Kilo Vermeyi Engelleyen Hormonlar

24.11.2016
156
Kilo Vermeyi Engelleyen Hormonlar

Hormonlar Kilo Vermeye Engel Mi?

İnsan vücudunda, büyüme, gelişme, üreme gibi metabolik sistemin çalışmasını sağlayan ve vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan kimyasalların salgılanması hormonlar sayesinde olmaktadır. Hormon kelimesi “harekete geçirmek, uyarmak” anlamına geldiğinden, vücuttaki hormonlar salgı bezlerinden salgılanarak, kan yoluyla dokulara taşımaktadır. Burada hücrelere nasıl davranması ile ilgili uyarı verirler ve hücreler de görevlerini ona göre yerine getirirler. Hormon sistemine “endokrin sistemi” denilmekte olup, bu tür hastalıklarla uğraşan bilim dalına da “endokrinoloji” adı verilmektedir.

Kilo Aldıran Hormonlar Hangileridir?

Görüldüğü üzere hormonların insan vücuduna olan etkisi oldukça yüksek ve bu nedenle kilo vermek isteyen, veya kilo almak isteyen birçok kişinin istediği vücut ölçülerine gelememesine hormonlar neden olmaktadır. Kilo sorunu yaşayan kişilerde, ilk olarak sağlıklı beslenme her zaman ön plandadır, ama hormon dengesi de bir o kadar önem taşımaktadır. Kilo vermeyi etkileyen hormonlar, leptin, ghrelin, insülin olarak bilinmekle birlikte, bunların dışında kadınlık hormonları, böbrekten salgılanan mutluluk hormonları ve tiroit hormonları da kilo verilmesini engelleyebilir. Bunların etkilerini kısaca açıklayalım.

Leptin hormonu; diyet yapan kişiler az yemek yedikçe, vücuttaki yağlardan salgılanan bu hormon kanda düşer ve leptin hormonu azaldıkça, beyinde bulunan iştah merkezine sinyal gider, bu da acıkmayı sağlar ya da iştahın artmasına neden olur.

Ghrelin hormonu; kilo verilmesini etkileyen diğer bir hormondur. Midede salgılanıp, oradan kan yoluyla beyne gelerek, yemek yeme isteğinin artmasına sebep olmaktadır. Kilo vermek amacıyla, diyet yapan kişilerde, bu hormonun kanda yükselmesi nedeniyle, kilo verilmesini zorlaştırmaktadır.

İnsülin hormonu; kanda yüksek seviyede olması, kilo vermede zorluk oluşturabilir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişilerde, bu hormon daha yükseklerdedir. Kilo vermeyi engelleyen, karbonhidrat içeren, beyaz ekmek, şeker, makarna, patates, kek, tatlı çikolata gibi yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmalıdır.

Bu tür yiyeceklerin yerine, baklagillerden nohut, kuru fasulye, mercimek, tam buğday unlu ekmek, kepekli makarna, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek hem daha sağlıklı, hem de kilo verilmesini kolaylaştırmaktadır.

Araştırmalara göre, yemek yiyen kişinin yemeği sonlandırması da hormonlar tarafından oluşmaktadır. Yani, yemek yendikten sonra, mide dolarak gerilmektedir, arkasından bağırsaklardan salgılanan hormonlar aracılığıyla doyma hissi oluşur ve yemek sona erer.

Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta, yemeğin içeriğidir, şöyle ki; protein içerikli besinler, posalı yiyecekler daha fazla tokluk hissettirirken, yağlı gıdalar tokluk hissi vermez ve doyulmadığı hissi ile daha fazla tüketilir.

Bu durumda, yenilen yiyecek türü doyma hissini etkilediği için, dolaylı olarak da kilo vermeyi engellemektedir.

Kilo vermede, iştah, stres ve uyku ilişkisini etkileyen, beyinde salgılanan, mutluluk ve tokluk hissettiren “serotonin” hormonudur. Tüketilen karbonhidrat miktarı, insülin salgılanmasını sağlarken, bununla birlikte serotonin hormonu da fazla miktarda salgılanmaya neden olmaktadır. Beyinde azalan serotonin hormonu, tatlı yeme isteğini beraberinde getirir. Böyle durumlarda çikolata gibi tatlıların tüketilmesinde, içeriğinde bulunan triptofan adındaki aminoasit beyine iletilerek, serotonine dönüşür ve bu da kişiye mutluluk verir.

Bu tür tatlı gibi atıştırmalarla, insülin salgılanır ve serotinin de yükselme meydana gelir. Fazla kilolardan kurtulmak isteyenler için, bu tür atıştırmaların olmaması gereklidir. Ayrıca, düzenli uyku uyumayan, stresli olan kişilerde, beyinde bulunan serotonin hormonu azalır ve vücudun daha fazlasına ihtiyaç duyması nedeniyle, arada atıştırmalık gıdalar tüketilmesi istenir. Bu hormonun düzenli salgılanabilmesi için, stresten uzak durulmalı ve kaliteli bir şekilde uyumalıdır.

Hormonların kilo vermede, insan vücudundaki etkisi oldukça fazla olmakla birlikte, yaşam tarzı, yemek yeme alışkanlıkları da ayrıca etkilidir.

Bu sebeple kilo vermeye karar veren kişilerin, diyete başlarken mutlaka bir uzmandan yardım alması gerekmektedir. Çünkü, vücudun işlevine göre ve kişinin alışkanlıklarına en uygun olan gıdaların tüketilmesi, hormon dengesini oluşturacağından, daha kolay kilo verilmesi sağlanabilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.