Hamilelikte Karın Çatlakları

08.03.2016
190
Hamilelikte Karın Çatlakları

Hamilelik döneminde rahmin büyümesiyle birlikte ciltte de gerilmeler ve esnemeler meydana gelir. Bu esnemeler bazı kişilerde çatlak oluşumuna neden olabilir. Oluşan bu çatlaklar uygulanacak olan birtakım yöntemlerle minimum seviyeye düşürülebilir. Gebelik döneminde fazla kilo alan kadınların bel ve karın bölgesindeki çatlaklarda da fazlalıklar olabilmektedir. Bunun için öncelikle kilo alımına dikkat etmek gerekir. Bu dönemde alınacak maksimum kilo 10 ila 15 arasında olmalıdır. Daha fazla kilo alındığı takdirde çatlak oluşumunda da artış olacaktır. Ani şekilde kilo almak göğüslerde de çatlakların oluşmasına neden olabilmektedir. Hamilelik çatlakları neredeyse her 10 hamile kadından 9’unda görülen bir durumdur. Bu çatlaklar büyük ya da küçük ölçülerde değişiklikler gösterir. Çatlaklara neden olan en belirgin faktör ani kilo değişimidir.

Hamilelikte karın ve vücut çatlakları kişinin cilt yapısına bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Çatlak oluşumu genetik bir özellik de gösterir. Eğer kişinin annesinin gebeliğinde çatlak oluşumu olduysa yüksek ihtimalle o kişinin gebeliğinde de karın ve vücut çatlakları olacaktır. Özellikle ergenlik dönemi boyunca vücut çatlaklarıyla sorun yaşayan kişilerin hamileliğinde de bu çatlakların meydana gelmesi gözlemlenmektedir. Gereğinden fazla kilo almak da çatlak oluşumunu tetikleyen faktörler arasındadır. Bu sebeple gebelik boyunca her ay en fazla 1 kilo almaya özen gösterilmelidir. Bu limit gebeliğin son 3 ayında artış gösterip 2 kiloya çıkabilmektedir. Yani gebelik dönemi boyunca ortalama 10 ila 15 arasında kilo alınması gerekir. Bu kiloların tek bir ayda değil de gebelik dönemi boyunca yavaş yavaş alınması çatlak oluşumunu engelleyecektir.

Hamilelikte karın ve vücut çatlaklarını önleme yolları

Hamilelikte karın ve vücut çatlaklarını önleme yolları arasında en önemli etken nemlendirici krem kullanımıdır. Cildin nemlenmesini sağlayarak çatlakların oluşmasını engellemek mümkün olacaktır. Bununla birlikte gün içinde en az 2,5 litre su tüketmeye de özen göstermek gerekir. Yeterli su tüketimi de vücut ve karın çatlaklarının önlenmesinde etkili olacaktır. Bol su tüketmenin yanı sıra gebelik dönemi boyunca yeterli miktarsa E vitamini, çinko, B6 vitamini, magnezyum gibi maddelerin vücuda alınması da çatlak oluşumunu engelleyici bir yöntem olacaktır.

Gebelikte çatlak oluşumunu engellemek için nemlendirici kremlerin dışında bitkisel bakım yağları kullanmak da oldukça etkili olacaktır. Özellikle kakao yağının cildi esneterek çatlak oluşumunu engellediği bilinmektedir. Ciltte çatlak oluşumunu engellemenin en basit yolu cildin nemlendirilme ihtiyacını karşılayabilmektir. Eğer cilt susuz ve nemsiz kalırsa mutlaka çatlamalar meydana gelecektir. Bu durumun yaşanmaması için su tüketimine ve nemlendirici krem ya da yağ kullanımına dikkat etmek gerekir.

Beslenme düzeni de hem ciltteki çatlaklar hem de vücut sağlığı açısından oldukça önemli bir konudur. Kişinin özellikle gebelik dönemindeki beslenme düzenine maksimum önemi ermesi gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek çatlak oluşumunu azaltacaktır. E vitamini, C vitamini, protein, kalsiyum gibi maddeler barındıran yiyecek ve içecek tüketmeye özen göstermek gerekir. Bu maddeler cildin elastikiyetini arttıracağı için rahmin büyümesi esnasında cildin çatlamasını engelleyecektir.

Karın ve bel bölgesine bitkisel bakım yağlarıyla yapılan masajlar da çatlakların önlenmesinde etkilidir. Masaj yaparken jojoba yağı, kakao yağı, rüşeym yağı, zeytinyağı gibi bitkisel bakım yağları kullanılabilir.

Hamilelik dönemi boyunca alınan tüm önlemlere rağmen çatlak oluşumu engellenememişse doğumdan sonra lazer tedavisiyle bu çatlakların giderilmesi mümkün olmaktadır. Lazer tedavisinin yanı sıra farklı cerrahi yöntemler de mevcuttur. Ancak bu çatlakların çok fazla kafaya takılmaması, buna sebep olan şeyin dört gözle beklenen bir bebek olduğunu unutmamak gerekir.

Hamilelik dönemi boyunca uygulanacak olan kremlerin mutlaka doktora danışıldıktan sonra uygulanması gerekir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.