Kışın Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

11.02.2015
270
Kışın Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kışın Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebek bakımı başlı başına büyük bir iştir ve mevsimden mevsime bebeğin ihtiyaçları farklılık göstermektedir. Yaz ayları bebeğin bakımı için daha rahat aylardır ve genellikle bebeğin ilk 3 aylık döneminin yaza gelmesi istenir. Ancak kış ayları ise bebeğin bakımı için daha zorlu ve çetin geçen aylardır. Kışın bebek bakımının pek çok farklı faktöre bağlı olarak özen istediğini inceleyeceğiz. Özellikle yenidoğan bebeklerin beslenmeden, uyku ihtiyaçlarına ve giyinme ihtiyaçlarına kadar pek çok farklı faktöre bağlı olarak bakım ihtiyaçları bulunmaktadır.

Kışın Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

* Kışın bebeklerin üşüme ihtiyacı daha fazla olduğu için bebeğinizi doğal pamuklu kumaşlardan hazırlanmış olan ve hava alma özelliği bulunan giysiler ile giydirmelisiniz. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlayabilmek için her hangi bir belirti bulunmamaktadır ancak ateşini koltuk altı bölgesinden ölçerek üşüyüp, üşümediğini anlayabilirsiniz.

* Bunun dışında bebeğin bulunduğu ortamı çok fazla ısıtmamalısınız, bebekler çok aşırı sıcağı sevmezler ve huysuzluk çıkarırlar. Ortam sıcak olmalı ancak bebeğinizin terleme özellikleri gelişmediğinden aşırı sıcaklarda terleyerek vücut ısısını ayarlayamaz ve bu nedenle huzursuzluk ve bunalma söz konusu olur.

* Kış aylarında dünyaya gelen bebekler tüm bebekler gibi ilk 6 aylık süreç içerisinde sadece anne sütü ile beslenebilmektedir. Bu nedenle anne sütünün kaliteli ve gerekli vitamin niteliklerini taşıması gerekmektedir. Sütün kaliteli olabilmesi için annenin beslenmesine çok dikkat etmesi ve yeterli oranda protein ve vitamin değerini alması gerekmektedir. Bu sayede bebeğiniz kış aylarında korunmak için gerekli takviyeleri anne sütünden alabilmektedir.

* Bebeğinizin çok fazla sıcaklık değişimine maruz kalmaması gerekmektedir. Kış aylarında bebek bakımı konusunda yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi bu konuda yapılmaktadır. Bebekler çok aşırı sıcak ortamlarda kat kat giydirilir ve bu şekilde dışarıya soğuk ortamlara bir anda geçiş yaptırılabilirler. Bu çok yanlıştır ve sıcaklık değişimleri bebeğinizin hasta olmasına neden olmaktadır. Bu durumu önlemek için bebeğinizi çok sıcak ortamlarda daha ince giysilerle tutmak en iyisidir, sıcaktan soğuğa geçerken ise bebeğinize pamuklu kalın giysiler giydirebilir, eldiven ve atkı ile soğuktan etkilenmesi önlenebilmektedir. Bu sayede sıcakta ince olan giysileriyle duran bebeğiniz soğukta ise kalın giysilerle korunabilmektedir. Bu sayede sıcaklık değişimlerini minimuma indirmiş olursunuz.

* Kış aylarında bebeğin banyo yaptırılması ise çok dikkat isteyen bir durumdur. Bebeğin banyo yapacağı odayı çok iyi şekilde ısıtmalısınız, ardından bebeğin yıkanacağı su ne aşırı sıcak nede soğuk olmalı, Soğuk su bebeği üşüterek hasta edebilirken, sıcak su ise huysuzlanmasını ve canının acımasına neden olabilmektedir.

* Banyodan sonra kurulama ise banyo yaptırırken gösterilen özenden çok daha fazla olmalıdır. Banyodan sonra bebeğinizi yeteri kadar kurulayamazsanız bebek üşüterek hasta olacaktır. Bu nedenle bebeğinizi yumuşak havlularla çok iyi şekilde kuruladıktan sonra fön makinesinin en düşük ayarında bebeğinizi iyice kurulamalısınız. Banyodan çıktığında ise sıcak ortamda bebeğinizin iyice ısınmasını ve rahatlamasını sağlamalısınız.

* Ayrıca bebeğinizi banyo yaptırırken yaz veya kış ayı fark etmeksizin sürekli olarak yanında olmalısınız, bir anlık bir dalgınlık, çok kısa bir süre ve çok az suyla bebeğinizin boğulması söz konusu olabilir ve bebek ölümlerinin büyük bir çoğunluğu boğulmalardan dolayı meydana gelmektedir.

* Yenidoğan bebeğin kışın bakımı hakkında son bir detay ise, kışın bebeğin odasını ısıtmak için kullandığımız ısıtıcıların odada bulunan havayı kurutmasıdır. Bu durumu engellemek için odayı ısıtan ısıtıcıların önüne tas ile su koyarak bu suyun buharıyla odayı nemlendirebilirsiniz veya kaloriferlerin üzerine ıslak havlular yerleştirmek aynı etkileri yaratacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.