Kadınlarda İdrar Kaçırma

02.09.2018
146
Kadınlarda İdrar Kaçırma

Kadınlarda idrar kaçırma sorun olarak ele alınması gereken bir durumdur. İstem dışı olarak gündüzleri idrar kaçırma sorununun çözümlenmesi için tıpta bazı çözüm yolları bulunmaktadır. Kadınların bunu bir rahatsızlık olarak kabullenmesi sosyal durumuna göre değişkenlik gösterir. İdrar kaçırmanın miktarı tam olarak belli olmadığından bu sorunu yaşayan her kadın bunu bir hastalık olarak kabullenmez.  Bazılarında damlama şeklinde bazılarında ise hijyenik pet kullanımını gerektirecek boyutta idrar kaçırma olabilir. Toplumun bazı kesimlerinde bu yaşın ilerlemesine bağlansa da, bazı kesimlerindeki kadınlarda depresyona neden olabilir, kadında içe kapanma, sosyal yaşamdan soyutlama gibi tepkiler gelebilir.

İdrar kaçırma ortalama 30 yaşın üzerindeki her dört kadının etkileyen ciddi bir sorundur. Kadınlarda doğumdan sonra, menopoza girince, bazen de doğum yapmamış bile olsalar idrar kaçırma sorunu olabilir. Bu sorun bazen genç kızları da etkileyebilir. Bu alandaki çalışmalarda kadınların yaşamları süresince % 25 oranında idrar kaçırmaya maruz kaldığı görülmüştür. İdrar kaçırma bazen gülme öksürük, hapşırma gibi karın içi basıncının arttığı zamanlarda, bazen de efor sarf edilmemesine rağmen yaşanan bir sorundur. Ayrıca bunun bir baş ağrısı gibi rahatça konuşulamayacak bir sorun olması nedeniyle kadınların idrar kaçırma sorununu başkalarıyla paylaşması da zordur. Kadın bunun utanılacak bir durum olduğunu kabullenir. Ayrıca kadında yaşlanma hissi uyandıran bir durumdur. Toplumdan alınan yerleşik bilgilerde bunun doğal bir süreç olduğu algısını uyandırır.

Kadınlarda idrar kaçırma bitkisel tedavi

Kadınlarda idrar kaçırma sorunuyla karşılaşıldığında bunun 1-6 ay kadar takip edilmesinde yarar vardır. Eğer idrar kaçırma kronik hale geldiyse önlem alınmalıdır. Kadınlarda idrar kaçırma bitkisel tedavi yöntemleriyle de tedavi edilebilir. Bunun için çay olarak hazırladığınız yakı otunu kullanabilirsiniz. Bu çayı aç karnına bir bardak olarak içebilirsiniz. Yakı otuyla hazırladığınız çayın içeriğindeki flavonlar, beta sitosterin ve tanenler idrar kaçırmada size yardımcı olabilir. Kadınlarda 1 ay içinde idrar kaçırma sorunu ortadan kalkar. En geç 6 ay içinde idrar kaçırma sorunundan tamamen kurtulabilirsiniz.

Kadınlarda idrar kaçırma hangi bölüm bakar

İdrar kaçırma sorunu yaşayan kadınlar için bunun bir hastalık olarak kabullenilmesi oldukça zor olur. Ancak kadınlar bunun yaşlılıktan kaynaklanan bir sorun olmadığını bilmeli ve idrar kaçırmanın tedavisi olduğunu da unutmamalıdır. Kadınlarda idrar kaçırma hangi bölüm bakar diye araştırmanız varsa, hastanelerin üroloji bölümlerine başvurabilirsiniz. Üroloji kliğinde gerekli testler yapılarak idrar kaçırmanın nedenleri ve tedavi yolu belirlenecektir.

İdrar kaçırma ameliyatı

İdrar kaçırma sorununa neden olan bazı etkenler vardır. Bu yüzden idrar kaçırma tedavisinde bu etkenlerin tedavi edilmesine çalışılır. Kegel egzersizleri de tedavide oldukça faydalı olur. Ancak kişide gerçek idrar kaçırma denilen stress inkontinansı sorunu bulunuyorsa bu idrar kaçırma ameliyatı ile tedavi edilir. Kişilerdeki idrar kaçırma sorununun tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağına üroloji doktoru belirler. Ameliyatla tedavi yapılacaksa bunun başarı oranı % 90-95 kadardır. Ameliyat sadece idrar kaçırmayı düzeltmek için yapılır. Bu şekilde yapıldığında sadece lokal anestezi kullanılması yeterli olur. Hastaların taburcu işlemleri de aynı gün içinde yapılır. Eğer pelvis anormallikleri bulunuyorsa ameliyatta bunlarda düzeltilir.  Ameliyatta bu düzeltmeler yapılacağında genel anestezi tercih edilir. Hastanın durumuna göre birkaç gün hastanede kalması gerekebilir.

Kadınlarda idrar kaçırma egzersizleri

Kadınlarda idrar kaçırma egzersizleri temelde karın içi basıncının dengelenmesi amacıyla pelvis tabanındaki kasların güçlendirilmesi amacıyla yapılır. Ayrıca hormon dengesi de kurulmaya çalışılır. Pelvis kaslarındaki güçlendirme için yapılan bu egzersizlere Kegel egzersizleri denir. Egzersizler kaslarının sıkılarak bir süre tutulması ve ardından serbest bırakılması şeklinde yapılır. Bu egzersizlerin düzenli olarak yapılması halinde kadınlarda idrar kaçırma sorununa önemli faydası olur.

İdrara sık çıkma ve idrar tutamama nedenleri

İdrara sık çıkma ve idrar tutamama nedenleri arasında çok sayıda etken bulunmaktadır. Kadınlarda ve erkeklerde bu soruna neden olabilecek etkenler arasında aşağıdakiler sayılabilir.

  • Vajina enfeksiyonları
  • Kadınlarda sistit ve mesane enfeksiyonu gibi sorunlar
  • Kadınların yaşadığı zor doğumlar
  • Mesanedeki taş ve tümör oluşumları
  • Sinir sistemini etkileyen rahatsızlıklar
  • Menopoz döneminden sonra vücutta olan hormonal değişimler
  • Karın bölgesine uygulanan şua tedavileri
  • Geçirilen bazı cerrahi operasyonlar
  • Mesaneyle vajina arasındaki ya da mesaneyle böbrek arasındaki idrar borusuyla vajina arasındaki birleşmeler
  • Kontrolsüz şeker hastalığı, alkol problemleri
  • Beyin fonksiyonlarının yavaşlamasına neden olan demans, alzheimer damar hastalıkları gibi rahatsızlıklar
  • Bazı ilaçların kullanılması da sık idrara çıkma ve idrarı tutamama sorunu yaşanmasına neden olabilir. Özellikle idrar söktürücü, kas gevşetici, sakinleştirici, tansiyon düşürücü, alerji ilaçları, depresyon ilaçları bu etkiye neden olabilir.
  • Erkeklerde de prostat büyümesinden kaynaklı idrar tutamama sorunları yaşanabilir.

Erkeklerde idrar kaçırma

Erkekler kadınlara oranla idrar kaçırma bakımından daha şanslıdır. Erkeklerde idrar kaçırma sorunu daha az yaşanır. Onlar için daha özel nedenler buna sebep olabilir. Çünkü idrar tutmayı sağlayan kasların yapısı erkeklerde kadınlara oranla daha sağlamdır. Ayrıca kas yapısını bozabilecek doğum gibi eylemleri erkekler yaşamaz. Bu yüzden erkeklerde idrar kaçırma sorunu daha az görülür. Ancak erkeklerde bu sorun ortaya çıktığında kadınlardan daha etkili şekilde yaşam kalitesini bozar. Bu yüzden erkekler tedavi için geciktirmeden üroloji uzmanına gider. Kadınlar maalesef tedavi olmak için rahatsızlığın ileri aşamalarında doktora gitmeyi tercih ederler.

Erkeklerde idrara çıktıktan sonra sadece damlama şeklinde bir sorun görülebileceği gibi prostat büyümesine bağlı mesaneden tıkanıklık geliştiğinde idrar kaçırma sorunu olabilir. Ancak her prostat büyümesinde mesane çıkım tıkanması oluşmaz. Buna rağmen zamanında prostat büyümesi tedavisi yapılmazsa mesaneye yaptığı basınçta idrar kaçırma sorununa yol açabilir. Bazı erkelerde ise prostat ameliyatı sonrasında idrar kaçırma sorunu gözlenebilir. Bu ameliyatlarda idrar tutmayı sağlayan yapı üretral sfinkter zarar görür. Bunun tedavisinde cerrahi olarak suni üretral sfinkter takılması gerekir.

İdrar kaçırma nasıl önlenir

İdrar kaçırma kadın olsun erkek olsun herkeste önemli bir sorundur. İdrar kaçırma nasıl önlenir, bu ileri yaşlarda idrar kaçırma sorunuyla karşılaşmamak için zamanında önlem almanızla sağlanabilir. Buna engel olmak için herkesin 35-40 yaşından itibaren ürolojik kontrollerinin her yıl yaptırmaları gerekir. Bunun yanında mesanenin doğru kullanımı açısından idrarın uzun süre tutulmaması ve yeterli miktarda sıvı alınmasına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca herhangi bir idrar yakınmasında mutlaka bir üroloji uzmanına gidilmesi tavsiye edilir.

Gece idrar kaçırma

Gece idrar kaçırma çocuklar açısından normal karşılansa da, yetişkinlerde bu hem utanç verici olarak algılanır hem de bir tıbbi soruna işaret edebilir. Yapılan araştırmalarda yetişkinlerde % 2 oranında yaşamlarında bir dönem bu sorunun yaşandığı görülmüştür. Yetişkinlerde gece idrar kaçırma sorununun altında hormonal bir dengesizlik olabilir. Hormonlar idrar torbasının fazla idrar tutmasını engelleyeceği için idrar kaçırma sorunu yaşanacaktır. Yetişkinlerde görülen bu sorunun mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bu sorun sinir hastalıkları, şeker hastalığı, idrar yolu enfeksiyonu, idrar torbası kanseri, prostata, uyku apnesi gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Ayrıca idrar söktürücü ilaçların kullanımı, aşırı kahve ve alkol tüketimi, uyku ilaçları, genetik faktörler, stres, kaygı gibi durumlarda buna neden olabilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.