Hamilelikte Mide Yanması ve Mide Ağrısı

26.12.2015
208
Hamilelikte Mide Yanması ve Mide Ağrısı

Gebelikte Mide Yanması ve Mide Ağrısı

Hamilelik döneminde hormonların değişim göstermesi ve rahmin büyüyerek mideye baskı uygulaması sonucunda mide yanması, mide ağrısı ve mide ekşimesi gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Gebelik döneminde hormonların artmasıyla birlikte midedeki yemek borusu girişi gevşeme gösterir ve bu da mide asidinin yemek borusuna çıkmasına neden olur. Bu durum yanma şikayetlerine sebebiyet verir. Bu yanma olayına reflü adı verilmektedir. Reflü şikayeti olan kişilerde ağıza acı su gelme sorunu meydana gelir. Gebelikte reflü sorunu ise rahmin mideye baskı yapmasıyla daha da artabilir. Reflü problemi olmadan da gebelikte mide ağrısı ve mide yanması gibi problemler yaşanabilir. Hamilelik öncesi var olan gastrit, mide ülseri gibi sorunlar da mide yanması ve mide ağrısı gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Gerekli önlemlerin alınmasına ve doktor tarafından tavsiye edilen ilaçların kullanılmasına rağmen gebelikte mide yanması ve mide ağrısı gibi problemler devam ediyorsa mutlaka daha geniş ve kapsamlı bir değerlendirme yaptırmak gerekmektedir. Bu kapsamlı değerlendirme için gastroenteroloji ya da dahiliye bölümlerinden randevu almak gerekir.

Bazı insanlar hamilelikte mide yanması sorununa neden olarak bebekteki saç oluşumunu kaynak göstermektedir. Ancak bu inanış doğru değildir.

Gebelikte Mide Yanması ve Mide Ağrısı Problemleri Nasıl Geçer?

  • Gebelikte giyilen kıyafetler çok sıkı olmamalıdır. Çok dar kıyafetler, hava sirkülasyonunu engelleyeceği için, cilt sorunlarına da yol açabilmektedir.
  • Sigara kullanmak gebelikte mide yanması sorununa yol açabilmektedir. Bu sebeple sigara kullanımını tamamen bırakmış olmak gerekir.
  • Gün içerisinde fazla kahve tüketilmemelidir.
  • Doktor tavsiyesiyle alınan mide asit giderici ilaçları kullanım talimatına uygun olarak kullanmak gerekir.
  • Gebelikte mide yanması sorununa çözüm olarak gece yatarken yüksek yastık kullanmak gerekir.
  • Beslenme düzeni de gebelikte mide ağrısı ve mide yanması sorunlarını doğrudan etkileyen bir faktördür. Hazır ve işlenmiş gıdalar, kızartmalar, çok yağlı yiyecekler, aşırı baharatlı gıdalar tüketilmemelidir.
  • Gün içerisinde ara öğünler oluşturarak sık sık ama az miktarda yemek yemeye özen göstermek gerekir.
  • Gebelikte mide yanması problemini ılık süt içerek gidermek de mümkün olmaktadır.

Gebelikte Mide Ülseri

Gebeliğin mide ülserini engelleyici bir etkisi olduğu araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. Bu sebeple hamile kişilerde görülen mide ülseri problemi, diğer insanlarda görülen mide ülseri probleminde daha az sayıdadır. Bunun nedeni olarak hamilelik boyunca salgılanmakta olan progesteron hormonu gösterilmektedir. Çünkü progesteron hormonunun mide asidini azalttığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin eşi olarak da bilinen plasentanın salgıladığı hitaminaz enzimi de mide asidinin azalmasında etkilidir. Gebelikte ortaya çıkan ülser, diğer insanların sahip olduğu şikayetlerle aynıdır. Bu şikayetler mide yanması ve mide ağrısı gibi problemlerdir.

Gebelikte Gastrit

Gastrit hastalığı, midenin iç kısmında bulunan mukoza tabakasındaki inflamasyondur. Bu soruna neden olan bakteri Helicobacter Pulori bakterisidir. Gastritin neden olduğu şikayetler mide ülseri şikayetleriyle benzerlik gösterir. Gastritin tedavisi için uygulanması gereken yöntem mide asidinin azaltılması yönünde olmalıdır. Bunun için H2 reseptör blokörleri, mide asidi azaltıcı ilaçlar ve proton pompa inhibitörleri kullanılmaktadır. Gastrit ve mide ülseri rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların büyük bir kısmı hamilelik döneminde de kullanılabilmektedir. Ancak herhangi bir ilacı kullanmadan önce mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorundan bilgi almak doğru olacaktır. Eğer kişide Helicobacter Pulori bakterisi varsa bu durumda hamileliğe herhangi bir zararı dokunmayan antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir. Gebeliğin sıkıntılı devam ettiği durumlarda Helicobacter Pulori bakterisinin tedavisi için gebeliğin tamamlanmasını beklemek de mümkün olmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.