengesini bozarak enfeksiyonlara karşı oluşturulan koruma kalkanını zayıflatır. Dış bölgeye uygulanan temizliğin de çok fazla abartılmaması gerekir. Örneğin çeşitli kozmetik markalarının çıkarmış olduğu vajinal bölge için temizleyici ürünler bölgeye zarar vermekte ve Laktobasil asit dengesini bozmaktadır. Deodorantlı çeşitli esanslı mendiller kullanmakta vajinal bölgeye zarar vermektedir.

İç çamaşırlı pamuklu malzemelerden seçilmeli ve sabah akşam düzenli olarak değiştirilmelidir. Vajinal bölge yıkanırken arkadan öne doğru değil de, önden arkaya doğru gerçekleştirilmelidir. Anüs etrafında bulunan zararlı maddelerin vajina yoluyla temasını önleyebilmek adına temizlik işleminin sıralaması çok önemlidir.

İdrara çıkma ihtiyacı olduğunca bu ihtiyaç ertelenmemeli, özellikle de cinsel ilişki sonrasında eğer ki ihtiyaç varsa hiç beklemeden idrara çıkılmalıdır. Çünkü nedensiz yere idrar ihtiyacını ertelemek zararlı bakterilerin normalden uzun süre tutulmasına ve vajinal bölgedeki dengeyi bozmasına neden olur. İdrarla beraber var olan tüm zararlı bakterilerde o an atılır.

Bir diğer önemli husus ise, yeterli kayganlık oluşmadan cinsel ilişkiye girilmesidir. Bu vajinal tahriş eder ve hastalıklara karşı korumasız hale gelmesine neden olur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.