Kısırlık Tedavisinde Uygulanan Testler

09.08.2016
122
Kısırlık Tedavisinde Uygulanan Testler

Kısırlık (İnfertilite) Varlığında Yapılan Tahliller, Testler Nelerdir?

Kısırlık tedavisi için birçok tahlil ve testin yapıldığı bilinmektedir. Bunlardan bahsetmeden önce kısırlık hakkında bilgilendirmelerde bulunacağız. 

Kısırlık (İnfertilite) Nedir? 

Normal doğurgan çiftlerde normal bir cinsel ilişki periyodunda gebe kalma oranı ortalama her ay için yüzde25 civarındadır. Normal periyotlarda gerçekleşen cinsel ilişkilerde bir yıl içinde gebeliğin oluşma ihtimalinin ortalama yüzde85 olması, bir yıl sonunda gebelik oluşmadığı takdirde kısırlık şüphesi ile doktora başvurulmasını gerektirmektedir. Yani bir yıl boyunca herhangi bir doğum kontrol uygulanmasından yoksun olarak gerçekleşen cinsel ilişkiler sonucunda gebeliğin gerçekleşmemesi durumuna kısırlık denilmektedir.

Çiftlerin kısırlık şüphesi ile doktora başvurmaları durumunda birçok tahlil ve test ile birlikte sorunun belirlenmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin erkekten şüphelenilen kısırlık durumlarında sperm testi, kadından şüphelenilen durumlarda pelvik muayene, yumurta incelemeleri, rahim filmi ile rahim içyapısının uygunluğunun kontrolü gibi testler ile kısırlık tanısı kontrol edilmektedir. Bu testler ve tahlillerden tek tek bahsetmek gerekirse;

 

Pelvik Muayene ve Ultrasonografi

Kadında kısırlık sebeplerinin araştırılması iki basamak halinde gerçekleşmektedir. Öncelikle kadında kist veya miyom benzeri bir yapının varlığı ve pelvik patoloji incelemeleri yapılır. Doğumsal rahim anomalileri adı verilen doğurganlığı doğrudan etkileyen faktörlerin incelenmesi, rahim duvarı ve rahim içi perde varlığı gibi birçok test yapılır. Ultrasonografi ile rahim ve kanallarda muhtemel tıkanıklık, yapı bozuklukları, miyom ve kistik yapıların kontrolü sağlanmaktadır.

 

Hormon Tahlilleri

Kısırlık şüphesi bulunan durumlarda gebeliğin oluşmasını sağlayan en önemli faktörlerin başında gelen hormonların kontrolünün de yapılması gerekmektedir. Hormon testleri kadınlarda belirli zamanlarda gerçekleşmektedir. İlk hormon testi olan FSH hormonu ve östrojen hormonu testleri, adetin üçüncü gününde yumurtalık fonksiyonlarının öğrenilmesi amacıyla gerçekleşmektedir. Göğüslerden gelen sütün olması durumunda ise prolaktin hormonu çalışılarak doğurganlık hakkında bilgi edinilmeye çalışılmaktadır. Sonraki aşamada kadında adetin 21. Gününde progesteron hormon testi ile yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hakkında bilgi edinilir.

 

Over Rezerv Testleri (yumurtalık kapasitesi değerlendirmesi)

Kadınlarda yumurtalıklarda hormon üretimi ve yumurtlama kapasitesinin değerlenmesi amacıyla yapılan testlerdir. Bu testler sayesinde kadınlarda yumurtalık sorunlarının tespiti sağlanmaktadır.

 

Salin İnfüzyon Sonografi (SİS):

Sulu ultrason olarak da bilinen bu test, rahmin içine çok ince bir kanül yardımıyla girilmesi ve renkli bir sıvının enjekte edilmesiyle uygulanmaktadır. Verilen renkli sıvı yardımıyla rahmin iç yapısının genişlemesi ve ultrasonda daha belirgin bir renge bürünmesinden dolayı rahimde olası kist, miyom, rahim duvarı yapısı ve kanal tıkanıklıkları ile ilgili detaylı bilgiler elde edinilebilmektedir.

 

Histeroskopi

Rahim iç yapısının bir kamera ile incelenmesini sağlayan bu test, rahim içi patolojilerin tespiti, görüntülenmesi ve tedavisi için kullanılmaktadır. Bu yöntemle rahim içinde belirlenen miyomlar açık ameliyat olmadan alınabilmektedir. Son yıllarda sıklıkla kullanılan bu yöntem HSG testi sonucu pozitifse gerçekleştirilmektedir. HSG esnasında tespiti yapılan miyomun açık ameliyat olmadan alınabilmesinin mümkün olduğu durumlarda Histeroskopi yöntemine başvurulmaktadır.

Laparoskopi

Kısırlık durumunun tüplerden kaynaklı olup olmadığının belirlenmesinde en etkili yöntemdir. Yumurta tüpleri ve rahim kanalında olası tıkanıklık, yapı bozukluğu ve kist gibi durumların tespitinde en güvenilir yöntemlerin başında gelmektedir. Laparoskopi her kısırlık hastasında gerçekleştirilen bir test değildir. Kısırlık teşhisi daha önceki testlerle konulmuş, sorun saptanmış ise bazı durumlarda laparoskopiye gerek kalmamaktadır. Önceki testlerde yumurta kanalları veya rahim tüplerinde olası tıkanıklığın tespiti durumunda uygulanan laparoskopi yöntemi tüplere bağlı kısırlık durumları hakkında kesin bilgi vermektedir.

 

Sperm Testi

Erkekte kısırlık belirleyici testlerin en önemlisi sperm testidir. Erkekten alınan sperm örneği ile spermin hız, yapı ve sayı bakımından değerlendirilmesi gerçekleşmektedir. Genelde hastanelerde özel ayrılmış odalarda özel bir prezervatif yardımıyla eşiyle cinsel ilişkiye girilmesi ile elde edilen spermler hemen laboratuvar ortamında izlenmektedir. Böyle bir imkan yoksa da mastürbasyon yoluyla hastanede veya evde spermin elde edilmesinden sonra vücut sıcaklığında yarım saat içinde hastaneye ulaştırılması ile incelemeye alınmaktadır.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.