İdeal Gebelik Yaşı Nedir?

02.05.2019
387
İdeal Gebelik Yaşı Nedir?

Kadınların gebe kalmada zorlanmadığı yaş aralıkları yani doğurganlığın en yüksek olduğu dönem 21 ile 30 yaş arasındadır. İdeal gebelik yaşı nedir, bu sorgulama kadınlar tarafından sıkça yapılmaktadır. Belirttiğimiz gibi 21-30 yaş arasında gebe kalmakta zorlanmayan kadınlarda 35 yaşından itibaren yumurta olgunlaşma sürecindeki bozulmadan kaynaklanan gebe kalmada zorlanma ortaya çıkmaktadır. Bu durum 40 yaşından itibaren daha belirgin hale gelir. Yani 20-30 yaşları arasında gebe kalmakta zorlanmayan kadınların, 30-34 yaş aralığına geldiklerinde her yedi kadından bir tanesinin, 35-40 yaş aralığında ise her beş kadından bir tanesinin gebe kalamama sorunuyla karşılaştığı söylenebilir.

İleri yaşlardaki gebeliklerde bazı risklerde bulunmaktadır. 40 yaşından itibaren her dört kadından biri sağlık sorunu olmasa da, düzenli cinsel ilişkide olmasına rağmen gebe kalamama sorunu yaşamaktadır. Bu oran yaşla birlikte artış göstermektedir. Hamile kalmak kolay bir olgu olarak kabul edilse de, aslında bazı yaşlarda riskler içermektedir. Bu nedenle hamile kalmayı isteyen kadınların hem kendisi için, hem de bebeğinin sağlığı için ideal gebelik yaşının hangisi olduğunu bilmelidir.

Gebelik yaşı

Toplumumuzda kadınların genellikle evliliği erteleme eğiliminde olduğu görülmektedir. Dolayısıyla kadınların gebelik yaşı da sürekli ileri yaşlara çıkmaktadır. Bunların başlıca sebepleri arasında kariyer yapma, özgürlüğe düşkünlük, maddi açıdan uygun zemin hazırlama isteği, kadının anne olmaya kendini hazır hissetmemesi gibi nedenler yer alır. Kadınlarda doğurganlık için 18-24 yaşları en uygun dönem olarak görülse de, 21-30 ideal gebelik yaşı olarak kabul edilmektedir. Ancak bundan ileri yaşlarda da kadın gebe kalabilir ve doğum yapabilir. Fakat ileri yaşlara ertelene gebeliklerde kısırlık sorunu artış göstermekte, gebelik süreci zor geçmekte ve doğum komplikasyonlarında da artış olmaktadır.

İlerleyen yaşlarda kadınlardaki doğurganlık oranı azalır. 30 lu yaşlarda % 20 olan gebe kalma oranı, 40 lı yaşlarda % 5 seviyesine inmektedir. Aşılama, tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemleri de olsa 40 yaşından sonra kadının gebe kalma olasılığı azalmakta ve bebek anomalileri de artmaktadır. Bu tamamen kadının yumurtalık rezervinin azalmasından kaynaklanır. Bir de kadının doğurganlığını etkileyebilecek cerrahi operasyon geçirmesi halinde yaşanabilir.

Kadınlarda adet döngüsü ve yumurtlama beyindeki hipofiz bezi ve hipotalamustan salgılanan LH, FSH gibi hormonlar tarafından düzenlenir. İlk kez adet görüldüğü dönemde kadının yumurta rezervi yaklaşık 300.000 kadardır. Adet döneminde her ay bir tane yumurta olgunlaşsa da, bir adet döneminde kullanılan yumurta hücresi 500-1000 adet kadardır. Menopoza yaklaşıldığında kadının yumurta rezervi birkaç bin kadardır. Bunlarda hormonlara yeterince tepki veremez. Adet döneminin üçüncü gününde FSH hormonu yüksek çıkarsa, yumurta hücresinin kalitesiz olduğu kabul edilir. Yumurtalıklarda östrojen ve progesteron hormonları daha az salgılanır, adet kanamasının süresi azalır ve yumurtlama olmadığı için adet kanamalarında sekmeler olur.

36 yaş hamilelik riskleri

Hamilelik planları ileri yaşlarda olursa bunun için gereken önlemler alınmalıdır. 36 yaş hamilelik riskleri göz önüne alınarak gebelik yakın takipte olmalıdır. Bu yaşlarda her beş kadından birinin gebe kalma sorunu olduğu dikkate alınırsa, gebelik oluştuğunda kıymeti bilinmelidir. Sağlıklı bir hamilelik sürecinin geçirilmesi için her türlü önlem alınmalı, doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir.

34 yaş gebelik

Her kadının doğurganlık oranı farklı olsa da, 34 yaş gebelik için ileri yaş olarak kabul edilmektedir. Bu yaşlarda kadınların çoğu gebe kalmada zorluk çekebilir. Bu nedenle aşılama tedavisi, tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemlerine başvurmak zorunda kalınabilir.

Ancak bu yaşta gebe kalan bir kadının sağlıklı bir bebek dünyaya getirme olasılığı da fazladır. Günümüzde gebe kalma yaşının ileriye ötelenmesi nedeniyle kadınlarda bu yaş gebeliğe sıkça rastlanmaktadır.

39 yaşında hamilelik

Yaşla birlikte kadınlarda doğurganlık azalmaktadır. Yani kadınlarda gebe kalma yaşla doğru orantılı şekilde azalır. 20 yaşından itibaren cinsel yaşamı düzenli olan kadınlarda doğurganlık oranı % 20 seviyesindeyken, 30 yaşından itibaren bu oran % 15, 35 yaşından itibaren seviyesine inmektedir. 39 yaşında hamilelik ortalama % 5 seviyelerine gerilemektedir. Ancak her kadın için böyle bir genelleme yapılamaz. Genel olarak ele alındığında doğal yollardan ve tüp bebek gibi üreme yöntemleriyle elde edilecek gebelik oranları yaşın ilerlemesiyle birlikte azalır.

35 yaş hamilelik kadınlar kulübü

Kadının yaşı ilerledikçe yumurta hücresinin kalitesi de düşmeye başlar. Bu yumurta hücresinin sperm tarafından döllenme oranını da düşürür. 35 yaş hamilelik kadınlar kulübü üyeleri tarafından sürekli sorgulanmaktadır. Çünkü günümüzde kadınların evliliği ve gebeliği ertelemeleri yaygındır. Artık kadınlar gerek kariyer yaşamları için gerekse maddi açıdan hazırlık yapmak için evliliği geciktirmektedir. Dolayısıyla gebe kalma yaşları da ileri yaşlarda olmaktadır. Yaş ilerledikçe gebelikte yaşanan sorunlarda artış gösterir. Ayrıca gebelik riskleri de artar. Bu nedenle gebeliğin yakından takip edilmesi önemlidir.

Hamile kalma yaşı sınırı

Hamile kalmak için en uygun zaman 20-32 yaşları arasındadır. Bu yaşlar arasında sağlıklı bir gebelik süreci geçirilebilir, sağlıklı bir bebek dünyaya getirilebilir. Aslında hamile kalma yaş sınırı diye bir sınırlama yapılamaz. Kadın gebe kalabiliyorsa, yeterli yumurta hücresi varsa, menopoza girmediyse istediği yaşta gebe kalabilir.

Gerekirse bunun için yardımcı üreme yöntemlerine başvurabilir. Ancak gebelik ötelendikçe risklerinin artacağı da göz önüne alınmalıdır. Erken yaşlarda gebelikte düşük olasılığı oldukça az iken, ileri yaşlarda düşük olasılığı da artar. Fakat erken yaştaki gebeliklerinde kendi içinde bazı riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle hamile kalmak için bir yaş belirlenmektense, kendinizi hazır hissettiğinizde bu güzel süreci yaşamayı tercih etmelisiniz.

45 yaş üzeri hamilelik

Kadınlarda 45 yaş üzeri hamilelik oranı yaklaşık % 5 seviyelerine kadar düşmektedir. Bu nedenle bu yaşlarda hamilelik olsa bile anne ve bebek açısından risklerde yüksek olur. Özellikle bebek anomalileri fazladır. Eğer bu yaşlarda hamilelik planlanıyorsa yumurta hücresine genetik incelemeler yapılarak tüp bebekle hamilelik planlanmalıdır. Böylece sağlıklı bir bebek sahibi olabilirsiniz.

İleri yaş hamilelik kadınlar kulübü

Gebeliğin erken yaşlarda olması bazı risklerin gelişmesine de engel olur. Özellikle 35 yaş üzeri gebelikler riskli gebelik olarak değerlendirilir. İleri yaş hamilelik kadınlar kulübü üyeleri tarafından merak edilen konular arasındadır. İleri yaş hamileliklerde bebeklerde down sendromu gelişme riski fazladır. 20 li yaşlarda bu oran binde bir olurken, 35 yaşlarında binde üç, 40 yaşlarında ise yüzde bir seviyesine gelir. Çünkü ileri yaşlarda kadınların yumurtaları yaşlanır ve kalitesi düşer. Bu nedenle gebeliği ileri yaşlara ertelememekte yarar vardır.

46 yaşında hamilelik

46 yaşında hamilelik planı yapıyorsanız, ileri yaşlardaki gebeliğin risklerine de hazırlıklı olmalısınız. Bu yaşlarda kadının gebe kalabilmesi için sağlıklı yumurta hücresinin olması gerekir. Ayrıca bu yaşlar kadının menopoza yaklaştığı bir dönemdir. Bu yüzden öncesinde bir muayene olarak menopoz durumu kontrol edilmelidir. Eğer kadının döllenme için yumurta hücresi varsa, yardımcı üreme yöntemlerinden destek alınmalıdır. Çünkü kalan yumurta hücreleri bu yaşta heba edilemeyecek kadar önemlidir. Tüp bebek yönteminde yumurta ve spermin laboratuvar koşullarında döllendirilmesi gebelik şansınızı arttıracaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.