Hamilelikte Kalp Çarpıntısı ve Kalp Sıkışması

25.02.2016
223
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı ve Kalp Sıkışması

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı ve Kalp Sıkışması

Kalp çarpıntısı, düzensiz kalp atışı hissi uyandırır. Kalbin göğüs altında hızla hareket ettiği ve sanki çırpındığı düşünülür. Bu da kişinin panik yapmasına neden olur. Kişi panikle doğru nefes alamaz ve beraberinde nefes darlığı ortaya çıkar. Ancak hamilelikte kalp çarpıntısı normal olarak kabul edilmektedir. Fakat aşırı şekilde yaşanan kalp çarpıntısı çoğu zaman korkutucu olabilmektedir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte kalp çarpıntısı normal karşılanan ve sık yaşanan bir durumdur. Bu durum çoğunlukla yoğun stres altındayken, heyecan esnasında, egzersiz yaparken ve endişeli anlarda ortaya çıkar. Yaşanan kalp çarpıntısı kimi zaman paniğe ve beraberinde nefes darlığına yol açabilmektedir. Bu da hamile kişinin nefes alamıyormuş gibi hissetmesine neden olan bir durumdur.

Progesteron Hormonundaki Artış: Hamile olan kadınlarda progesteron hormonunda artış görülür. Progesteron hormonu fiziksel ve duygusal değişimleri tetikleyen bir hormondur. Bu değişimlerden biri de kalp atışındaki güç ve hızdır. Bu artış sayesinde annenin vücudundaki kan fetüsün ihtiyaçlarını da karşılamaya yeter. Ancak kalbin hızındaki ve gücündeki artış bazen düzensizliklere neden olabilir. Bunun sonucunda da kalp çarpıntısı ortaya çıkar.

Kan Miktarındaki Artış: Hamilelik dönemindeki kadınların normal bir kadına göre sahip olduğu kan miktarı ½ oranında fazladır. Çünkü annede bulunan kan miktarı hem anneye hem de bebeğe yetecek kadar olmalıdır. Daha fazla kan miktarı demek kalbin daha fazla kan pompalaması anlamına gelir. Bu da annenin kalbinin daha hızlı çarpmasına ve daha çok çalışmasına neden olur.

Duygu Değişimleri: Korku, sinir, endişe, gerginlik gibi durumlarda kalp çarpıntısı görülebilir. Bu durum hem hamilelerde hem de hamile olmayan kişilerde ortaya çıkabilir. Yoğun stres altında bulunmak da kalp çarpıntısı nedenleri arasındadır. Bu durumda strese neden olan ortamlardan ya da kişilerden uzak durmakta fayda vardır. Açık havada derin nefes alıp vererek nefes egzersizleri yapmak da kalp çarpıntısını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Kafeinli Gıdalar Tüketmek: Hamilelik esnasında bol miktarda tüketilen kafeinli gıdalar da kalp çarpıntısına neden olabilmektedir. Kafein maddesi gazlı içeceklerde, kahvede, çayda, çikolatada ve kakaolu keklerde bulunmaktadır. Eğer kafeinin kalp çarpıntısı yaptığını keşfetmişseniz bu durumda kafein tüketimini mutlaka azalmaya özen göstermek gerekir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte yaşanan kalp çarpıntısının nedenini bulmak önemlidir. Çünkü tedavi yöntemi kalp çarpıntısının nedenine göre belirlenmelidir. Gebelikte kalp çarpıntısı çoğunlukla kendiliğinden geçen bir durumdur. Ancak kalp çarpıntısının altında başka bir sağlık sorunu olduğu düşünülüyorsa vakit kaybetmeden doktora danışmakta fayda vardır.

Kalp çarpıntısını geçirmek için yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

  • Rahatlatıcı egzersizler ve pilates eğitimi
  • Alkol ve sigara tüketmemek
  • Kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak
  • Aşırı miktarda tuz tüketimini azaltarak minimum seviyeye düşürmek
  • Ağır işlerden ve yorucu egzersizlerden uzak durmak
  • Ağır ilaç kullanımını doktor kontrolüyle aza indirmek ya da bırakmak
  • Eğer kansızlık problemi varsa bu sorunu gidermek
  • Gebelik boyunca kiloyu kontrol etmek ve aşırı kilo almamak
  • Psikolojiyi etkileyen olumsuz durumlardan ve ortamlardan uzak durmak

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Dikkate Alınmalıdır?

Kalp çarpıntısı bazen hipertiroidi kaynaklı olabilmektedir. Bu hastalık, anne karnındaki bebek için ciddi sorunlara yol açabilen bir hastalıktır. Bu yüzden kalp çarpıntısının nedeni biran önce belirlenerek tedavi yoluna gidilmelidir. Kalp atışlarındaki düzensizlik bazen nefes darlığına, terlemeye, bulantıya baş dönmesine ve bayılmaya da neden olabilmektedir. Bu durumda acilen hastaneye giderek doktora başvurmak gerekir. Bu durum dikkate alınması gereken ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.