Hamilelikte Diş Bakımı

02.06.2015
157
Hamilelikte Diş Bakımı

Gebelikte Diş Bakımı ve Diş Eti Hastalıkları

Gebelik boyunca hormon seviyeleri çok büyük farklılıklar göstermektedir ve hormon seviyelerinde görülen bu ani artışlar ve inişlere bağlı olarak diş etlerinde iltihaplanma eğilimi artış göstermektedir. Bunun yanı sıra hamilelik süresince diş eti kanamaları ve rahatsızlıklarına bağlı olark diş eti tümörleri meydana gelebilmektedir.Gebelikte diş eti rahatsızlıkları ciddiye alınması gereken bir durumdur ve çok ciddi sonuçları olabilmektedir. Bunlar arasında bebekte düşük riski ve erken doğum riski yer almaktadır. Bu sebeplere bağlı olarak hamilelik öncesinde çok iyi bir diş eti bakımı ve kontrolünden geçmek gerekiyor. Bu sayede diş problemlerinizi çözdüğünüz için gebeliğiniz daha sağlıklı şekilde devam edecektir.

Hamilelikte Kusma Dişlere Zarar Veriyor

Gebelikte özellikle en fazla yaşanan rahatsızlıklardan bir tanesi kusmadır ve kusmaya bağlı olarak dişler daha çok aşınmakta ve zarar görmektedir. Bunun nedeni ise kusarken aynı zamanda asidik bir salgının salgılanması durumu söz konusudur. Bu asidik salgı dişlerin çok daha hızlı şekilde zedelenmesine ortam sağlamaktadır ve kusmanın ardından dişlerinizi fırçalayacak olursanız dişleriniz daha çok zarar görebilir. Hamileyken dişlerinizi korumak için kustuktan hemen sonra dişlerinizi bol su ile çalkalamalı ve ardından 30 dakika kadar bekledikten sonra dişlerinizi fırçalamalısınız.

Hamileyken Tükürük Asidi Dişleri Yıpratabilir

Aynı zamanda hamilelik döneminde salgılanan tükürüğün yapısında da değişimler meydana gelmektedir ve buna bağlı olarak tükürüğün içerisinde bulunan asidik yapılar sayesinde dişlerin normalden daha fazla aşınması söz konusu hale gelmektedir. Ancak anne adayı gebelikten önce diş bakımını ve diş sağlığını oluşturmuş olursa hamilelikte diş eti ve diş yapısı problemleri yaşamamış olunur.

Hamilelikte Diş Eti Kanamalarına Dikkat

Hamilelikte yaşanan diş eti kanamaları ve diş eti hastalıkları genellikle diş çürüklerine ve diş dökülmelerine neden olabilmektedir. Ayrıca diş eti kanamalarından dolayı hamilelik döneminde pek çok anne adayı kanamalardan dolayı dişlerini fırçalamaktan çekinmektedir. Buna bağlı olarak hamileliklerde dişler daha bakımsız kalmakta ve diş dökülmeleri yaşanabilmektedir.

Hamilelikte değişen beslenme alışkanlıkları diş çürüklerinin meydana gelmesinde tetikleyici etkiler göstermekte ve diş eti rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

Her Hamilelikte Bir Diş Kaybı Yaşanması Doğru mu?

Toplumlar içerisinde inanılan bir inanışa göre gerçekleşen her hamilelikte anne adayının bir diş kaybettiğine inanılmaktadır. Buna bağlı olarak kadınların hamilelik süreci boyunca dişlerine ne kadar bakım uygularlarsa uygulasınlar dişlerinden bir tanesinin döküleceğine inanılır. Ancak hamile kalmadan önce dişlerin doğru şekilde bakım uygulanarak sağlıklı hale getirilmesi diş eti sağlığının ve diş sağlığının oluşmasını sağlamaktadır. Sağlıklı bir diş yapısında diş dökülmeleri söz konusu olmaz ancak bakımsız bir diş yapısında diş dökülmeleri riski her zaman bulunmaktadır. Özellikle hamilelikte artan asidik salgılar dişlerin daha güçsüz bir hale gelmesine neden olur ve diş dökülmesi riski hamilelikte daha sık görülmektedir. Bu nedenle dişlerinize hamile kalmadan önce çok iyi bir bakım uygulamalı ve diş sağlığınızı korumalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.