İkiz Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

22.07.2015
156
İkiz Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

İkiz Gebelikte Beslenme

Gebelik dönemi kadınlar açısından yaşam tarzından beslenmeye kadar her alanda dikkatli ve özenli olunması gereken özel bir süreçtir. Gebelikte ikiz bebekler bekleyen anne adayları için ise, daha fazla dikkat ve özen gerektirir. Bu gebeliklerde erken doğum riski daha yüksektir. Alınan önlemler erken doğum riskini azaltmalı, iki bebeğin annenin metabolizmasında meydana getirdiği yük dikkate alınarak düzenlenmelidir. Bunlar bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ve gebeliğin sağlıklı ilerlemesi için oldukça önemlidir.

İkiz gebelikte ya da çoğul gebelikte anne adayının vücudu ekstra besinlere gereksinim duyar. Fakat bu kadının yediklerinden 2 katı yemesi anlamına da gelmez. Alınan kaloriler hesap edilmeli, besinlerin besleyici özellikleri göz önüne alınmalıdır. Bebeklerin gelişiminde gerekli olan protein, kansızlığın önüne geçmek için demiri enerji sağlamak için karbonhidrat, hem bebeklerin hem de annenin kemiklerinin desteklenmesi için kalsiyum, bebeklerde nöral tüp defektinin önlenmesi için alınacak folik asit miktarı artırılmalıdır.

Çoğul gebeliklerde anne adayları kendilerinin ve bebeklerinin sağlık durumunun takip edilmesi amacıyla, tekil gebeliklere göre daha sık doktora giderler. Bu gebeliğin sorunsuz geçmesinde, doğumun sorunsuz gerçekleşmesinde önemli bir rol oynar. Doktorun tavsiyelerine özenle uyulmalıdır. Bu yüzden ikiz gebeliği olan kadınlara daha fazla iş düşmektedir. Sorumlulukları iki kat daha fazla olmaktadır.

İkiz Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik dönemindeki beslenme anne adayının sağlığı için önemli olsa da, bebeklerin sağlığında da rol oynamaktadır. Gebelikte alınması gereken kalsiyum, demir, omega 3, folik asit gibi önemli besin maddeleri bulunmaktadır. Kan yapımında önemli olan demir, ikiz gebelikte daha fazla oranda alınmalıdır. Anne adayının gebelikte kan hücreleri % 50 ile % 70 oranında arttığından, bu süreçte yeteri kadar demir alınmalıdır. Gerekli olursa, ikiz gebelikte doktor tarafından demir alımı tekil gebeliklere oranla demir alımı 2 katına çıkarılabilir.

Gebelikte omega 3 yağ asidi, bebeklerin beyin ve göz gelişiminde önemli bir yere sahip olan besin maddesidir. Bunu anne adayları doğal beslenmelerinde balık, ıspanak, ceviz gibi besinlerden rahatlıkla alabilir. Önemli olan bunların düzenli şekilde tüketilmesidir. Beslenme düzeninde anne adayı her gün 1-2 adet ceviz, haftada 2 defa balık, 2 defa ıspanak tüketmelidir.

Kalsiyum tüm gebeliklerde önemli bir besin maddesidir. Bu hem anne adayının diş ve kemiklerinin desteklenmesinde, hem de bebeklerin diş ve kemik sağlığında önemlidir. Bebekler anne adayı yeteri kadar kalsiyum almadığında, kalsiyumsuz kalmazlar. Annenin kalsiyum depolarını kullanırlar. Ancak bu durumda anne adayında hızlı bir şekilde kemik yıkımı başlar. Bu nedenle kalsiyum tüketimine önem verilmelidir. Bu oran tekil gebeliklere göre daha fazla olmalıdır. Bu konuda doktorun önerilerine uyulmalı, kalsiyum açısından zengin olan süt ve süt ürünleri yeteri kadar tüketilmelidir.

Gebelikte beslenmede önemli olan besin maddelerinin arasında protein gelmektedir. Bu besin maddesi her iki bebeğin gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Anne adayları bunu hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarından karşılayabilir. Yeteri kadar kırmızı et, beyaz et, balık ve kuru baklagiller tüketilmelidir.

İkiz gebelikte beslenme içinde anne adayının sıvı tüketimi de arttırılmalıdır. Normalden daha fazla sıvı almaya özen gösterilmelidir. 9 aylık bir süreci kapsayan gebelikte beslenmede besin maddeleri ve sıvı tüketiminin düzenli olması gereklidir. Eğer gerekiyorsa, doktor tarafından verilen vitamin takviyelerine de başvurulabilir. Tüm bunların gerektiği gibi yapılması içinde, ikiz gebelikte anne adaylarının doktor kontrollerini ihmal etmemesi gerekir. Bebeklerin gelişimi, annenin gebeliğe verdiği tepki kontrol altında olmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.