Jinekoloji ve Jinekolojik Muayene Nedir?

15.04.2016
187
Jinekoloji ve Jinekolojik Muayene Nedir?

Jinekoloji Nedir?

Jinekoloji, kadın genital organlarındaki hastalıkların, problemlerin ve kanser öncesi lezyonların incelendiği ana bilim dalıdır. Bu kadın hastalıkları farklı branşlarda incelenir. Bu branşlar infertilite (kısırlık), jinekolojik hastalıklar, jinekolojik sorunlar, aile planlaması, tüp bebek tedavisi, aşılama yöntemleri, menopoz, jinekolojik onkoloji (kadın genital organlarındaki kanser hücrelerinin incelenmesi), cinsel problemler, cinsel hastalıklar şeklinde sıralanabilir.

Branşlara göre uzmanlık unvanları da farklılıklar gösterir. Kadın genital organlardaki kanser hücreleriyle ilgili araştırma ve çalışma yapan uzman doktorlara jinekolog onkolog, üremeyle ve kısırlık tedavi yöntemleriyle ilgili çalışmalar yapan uzman doktorlara infertilite uzmanı, cinsel problemlerin giderilmesiyle ilgili çalışmalar yapan uzman doktorlara ise cinsel terapist adı verilir. Bu uzman doktorlar, alt branşlarda uzmanlık alarak bu unvana sahip olmuş kişilerdir. Kişinin problemine ya da hastalığına uygun bir branş seçerek doktora başvurması daha etkili bir yöntem olacaktır.

Perinatoloji ise kısaca doğum bilimi olarak adlandırılan ana bilim dalıdır. Bu alanda gebelik esnasında meydana gelmiş olan ya da gelme ihtimali olan hastalıkların ve risklerin değerlendirilmesi söz konusudur. Özellikle riskli ya da yüksek riskli gebelik yaşayan kadınların mutlaka bir perinatologla görüşmeleri tavsiye edilir. Perinatologlar, perinaroloji ana bilim dalında uzmanlık yapmış olan doktorlardır.

Jinekolojik Muayene Nedir?

Jinekolojik muayene, kadın genital organlarında herhangi bir rahatsızlık ya da hastalık olup olmadığını belirlemek amacıyla uygulanan muayenedir. Ancak kişide beklenmedik bir vajinal kanama söz konusu ise bu durumda jinekolojik muayene yapılabilir. Bu muayene adet kanamasının olmadığı bir günde yapılır. İşlem esnasında ağrı ya da acı duyulmaz. Jinekolojik muayene esnasında doktorun sormuş olduğu sorulara net ve doğru yanıtlar vermek herhangi bir hastalık olup olmadığı konusunda daha açıklayıcı olacaktır. Pelvik muayenenin yapılabilmesi için idrar kesesinin boş olması gerekir. Daha sonra kişinin karnı iyice gevşemiş olmalıdır ki doktor rahatlıkla muayene edebilsin. Bu sebeple bel bölgesinin tamamen masaya değecek kadar gevşemiş olmaya özen gösterilmelidir. Jinekolojik muayene hastanın anlattıklarıyla başlar ve doktorun muayenesiyle devam eder. Eğer kişi bakire değilse spekulum adı verilen bir aletle rahim ağzının genişletilmesi sağlanır. Bu aşamada eğer hücre örneği toplanması gerekiyorsa bu işlem gerçekleştirilir. İşlemler esnasında hasta herhangi bir acı duymaz. Eğer hasta bakire değilse spekulum aletiyle inceleme yapılmaz. Ancak detaylı bilgiye sahip olabilmek için doktorun elle muayene yapması gerekebilir. Bu aşamada doktor yavaş hareketlerle muayene yaparak bakirelikle ilgili herhangi bir sorun oluşmasını engeller. Doktorun yapacağı muayene, hastanın hangi bölgelerde ağrısı olup olmadığı konusunda oldukça önemli bilgiler taşır. Bu nedenle bu muayene es geçilmemelidir. Bu işlemler yalnızca birkaç dakika kadar sürer. Jinekolojik muayene ultrasonografi görüntüleriyle de desteklenebilir. Bunun için ayrıca ultrason çektirilmesi gerekir. Jinekolojik muayenede kişinin adet düzeniyle ilgili problemler de gündeme getirilebilir ve bu problemlerin giderilmesi amacıyla tedavi yoluna gidilir.

Yapılan muayene sonucunda kişide herhangi bir hastalığın olup olmadığı gözlemlenir. Kanser öncesi lezyonlar hakkında da bu muayene sonucunda bilgi sahibi olmak mümkündür. Özellikle rahim içi kanseri ve rahim ağzı kanseri için bu muayenelerin önemi büyüktür. Jinekolojik muayene sırasında smear testi de yapılabilir. Smear testi, muayene esnasında rahim ağzından örnek doku toplanması işlemidir. Toplanan örnekler ince bir cam üzerine yayılarak dondurulur ve patoloji uzmanına gönderilir. Burada patologlar tarafından mikroskobik incelemesi yapılır. Bu inceleme birkaç gün kadar sürebilir. İncelemenin sonucunda kişide herhangi bir kanser belirtisi olup olmadığı ortaya çıkar.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.