Hamilelik Çatlakları

20.08.2018
448
Hamilelik Çatlakları

Hamilelikte kadının vücudundaki hormonal değişim kilo artışı, cildin gerilmesi ile birlikte hamilelik çatlakları gibi istenmeyen bir soruna neden olabiliyor. Hamilelik döneminde alması gerekenden fazla kilo alan, hızlı kilo alan anne adaylarında özellikle son 3 ayda karında, bel ve kalça bölgesinde, göğüslerde çatlaklar meydana gelebiliyor. Kadının cilt yapısı genetik olarak elastik değil ise çatlak sorunu daha fazla yaşanabilir.

Hamilelik döneminde oluşan çatlaklar kadınları ruhsal olarak etkileyen, fizyolojilerini bozan bir sorundur. Doğum yaklaştıkça hormonal etkilerle de daha fazla kilo alan kadının cilt gerginliği arttığı için özellikle karın bölgesinde belirgin çatlaklar oluşur. Özellikle cildi beyaz olan kadınlarda çatlak sorunu daha fazla yaşanabilir. Cilt epidermiz, dermis ve cilt altındaki yumuşak dokudan meydana gelir. Vücudu saran cildi bir örtüye benzetirseniz, kenarlarından ne kadar çekiştirirseniz ayrılmaya ve yırtılmaya başlar. Hamilelik sürecinde de karındaki genişleme çatlak oluşumunun en önemli nedenidir.

Hamilelikte çatlak oluşumuna engel olacak bir yöntem yoktur. Ancak alınacak bazı önlemlerle çatlakların daha az seviyede oluşması sağlanabilir. Dengeli beslenme, fazla zorlamayan egzersizlerin düzenli yapılması hızlı kilo alıp vermekten kaçınma, cildi nemlendirme gibi önlemler çatlak oluşumunu azaltabilir. Cildin elastikiyetini koruyan, nemini ve yağ dengesini sağlayan lokal ürünlerde çatlakların oluşmasına engel olabilir. Ancak özellikle hamilelikte bu tür kremlerin doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekir.

Hamilelik çatlakları nasıl geçer

Hamilelik çatlakları kadınların her dönem sorunu olmuştur. Bu nedenle hamilelik çatlakları nasıl geçer, bu konu her zaman kadınların ilgisini çekmiştir. Hamileliğinde çatlaklarla karşılaşmamak için her önerilen yöntemi uygulamaya çalışırlar. Çatlak tedavisinde her geçen gün yeni yöntemler geliştirilmektedir. Özellikle çatlakların yeni oluşmaya başladığında ciltte kızarıklıklar başladığında uygulana lazer tedavisi tam olmasa da, belirgin seviyede iyileşmeyi sağlayabilir. Çatlakların ilerleyen aşamasına yani beyazlaştığı dönemde ise fraksiyonel lazer ile dermaroller tedavisi uygulanması daha iyi sonuçlar verir.

Bu tıbbi tedavi yöntemlerinin dışında kadınlar kendileri de evde uygulayacakları yöntemlerle çatlak sorununu azaltabilir. Yeni oluşmaya başlayan çatlaklarda bu tedaviler oldukça olumlu sonuçlar verir. Bu yöntemler genellikle bitkisel olduğundan yan etkisi de bulunmaz. Ancak hamilelik söz konusu olduğu için kadınların mutlaka doktoruna danışması önerilir. Hamilelik çatlakları yeni oluşmaya başladığında saf zeytinyağı, çörek otu yağı, kayısı yağı, kantaron yağı, buğday yağı, melisa yağı gibi bitkisel yağlar cilde sürülebilir. Bu yağlar ister tek olarak, ister karıştırarak cildinize masaj yaparak sürebilirsiniz. Böylece cildin nemlenmesi ve elastikiyet kazanması sağlanır. Dolayısıyla çatlakların oluşumuna engel olunabilir.

Ayrıca piyasada hamilelik çatlakları için kremlerde satılmaktadır. Ancak bu kremlerin içeriğine dikkat edilmelidir. Bunların hepsi çatlaklara faydalı olmaz. Özellikle kadında çatlak oluşumuna neden olacak risk faktörleri bulunuyorsa, kremler etkisiz kalabilir. Kadınlar bu çatlakların tedavisinde ilk bir yılı kaçırmamalıdır. İlk yılda alınan önlemler ve yapılan tedaviler çatlakların oluşmasını engelleyebilir ve iyileşmesini sağlayabilir.

Hamilelik çatlakları için ne kullanılmalı

Hamilelikte karnın büyümesiyle özellikle karında, bacakların üst kısımlarında, alınan kilolara bağlı olarak üst kol ve sırta kadar yayılan çatlaklar oluşabilir. Çatlaklar kadınlar için istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle hamilelik çatlakları için ne kullanılmalı, hamile kalan kadınlar için önemlidir. Hamilelik döneminde cilt elastikiyetini sağlayacak, cildi nemlendirecek bitkisel yağlar kullanılabilir. Hamilelik sonrasında da lazer tedavileri kimyasal peeling, dermo kozmetik çatlak kremleri kullanılabilir. Ayrıca medikal A vitamini içerek tretionin ile meyve asidi içeren ürünlerde çatlak tedavisinde başarılıdır. Çatlak tedavisinde cildin yapısı, tipi, çatlağın hangi evrede olduğu, genişliği, yeri gibi faktörlerde dikkate alınmalıdır.

Hamilelik çatlakları genel olarak 3 evrede oluşur. Başlangıçta taze olan çatlakların rengi soluk kırmızı ya da mor renktedir. Bu cilt dokusunda kan dolaşımının artmasından kaynaklanır. Bu aşamada kalojen ve elastin üretimi düzensizdir ve tedaviyle daha rahat kontrol altına alınabilir. Uygulanan tedavilerden daha iyi sonuç alınabilir. Daha sonraki evrelerde çatlaklar kırmızıya döner ve en son aşamada beyazlaşarak sabitlenir. Beyaza dönen çatlakların tedavisi daha uzun sürer ve zor bir süreç yaşanır. Bu nedenle erken aşamada çatlak tedavisine başlanmasında yarar vardır.

Hamilelik çatlakları için krem

Hamilelik çatlaklarını en aza indirmek ya da çatlak oluşumunu önlemek amacıyla piyasada satılan hamilelik çatlakları için krem seçenekleri oldukça fazladır. Bu kremler içinde Sebamed çatlak kremi, Bepanthol çatlak kremi, Babe çatlak kremi, Lierac çatlak kremi, Muslera çatlak kremi gibi ürünler en fazla bilinenlerdir. Bu kremlerin düzenli olarak ciltte kullanılması cildin nem ve yağ dengesini sağlayarak faydalı etkiler yapabilir. Ancak bu kremleri kullanırken doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelik çatlakları İbrahim Saraçoğlu önerileri

Hamilelik çatlaklarını oluşmadan önlemek ya da daha az oluşmasını sağlamak sonradan uygulanan tedavilerden daha başarılı sonuçlar verir. Hamilelik çatlakları İbrahim Saraçoğlu önerileri arasında buluna bitkisel yağlar sizlere bu konuda yardımcı olabilir. Badem yağı, kantaron yağı, zeytinyağı, çörek otu yağı gibi yağları karıştırarak İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği gibi çatlak oluşumunu önleyecek bir karışım yapabilirsiniz. Bu karışımla en fazla çatlak oluşan karın bölgenize hafif masajla birlikte uygulayabilirsiniz. Cildiniz daha elastik hale geleceğinden çatlakları bir nebze olsun azaltabilirsiniz.

Hamilelik çatlakları geçer mi?

Hamilelik çatlakları ile boğuşan kadınların en büyük sorunu hamilelik çatlakları geçer mi, ne yapabilirim gibi sorulardır. Çatlak oluşumuna engel olmak için alınan her türlü önlem çatlakları azaltabilir. Ancak çatlak oluşumuna mani olamaz. Hamilelikte ve sonrasında uygulanan bitkisel yağlarla masaj, çatlak kremi, lazer tedavileri gibi yöntemler çatlakların yok edilmesine etkili olmazsa, estetik alanında uygulanan karın gerdirme operasyonuna başvurulabilir. Ancak bu yöntemde de çatlaklar tamamen yok edilemeyebilir. Karın bölgesi gerginleştirildiğinde sadece alınan deri fazlalığındaki çatlak kısımlar giderilebilir. Bunun dışında ciltte kalan çatlaklar olabilir. Tavsiyemiz kadınların hamileliğine odaklanması, çatlakların oluşmaması ve azaltılması için her önlemi almasıdır. Önemli olan bebeklerinin sağlıklı gelişimi ve sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesidir. Çatlaklar belli bir aşamadan sonra kadın için önemli bir sorun olmaktan çıkacaktır.

Hamilelik çatlakları ne zaman başlar

Hamile kalan kadınlar hamilelik çatlakları ne zaman başlar bende olur mu gibi endişelere kapılabilir. Hamilelik çatlakları gebeliğin ilk aylarında fazla etkili olmaz. Bebeğin gelişmesiyle ve karnın büyümeye başlamasıyla birlikte ciltte gerilme olur. Eğer cilt yapısı elastik değil ise genetik olarak çatlamaya yatkın ise çatlaklar erken aşamada oluşmaya başlar. Ciltte oluşan kırmızımsı çizgilenmeler bunun belirtisidir. Karın büyümeye başladıkça çizgiler kalınlaşmaya başlar ve çatlaklar belirgin hale gelir. Hamilelikte çatlakların en fazla görüldüğü zaman son aylardır.

Hamilelikte çatlak görüntüleri

Hamilelikte çatlak görüntüleri estetik olarak pek hoş olmaz. Kadınlar için bu estetik kaygıya neden olur. Çatlak demek cildin yırtılması anlamındadır. Aşırı gerilmeden dolayı ciltteki kalojen ve elastin dokularda hasar olur ve sonuçta cilt yırtılmaya açılmaya başlar. Cildin ayrılan yerlerinde önce kırmızımsı açık tonda çizgiler olur. Bu giderek koyu kırmızıya ve mora, ardından beyaza dönüşür. Hamilelik çatlakları sadece rengiyle değil, aynı zamanda ciltte kabarıkla ya da çukurlaşarak ta kendini belli edebilir. Bu görünüm karnın estetik halini bozmaya yeter.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.