Hamilelikte İdrar Kaçırma

21.02.2017
154
Hamilelikte İdrar Kaçırma

Hamilelikte İdrar Kaçırma

Gebelikte idrar kaçırma birçok kadınının karşılaştığı bir sorundur. Ancak anne adaylarının büyük bir kısmı bu sorunlarla karşılaşsa bile utandığı ya da çekindiği için bu durumu doktorlarına söylemezler. Ancak hamilelikte idrar kaçırma bir sağlık problemidir. Mutlaka doktora söylenmesi gerekir. Hamilelikte idrar kaçırma bazı kadınlarda görülürken bazı kadınlarda hiç görülmez. Yani bu durum hamilelikten kaynaklanan bir sıkıntı değildir. Eğer sizde böyle bir sıkıntı varsa doktorunuza danışmanız şarttır. Fakat çoğu kadın 3-4 çocuk doğurmasına karşın bu sorunlarla hiç karşılaşmaz.

Gebelikte idrar kaçırmanın nedenleri

Hamilelerin bu konuda en sık dile getirdikleri şikayetler şunlardır

“Çişim gelince tuvalete koşuyorum ama yine de kaçırıyorum.”

“İdrarımın geldiğini anlıyorum ama tutamıyorum.”

“Öksürünce altıma kaçırıyorum”

“Hapşırınca idrarım kaçıyor”

Bu şikâyetlerin nedenlerini hemen altta açıkladık. Sizin de bu türden bir şikayetiniz varsa çekinmeden doktorunuza danışınız bir enfeksiyon söz konusu olabilir.

Hamilelikte idrar kaçırmanın iki temel nedeni vardır. Bunlardan birincisi, Urge inkontinans, ikincisi ise Stres inkontinans’tır.

Urge inkontinans: Bu durum, tuvalete oturana kadar idrarın tutulamayıp kaçmasına verilen addır. Bunun nedeni mesane çeperlerinin idrar yol enfeksiyonları nedeniyle hassas hale gelmesinden kaynaklanır.

Stres inkontinans: Bunun nedeni ise öksürmek, kahkaha atmak, hapşırmak gibi vücudun iç basıncını aniden artıran eylemlerden kaynaklana idrar kaçırmalardır. Burada sfinkter görevini tam yapamamaktadır. İdrar yolu ile mesane arasında bulunan sfinkter tam çalışmadığı zaman idrar kaçırma meydana gelir.

Hamilelikte altına kaçırma nasıl gerçekleşiyor?

Gebelik esnasında börekler çok aktif çalışırlar. Her zamankinden daha çok kanı ve idrarı süzerler. Bu yüzden süzülen idrar miktarı artar. Bu da daha sık idrar çıkmak anlamına gelir. Bu arada böbrek tam kapasite çalışırken rahim de idrar torbasını sıkıştırır ve yukarı doğru iter. Başka bir neden de Progesteron adı verilen hamilelik esnasında salgılanan hormonlar sfinkterin sertliğini kaybetmesine neden olur. İdrar yolu enfeksiyonları da artış gösterdiği için mesane irritabl hale gelir ve idrar geldiğinde tutmanız zorlaşır. Bütün bunlara ek olarak 3500 gramın üzerinde bebek doğuran annelerde ve fazla kilolu annelerde hamilelikte idrar kaçırma riski artar.

Hamilelikte idrar kaçırma teşhis ve tedavisi

Hamilelikte idrar kaçıran anne adaylarına idrar testi ve antibiyogram yapılmalıdır. Bu işlemdeki amacımız idrarı inceleyerek idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını anlamaktır. Çünkü böyle bir enfeksiyon varsa bu enfeksiyonu ortadan kaldırdığımızda gebelikte idrar kaçırma sorununu da çözmüş oluruz. Eğer anne adayının kilosu yüksek ise gebelik sonrasında idrar kaçırma sorununun devam etmemesi için kilolar geri verilmelidir. Unutmayın bebeğinizi emzirmeniz en kolay kilo verme yöntemidir. Onun haricinde beslenmenize dikkat etmeli ve egzersiz yapmalısınız.

Hamilelerin tamamında idrar kaçırma görülür mü?

Hamilelikte sık idrar çıkma çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumla ilgili daha önce yazdığımız gebelikte sık idrara çıkma makalemize göz atabilirsiniz. Sık idrara çıkma yoğun olarak görülse de idrar kaçırma her hamilede görülmez. Anne kilolu ise, idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor ise, bebek iri bir bebekse, progesteron hormonu sfinkter işlevini bozmuşsa idrar kaçırma gerçekleşir.

Gebelikte idrar kaçırma sorunuyla baş etme yolları

  • Eğer idrar yolu enfeksiyonu varsa tedavi edilir

  • Progesteron hormuyla ilgili sorunlar varsa östrojen hormonu kullanılır.
  • Kegel egzersizleri ile pelvik kaslar güçlendirilir.
  • Perine egzersizleri yapılır
  • Hamilelik öncesinde dengeli beslenme ve egzersize özen gösterilmelidir
  • Hamilelik öncesinde hamileliğe hazırlayıcı egzersizler ile rahim ve çevresi hamileliğe hazırlanır.
  • İdrarınız geldiğinde asla tutmayın. Sizi yorsa da mutlaka idrarınızı yapın.
  • İdrarınızı yapmak için tuvalete girdiğinizde bir süre bekleyin bu süre içinde mesaneden biriken idrarı da çıkarmış olursunuz.
  • Yatmadan iki saat önce sıvı gıda alımını durdurun.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.