İdrar Yolu Enfeksiyonu

02.04.2016
219
İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında herhangi bir sebeple meydana gelmiş olan enfeksiyonlu hastalıktır. İdrar yolu enfeksiyonu alt idrar yolu ve üst idrar yolu enfeksiyonu olarak iki farklı grupta incelenir. Üst idrar yolu enfeksiyonu sistit yani mesane enfeksiyonu olarak adlandırılır. Alt idrar yolu ise piyelonefrit yani böbrek enfeksiyonu olarak adlandırılır. İdrar yolu enfeksiyonuna kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Bu problem kişide ağrı gibi sorunları da beraberinde getirir. İdrar yolu enfeksiyonu çoğunlukla doktor tavsiyesiyle uygulanan antibiyotik tedavi yöntemiyle geçer. Ancak kendiliğinden geçen idrar yolu enfeksiyonları da vardır. Bakterilerin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonunun tanısı için idrar tahlili yaptırmak gerekir.

Vücuda giren zararlı bakteriler çoğunlukla kendiliğinde vücuttan atılarak vücudun işleyişi eski haline döner. Ancak bazı durumlarda bu zararlı bakteriler vücuttan atılamayabilir. Bu bakteriler vücudun işleyiş şeklini ve koruma mekanizmasını bozabilecek özelliğe sahip bakterilerdir. İdrar yolu enfeksiyonlarında da mesane, böbrek, idrar kanalları ve üretra gibi kısımlar etkilenir. Bu kısımlar vücudun meydana getirdiği idrarın dışarı atılmasında etkilidir. Bu bölgede meydana gelen bakteriler idrar yolu enfeksiyonuna sebep olurlar.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olarak yalnızca idrar yapıldığında bir yanma hissi oluşuyorsa bu durumda üretranın enfeksiyon kaptığından şüphelenilir. Bu da alt idrar yolu enfeksiyonu anlamına gelir. Üretra nedeniyle ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonları üretrik diye adlandırılmaktadır. Bu enfeksiyona sebep olan etkenlerden biri bel soğukluğudur. Cinsel ilişki ile çiftlere geçen mikroorganizmalar da alt idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir. Ayrıca çeşitli kayganlaştırıcılar, sonda, genital bölge için kullanılan kozmetik kremler, cerrahi işlemler de alt idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilmektedir. Bu durumda vakit kaybetmeden doktora gidip tedavi olmakta fayda vardır.

Eğer alt idrar yolu enfeksiyonu zamanında tedavi edilemezse bu hastalıkta ilerleme görülür. Alt idrar yollarındaki enfeksiyon zamanla üst idrar yollarına ilerleyebilir. Eğer enfeksiyon ilerleyerek böbreklere ulaşırsa bu durumda daha fazla ağrı hissedilir. Durum gittikçe ağırlaşır ve acilen tedavi edilmesi gerekir. Geç kalındığı takdirde ciddi hastalıklar ortaya çkabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun birtakım belirtileri vardır. Bu belirtiler aşağıda sıralandığı gibidir.

  • Bel bölgesinde ortaya çıkan ağrı
  • Mide bulanması
  • Aniden ortaya çıkan kusma
  • Yüksek ateş
  • Sık aralıklarla idrar yapma isteği
  • Vücutta titreme
  • İdrar miktarında gözle görülebilecek değişimler
  • İdrar rengindeki farklılıklar
  • İdrarda kan olması
  • İdrarın bulanık olması
  • Göbeği alt kısmında ağrı hissedilmesi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilecek birçok etken vardır. Bu etkenler, böbreklerde taş olması, genital bölgenin temizliğinin yeteri kadar yapılamaması, kabızlık olması, bakteriler, idrar yapma esnasında mesanenin tam olarak boşaltılmaması şeklinde sıralanabilir.

Eğer böbreklerde taş varsa bu taşlar idrar yollarını tıkayabilir. Bu tıkanma sonucunda da idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. Tıkanan bölgede bakteri üremesinde artış görülür. Genital bölge temizliği için oldukça dikkatli olmak gerekir. tercih edilen iç çamaşırları sentetik ya da naylon olursa terleme yapacağı için enfeksiyona davetiye çıkar. Uzun süreli kabızlık durumunda idrar yollarının enfeksiyon kapma ihtimali artar. İdrar yolu enfeksiyonuna sebep olan bakterilerin zamanında dışarı atılamayıp üretraya ulaşması durumunda enfeksiyon problemi ortaya çıkar. Mesane içerisinde uzun süre bekleyen idrar bir süre sonra enfeksiyon oluşumuna neden olur. Bu sebeple uzun süre tuvalete gitmeyip idrarı bekletmek oldukça sakıncalıdır.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için idrarı uzun süre tutmamaya, gün içerisinde periyodik aralıklarla tuvalete gitmeye, mesaneyi tam boşaltmaya önem vermek gerekir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.