Hamilelikte Sık Kullanılan Terimler

10.07.2015
168
Hamilelikte Sık Kullanılan Terimler

Hamilelikte En Sık Kullanılan Terimler

Hamilelik dönemi, anne adaylarının fiziksel ve ruhsal olarak birçok değişiklikle yüz yüze geldiği, zor  ve sıkıntılı bir dönemdir. Bu dönemde gerek halk arasında gerekse tıp dünyasında birçok terim kullanılır ve bunlara bazı yorumlar yapılır. Bu yazımızda sizlere hamilelikte sık kullanılan terimlerden bahsedeceğiz.

Açlık Kan Şekeri: genel olarak polikliniklerde ve şeker hastalığı şüphesinde tanının konulmasında etkin rol oynayan terimlerin başında gelmekte olan açlık kan şekeri, ortalama 12 saat aç kaldıktan sonra kandaki şekerin ölçülmesi sonucunda ulaşılan veridir.

Aktif Doğum Süreci: Hamilelik anne adayının son adet tarihinin ilk günü başlangıç sayıldıktan sonraki 40 haftalık sürecin tamamı olarak adlandırılmaktadır. Bu süreç içerisinde birçok evre bulunmakla birlikte aktif doğum süreci, anne adayının rahim ağzının normalden fazla geniş bir yapıya sahip olmasıyla yani suyun gelmesi denilen olayın gerçekleşmesi ve doğum kasılmalarının olduğu sürece verilen addır.

Serviks: Serviks, rahmin koruyucu bölgesidir. Kısaca rahim içerisinde dışarıdan enfeksiyonel maddelerin girmesinin engellenmesi ve hamilelik durumlarında ceninin korunmasını sağlayan yapıya verilen isimdir. Bu tanım, son zamanlarda tıbbi olduğu kadar halk arasında da sıklıkla kullanılmaktadır. Teknolojik imkânların gelişmesiyle birlikte doğumun tersten olması gibi durumlarda yapılan çatı muayenesinde ve rahime elle yapılan müdahale sonrasında dışarıdan görülebilen tek yapı olması serviksin daha çok bilinmesine neden olmaktadır.

Amniyon sıvısı: Rahimde yer alan bebeğin dış etkenlerden ve anne adayının hareketlerinden etkilenme durumunu en aza indirgemek için bebeğin etrafını sararak bebeğin korunmasını sağlayan yapıdır. Rahmin tamamının bebek ve amniyon sıvısından oluşması sayesinde bebek, ani hareket değişikliklerinde ve uyku uyanma durumlarında sıvı içerisinde daha güvenli hareket edeceğinden gebelikte sık kullanılan terimlerden birisi de amniyon sıvısı olmuştur.

Cenin: Hamileliğin ilk on haftasından sonra gelişimsel olayların hızlanması ve bebeğin organlarının oluşması sürecinin başlamasından sonra anne karnındaki bebeğe verilen genel addır.

Tek yumurta ikizi: Bir yumurta hücresinin iki farklı spermle birleşip döllenmesi sonucunda oluşan ve dünyaya gelen bebeklerdir.

Çift yumurta ikizi: İki farklı yumurtanın iki farklı spermle döllenmesi ile oluşan gebelik sonucunda dünyaya gelen bebeklerdir.

Demir Eksikliği: Gebelik döneminde anne adayında meydana gelen değişiklikler demir mineralinin eksikliğine yol açabilmektedir. Gerekli kan testleri ile anlaşılan bu durum ek demir takviyesi ile birinci basamak sağlık kuruluşlarında çözülmektedir.

Down Sendromu: Bebeklerde kromozomal eksikliklerden ve iki parça yerine üç parçadan oluşan 21.kromozomun sebep olduğu kromozomal bozukluklar sonucunda ortaya çıkan hastalıktır. Gebelik döneminde 14. Haftadan sonra yapılan ikili test ve 20.haftalardan sonra yapılan üçlü test ile down sendromu tanısı kesinlik kazanacaktır.

Gebe İzlem: Ülkemizde de son yıllarda denetim halinde olan ve hizmetleri genişleyen bir tanımdır. Gebeliğin 12-14.haftasında başlayan ve belirli haftalarda 3 kez daha tekrarlanması gereken gebelik kontrollerine verilen addır. Anne adaylarının bağlı bulundukları aile hekimliği birimlerinde izlemlerini yaptırmaları Sağlık Bakanlığı tarafından birinci basamak sağlık birimlerine zorunlu kılınmıştır.

Ense Kalınlığı Ölçümü: Bebeklerde gelişimsel sürecin takibinde oldukça fazla önem taşıyan etkenlerden birisidir. Ultrason ile bebeğin ense kalınlığı ölçülerek doğum süreci ve bebeğin gelişimsel grafiği hakkında detaylı bilgiler elde edilmesiyle gebeliğin stabil olarak sonlanması sağlanmaktadır.

Gestasyonel Diyabet: Gebelikle birlikte meydana gelen veya kronik olarak ikinci nesillerden aktarılmış olan şeker hastalığıdır.

Şeker yükleme testi: Gebeliğin orta evresinde anne adayına şeker yüklemesi yapılarak vücudun vereceği tepkime kontrol edilir.

Ölü doğum: Genelde gebeliğin 20.haftalarından sonra görülen bebeğin anne karnında ölmesi durumudur. Gebe izlemlere dikkat edildiği takdirde ölü doğumların anne adayına zarar vermesi engellenmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.