Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi

07.09.2015
168
Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi

Salmonella Bakterisi Nedir?

Salmonella bakterisi gıda zehirlenmelerinden tutun da tifo ve paratifoya neden olabilen gram negatif bakteri türleri arasından çubuksu şeklindedir. Salomenella bakterisinin birçok türü olduğu gibi hidrojen sülfür üretmekle birlikte hareketli yapıdadır. Salmonella insan ve hayvanların sindirim sisteminin doğal florasında bulunabilen bir bakteridir. Yaklaşık olarak 2300 türü vardır. Bazı türleri tamamen zararsız olabildiği gibi bazı türleri de bilhassa Salmonella Enteritidis ve Salmonella Typhimurium besinlerde bir hayli yüksek oranda bulundukları zaman hastalık yapabilme olasılığı var ve zehirlenmeye yol açabilmektedir.

Salmonella Hangi Besinlerde Bulunur?

Bu bakteri türler yumurtalarda veya kanatlı hayvanlarda meydana geldikleri gibi bununla birlikte meyve, hububat, dana ve sebzelerde de bulaşma sonucu görülebilmektedir. Hayvani çiğ yiyecekler et, kümes hayvanı eti, süt ve süt ürünleri, yumurta ve deniz ürünleri ve bazı sebze ve meyveler de Salmonella bakterisini taşıyabilir. Bütün insanlar az pişmiş et veya tavuk eti, yumurta, pastörize edilmemiş süt ürünleri gibi yemeklerden uzak durmalılar. Bu listeye ek olarak ayrıca çiğ yumurta kullanılarak yapılmış mayonez, dondurma ve kurabiye hamuru gibi ev yapımı yiyecekler de bulunmaktadır.

Salmonella Bakterisinden Nasıl Korunuruz?

Genellikle bakteri veya virüslerden biraz da olsa korunabilmek için aldığımız meyve ve sebzeleri yıkasak da bu Salmonella bakterisi için yeterli olmayabilmektedir. Salmonella bakterisinden en iyi kurtulma veya korunma yolu tam pişirmedir. Tam pişirme ile etkisiz hale gelen veya tamamen ölen bu bakterilerden eğer şüphe duyuyorsanız hiç pişirmeye bile gerek kalmadan atmalısınız. Bunun yanı sıra sağlık uzmanları tarafından salgın zamanları hazırlanan yenmemesi veya pişmeden yenmemesi gereken yiyecekleri takip ederek bunlardan da uzak kalmalısınız.

Gıda ve besinleri yıkamadan öncesinde ve sonrasında da kendi ellerimizi iyice sabunla yıkamalıyız. Ayrıca gıdaları yıkarken de bir suyun içerisine daldırarak değil akan suyun altında temizlemeliyiz. Kullandığınız tahta ve bıçağı da temizlemelisiniz. Aynı zamanda bu tahta ve bıçağı başka bir pişmemiş yiyeceklerde kullanmaktan da kaçınmalıyız.

Salmonella bakterisi sadece gıdalarda değil özellikle kuşlarda ve civcivlerde sıkça salgın olarak görüldüğü için bu hayvanlardan da uzak durmalıyız. Hayvan dışkısıyla kontamine olmuş gıdalarla insan bağırsağına geçebileceği için aldığımız ve yediğimiz yiyeceklerin üretimine ve temizliğine dikkat etmeliyiz.

Salmonella Bakterisinin Gebelerde Belirtileri Nelerdir?

Salmonella bakterisi gıda zehirlenmesine neden olduğu için belirtileri de genellikle ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi olarak görülebilir. Zehirlenmeye neden olan besin tüketildikten 1-2 saat sonra belirtilerini gösterebildiği gibi 1 gün kadar sonra da gösterebilmektedir. Bununla birlikte aynı yiyeceği yiyen iki insan arasında da birinde zehirlenmeye meydana gelmezken diğerinde gelebilir. Özellikle sıcak yaz aylarında sıcaktan besinleri korumak daha zor olduğu için daha sık görülebilir bu bakteri. 

Hamilelikte gıda zehirlenmesi ile birlikte görülen ishal sonucu aşırı sıvı kaybı ve genel durum bozukluğu, uzun süre yüksek ateşin düşmemesi gibi belirtiler olmadığı sürece hem hamile kadına hem de bebek üzerine olumsuz etki yapması beklenmemektedir. Ancak böyle durumlarla karşılaşıldığında acil bir doktora gitmenizde fayda vardır. Bununla birlikte de annenin tedavisi yapıldıktan sonra aynı şekilde bebeğin de kontrolü her ihtimale karşı yapılmalıdır.

Salmonella Bakterisinin Gebelikte Tedavisi Nasıl Olmaktadır?

 Hamilelikte salmonella bakterisinin bulaşması ile oluşan ishal sonucu vücuttan atılan sıvılar serum yoluyla veya ağızdan verilmektedir. Eğer besin zehirlenmesi yüksek boyutta ise antibiyotik tedavisine de başvurulmaktadır. Ancak hamile kadınlarda antibiyotik bebeğe zarar verebileceği için antibiyotik kullanımından kaçınılmaktadır. Bazı vakalarda da mide yıkaması gerekebilmektedir ama her zaman yapılmamaktadır. Hafif bir besin zehirlenmesi yaşandıysa da yavaş yavaş vücuttan toksin atılacağı için vücut sistemi düzene girecektir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.