Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

18.04.2015
132
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonlarının en sık görüldüğü dönem hamilelik dönemidir. Hamilelikte görülen idrar enfeksiyonları basit problemlerin sonucu olarak görülebileceği gibi, daha ciddi problemlerin işaretçisi de olabilmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarından olan piyelonefrit genellikle erken doğumun habercisidir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarına karşı sürekli olarak kontrol altında olmak çok önemlidir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarına karşı erken teşhis ile basit antibiyotik tedavileri etkili sonuçlar verecektir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonunda İdrar Renginin Önemi

Hamilelikte sağlıklı bir annenin idrar rengi açık sarı renklidir ve her şey hamilelikten önceki doğallığında ve koku olarak aynı kokuda olmalıdır. Sadece hamilelik döneminde çeşitli vitaminlerin kullanılmasına bağlı olarak idrar rengi değişebilmektedir. Ayrıca sıvı tüketiminin azalmasına bağlı olarakda idrar renginin değiştiği tespit edilmiştir.

İnsan vücudu fonksiyonel olarak idrarı temizleme özelliğine sahiptir. Böbreklerden akıp giden idrar sürekli olarak idrar yollarını yıkayarak temizleme görevi görür. Sıvı tüketiminin önemi burada ön plana çıkmaktadır ve ne kadar çok sıvı tüketilirse o kadar fazla idrar atılır ve idrar yollarının temizlenmesi söz konusu olur. Buna ek olarak idrarın dışarıya atılmasını sağlamakla görevli olan uretra adı verilen kanal yapısı sayesinde idrar rahatlıkla dışarı atılır ancak bakterilerin bu açıklıktan içeri girmesi engellenmiş olur. Fakat bazı gelişmiş bakteriler bu engeli aşabilmektedir. Bu durumda ise böbreklerde bakterilerin girişine engel olacak bir mekanizma daha bulunmaktadır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz bakterilerin geçişine engel olan mekanizmaların hasar görmesi sonucu idrar yolu enfeksiyonları görülebilmektedir. Özellikle progrsteron hormonunun gebelikte normalden fazla görülmesi durumunda düz kaslarda gevşemeler görülür ve buna bağlı olarak bakterilerin vücuda girmesi kolaylaşabilir. Düz kaslara bağlı olarak gevşemeler oluştuğunda rahim idrar yollarına baskı uygular ve buna bağlı olarak idrar akımı yavaşlar ve temizleme tam anlamıyla sağlanamaz. Temizlenemeyen idrar yollarında ise çeşitli kriterlerde enfeksiyonlar gelişerek kendilerine yer edinebilirler.

Hamilelikte Görülen İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Oluşur?

Hamilelikte görülen idrar yolu enfeksiyonları çok tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir. Bu noktada mesaneye kadar ulaşmayı başaran bakteriler vücut semptomlarında bir belirtiye neden olmadan yaşamlarını sürdürebilmektedirler, bu duruma idrarda belirti vermeyen bakteri adı verilmektedir ve olumlu bir ortam bulduklarında çok ciddi enfeksiyonlara dönüşebilmektedirler. Bu nedenle hamilelik süreci boyunca sürekli olarak kontrol altında olmak ve oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonlarını erken teşhis ile belirleyerek tedavi sürecine başlamak çok önemlidir.

Hamilelikte görülen idrar yolu enfeksiyonları bazı durumlarda bu kadar sessiz bulunmazlar, ileri derecede görülen idrar yolu enfeksiyonlarında böbrek iltihapları ve mesane iltihapları görülebilmektedir. Burada böbrek iltihaplarına piyelonefrit denilir, mesane iltihaplarına ise sistit adı verilmektedir. Bu tür bakteriler ve iltihaplar genellikle anormal idrar durumları ve idrar yollarında yanma ve ağrılara neden olmaktadır. Bu tür belirtiler ile karşı karşıya kaldığınızda idrar kültürü testi yaptırarak problemin tespitini sağlayabilmeniz mümkün.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu ile karşı karşıya kaldığınızda bu durumun tespit edilmesi sonucu tespit edilen bakterinin cinsine bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenen antibiyotik tedavisi uygulanır. Genellikle erken olarak tespit edilen idrar yolu enfeksiyonları kolaylıkla tedavi edilebilecek niteliktedir. Doktorunuz antibiyotik tedavisine devam ederken sürekli olarak yeni testler uygular ve bu testlerin sonucu olarak bakterilerin üremesinin sona erdiği tespit edilecek olursa tedavi başarıyla sonuçlanmış olur. Bakterilerin yok olmasının ardından anne adayının idrarı incelenir ve idrarda olumsuz semptomlara rastlanmadığı sürece yeni testlerin yapılması durumu söz konusu olmaz. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.