Hamilelikte NST Nedir?

17.02.2015
253
Hamilelikte NST Nedir?

NST Nedir?

NST’nin anlamı ‘Fetal Distres Test’ olarak bilinen ve fetüsün anne karnındaki kalp atışlarını ve vücut ritmiyle kalp atışlarının uyumunu ölçen testtir. Bir diğer anlatımıyla bebeğin anne karnındaki oksijensiz kalma ihtimalini ölçmektedir. NST doğum başlamadan yapılan bir testtir ve nontres demek stresi yok anlamındadır. Bu testlerin uygulanması amacıyla yapılan testlerde kullanılan aletlere NST denilmektedir. Anne karnına iki farklı alet ile yapılan tektiklerde bir alet anne karnındaki fetüsün kalp atışlarını kontrol ederken, diğer alet ise kasılmaları kontrol altında tutmaktadır.

NST Hangi Durumlarda Uygulanmaktadır?

Doktorunuzun yapacağı kontroller sırasında bebeğin genel gidişatında sapmalara rastlanırsa doktorunuzun önerisiyle bu testlerin yapılması sağlanmaktadır. Bazı durumlarda doktorların şüpheli bulduğu bebeklerde her hafta düzenli olarak NST uygulanmaktadır.

Ancak bazı daha fazla risk içeren durumlarda 3 günde bir uygulanmaktadır. Bu riskli durumlar, rahim içi gelişme geriliği, preeklampsi, gebelik zehirlenmeleri veya bebeğin oksijensiz kalması gibi durumlarda 3 günde bir uygulanmaktadır.

Bunun dışında erkem membran denilen suyun erken gelmeye başlaması ve fetüsün sağlık durumunun hızlı bir şekilde gelişebildiği durumlarda günlük olarak uygulanmaktadır.

NST Nasıl Uygulanır?

NST uygulanırken anne yatırılır ve fetüsün en ritimli olarak hissedilebildiği bölgeye kardiyotokografi cihazı ile kalp atışlarını tespit edici bir kalp probu bağlanır. Buna ilave olarak rahim kasılmalarıda kontrol edilmek istenirse karın bölgesinin en üst kısmına rahim kasılmalarını ölçebilen bir prob bağlanmaktadır.

Testin uygulanışı ise anne adayı tarafından kontrol edilir ve annenin eline verilen button ile bebek her hareket ettiğinde bu buttona basılması istenir. Bu sayede bebek hareket ettiğinde anlık olarak ölçümler yapılabilmektedir. Bu ölçümler sırasında 20 dakikalık bir ölçüm alınır ve bebek ile karın kasılmaları doğru şekilde ölçülebilir.

NST Nasıl Yorumlanır?

Sağlıklı bir fetüsün kalp atışları dakikada ortalama olarak 120 ile 160 arası atmaktadır. Aynı zamanda fetüsün sağlıklı olduğunun bir diğer belirtiside bu testlerde meydana gelen dalgalanmalardır ve bu durum çok normaldir. Aynı zamanda kalp ritimlerinde hızlanmalar yaşanabilir bu durum bebek hareket ettiğinde gerçekleşen bir durumdur. Fetüsün hareketliliği nedeniyle meydana gelen bu yükselmelere akselerasyon adı verilmektedir.

İşte bu veriler ışığında NST yorumlaması kolaylıkla yapılabilmektedir. NST yorumlamasında akselerasyonlardaki büyüklük ve süreleri temel alınarak yorumlanmaktadır.

Kriterlerin yerine gelmesi sonucu 20 dakikalık periyotlar bebeğin sağlıklı olduğunu göstermektedir. Herşeyin normal olması durumuna reaktif NST denilmektedir. Ancak 20 dakikalık test süreci boyunca NST’nin reaktif olmaması durumunda bebeğin uykuda olduğundan şüphelenebilir. Bu gibi durumlarda bebeğin uyanması için bir süre beklenir ve sürenin sonunda bebek hala uyanmazsa bebeğinizin uyanması için ona fetal akustik stimulasyon adı verilen bir cihaz ile uyanması için ses dalgaları verilir. Ancak tüm bu semptomlara karşı hala bebekten hareket alınmıyorsa o halde nonreaktif NST‘den bahsedilebilir.

NST testlerinin non reaktif olması durumunda ileri inceleme testlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun üzerine bebeğin ve annenin ritmi daha açık şekilde anlaşılabilmektedir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.