Hamilelikte Hormonlu Gıda Tüketimi

15.06.2015
138
Hamilelikte Hormonlu Gıda Tüketimi

Hormonlu Gıdaların Hamilelik ve Fetüs Üzerindeki Etkileri

Özellikle son yıllarda sağlıklı beslenme platformlarının çoğalması ve bu konuda yapılan araştırmaların artmasıyla birlikte hormonlu gıdaların zararları daha net olarak gözler önüne serilmektedir. Hormonlu gıdalar üzerinde yapılan araştırmalar, özellikle anne adayları ve bebekler üzerinde daha kötü sonuçlar doğurabilecek niteliktedir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan anne adayları, organik gıdaları daha az tüketebildiklerinden hormonlu gıdalar nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunlara sahip bebekler dünyaya getirmektedirler. Bu şehirlerde yaşayan anne adaylarının organik besinler bulmaya ve gebelikleri boyunca bunları tüketmeye özen göstermeleri gerekmektedir. Aslında sadece gebelik döneminde alınan hormonlu gıdaların bebeğe ve anne adayına zarar vereceği düşüncesi de tam olarak yeterli değildir. Anne adaylarının yaşamları boyunca aldıkları hormonlu gıdaları genel olarak yumurtlama, bebeği besleyecek vücut yapısı ve bebeğe zarar verilmesinin önüne geçilecek bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olmaktadır.

Hamilelikte Hormonlu Gıda Tüketimi, Özellikle Erkek Bebeklerde Ürolojik Hastalıklara Yol Açmaktadır

Ülkemize ihraç edilen hormonlu gıda ve tohumların içerisinde bulunan maddelerin incelenmesiyle birlikte bebeklerde erkeklik hormonların oluşmasına engel olduğu saptanmıştır. Anne karnında hormonlu gıdalara maruz kalmış özellikle erkek bebeklerde üroloji sisteminin gelişmesi önlenmiş, bebeklerin sünnetli bir şekilde doğmuş gibi bir görünüme sahip oldukları görülmüştür. Bu durum, cinsel organın tam olarak gelişmemesine bağlı ortaya çıkmaktadır. Özellikle ülkemizde son yıllarda sıklıkla görülen bu durum, erkek bebeklerin işeme deliklerinin olması gereken yerin biraz daha altında veya daha dar olmasıyla cinsel sorunlara yol açabildiğini göstermiştir. Halkımızda bilinç eksikliğinden kaynaklı olarak “peygamber sünnetli” doğan bebek olarak yıllarca anılmış bu bebekler, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde kısırlık, prostat gibi rahatsızlıklarla diğer bebeklere oranla daha çok karşılaşmaktadırlar.

Erkek bebeklerde görülen bu durum; bebeklerin idrarlarını tam olarak yapılmaması sonucunda böbrek ve mesanede rahatsızlıklara yol açmaktadır. Dar olan penis ucu, mesanenin tam olarak boşalmaması veya mesaneden olması gerektiğinden daha fazla basınçla idrarın çıkmasından dolayı mesanede aşırı derecede harabiyete sebep olmaktadır.

Bu durum, mesane problemleriyle birlikte fıtık denilen yumurtalardan birisinin yumurtalığa inmemesi sorununu da beraberinde getirmektedir. Yumurtalık torbası tam olarak gelişimini tamamlamadığından çocuklarda yumurtanın birisi, yumurtalığa düşmediğinden ağrı ve cinsel gelişimde olumsuz etkiler oluşturmaktadır.

BU durum cerrahi operasyonlarla düzeltilebilir. Bebeklerin durum fark edilir edilmez muayene edilmesi ve cerrahi müdahale yoluyla yumurtalıklarda mevcut fıtığın düzeltilmesi, idrar deliğinin dar olmasından kaynaklı sorunların giderilmesi için de; idrar deliğinin genişletilerek mesanede ortaya çıkacak sorunların giderilmesi gerekmektedir. Sünnet yapıldıktan sonra bebeklerde idrar deliğindeki sorunun düzeltilmesi cerrahi müdahaleyle de mümkün olmayacağından anne ve babaların sünnet öncesinde kesinlikle uzman bir doktora görünerek idrar deliğinin olması gereken genişlikte ve doğru yerinde olup olmadığının kontrol edilmesi sağlanmalıdır. Çocukların sünnet olduktan sonra yeni şekil alan penis nedeniyle idrar deliğindeki sorunların giderilmesi kesinlikle mümkün değildir.

Hamilelikte Hormonlu Gıdaların Tüketilmesi Gebelik Sürecinin De Sorunlu Geçmesine Neden Olmaktadır

Anne adayları için zaten oldukça zor bir dönem olan hamilelik dönemi, hamilelikte hormonlu gıda tüketiminin de artmasıyla birlikte normal seyrinde devam etmeyip, anne adayı ve bebeğin doğrudan bu durumdan etkilenmesine neden olmaktadır. Hamilelikte görülmesi muhtemel tansiyon, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar, hormonlu gıda tüketimiyle daha fazla artacak, demir gibi minerallerin vücut tarafından emilimi ve değerlendirilmesinin önüne geçilerek bebekte demir eksikliği gibi sorunları beraberinde getirecektir. Bu sebeplerden dolayı hamilelikte hormonlu gıda tüketimi noktasında anne ve baba adaylarının oldukça fazla özen göstermeleri ve daha çok organik gıdaları tüketmeleri önerilmektedir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.