Kürtajdan Sonra Adet Görme ve Adet Düzensizliği

01.06.2016
315
Kürtajdan Sonra Adet Görme ve Adet Düzensizliği

Kürtajdan Sonra Adet Görme ve Adet Problemleri

Kürtaj, herhangi bir sebeple gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Bu işlem farklı yöntemlerle yapılabilir. Vakum ile kürtaj işlemi mümkündür. Bu işlem esnasında rahim içerisine tıbbi aletler girmez. Klasik yöntemlerde ise rahim içerisine kürtaj aletleri müdahale eder. Kürtaj işlemi 10 – 15 dakika süren kısa bir operasyondur. Bu işlem esnasında gerekli görülürse kişiye anestezi uygulanabilir. Anestezi ile kürtaj işlemi sırasında kişi herhangi bir acı hissetmez.

Kürtaj sonrası ilk adet ise ortalama 40 gün sonra gerçekleşir. Bu değer ortalama bir değer olmaktadır ve kimi zaman daha kısa ya da daha uzun sürede gerçekleşebilmektedir. Eğer kürtaj işleminden 40 gün sonra kişi hala adet görmemişse bu durumda doktora danışmak gerekir. Eğer kişi uzun beklemelerine rağmen hala adet görememişse cinsel ilişki olması halinde tekrar gebelik oluşumu akla getirilebilir. Nadir olarak ortaya çıkan rahim içi yapışkanlığı da adet görmeye engel olur. Rahim içinde meydana gelen yapışkanlık sık rastlanan bir durum değildir. Bu durumda kişiye ultrason uygulanarak rahim içerisi gözlemlenir. Adetin 40 gün geçmiş olmasına rağmen hala başlamamış olması mutlaka doktora danışmak gerektiğini hatırlatır. Bu durumu ertelememek gerekir. Yaklaşık 2 – 3 ay sonra kişi eski adet düzenine kavuşur.

Kürtaj işlemi adet düzensizliğine sebebiyet vermez. Adet düzeni vücutta salgılanan hormonların belirlediği bir düzendir. Kürtaj işlemi ise hormonları olumlu ya da olumsuz yönde etkileyecek bir operasyon değildir. Kürtajdan sonraki ilk birkaç ay adet düzensizliği yaşanabilir. Bu durum normaldir. Vücut, kendini toparlayıp eski düzenine ulaştıktan sonra adet düzeni de eskisi gibi olacaktır. Eğer kişinin adetleri kürtaj işleminden önce düzensizse, kürtaj işleminden sonra da düzensiz olması beklenmektedir. Bu düzensizliğin ortadan kaldırılması için mutlaka doktora danışılmalıdır. Adet düzensizliğine sebep olan faktörler değerlendirilerek kişinin tanı ve tedavisi yapılmalıdır.

Kürtaj işleminden sonra kişi adet göremezse bu duruma neden olan faktörler araştırılır. Çoğunlukla rahim içi yapışkanlıkları ya da tekrar gebelik oluşması/gebeliğin devam ediyor olması gibi nedenlerden dolayı adet görülemez. Bu durumda doktora danışarak buna sebep olan faktörler değerlendirilmelidir. Doktor, hastanın şikayetlerine ve yapılan tahlillere göre değerlendirme yaparak ilaç tedavisi önerebilir. Bunun dışında tekrar kürtaj işlemi yapılması da söz konusu olabilir.

Kürtaj işlemi eğer yasal sınırlar (10 haftadan küçük gebelikler) içinde yapılmışsa parça kalma durumuna az rastlanır. Bu oran % 3 – 5 olarak değerlendirilir. Eğer kişinin rahminde myom varsa bu tip durumlarla daha sık karşılaşılabilir. Çünkü rahim içindeki myomlar rahmin işleyişini ve fizyolojisini bozabilmektedir. Kürtaj işleminden sonra rahim içinde parça kalması durumunda bazı belirtiler ortaya çıkar. En büyük belirti ise vajinal kanamalardır. Bu durumun netleşmesi için kişinin doktora başvurarak ultrason incelemesini yaptırması gerekir. Bu inceleme sonrasında hastaya kesin bir tanı konması mümkün olmaktadır.

Kürtaj sonrası adet düzensizliği varsa bu durumun muhtemelen kürtaj işleminden önce de devam etmekte olduğu düşünülmektedir. İşlemden 40 gün sonra dahi adet kanaması olmamışsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Adet düzensizliği ise daha önceden yoksa kürtaj sonrasında da geçici bir durumdur. Vücudun toparlanmasını beklemek gerekir. Bu süreç içerisinde kadının duygu ve psikolojik dünyası da etkilenmiş olabilmektedir. Bu sebeple öncelikle kişinin rahatlaması gerekir. Rahatlatıcı hafif müzikler dinleyip, kısa açık hava yürüyüşleri yaparak kişinin kendini daha iyi hissetmesi sağlanabilir. Eğer kişinin bu dönemde birtakım psikolojik problemleri olursa psikolojik destek alması tavsiye edilir. Böylece eğer kişi bu süreçten olumsuz yönde etkilenmişse atlatması daha kolay olur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Aysel Kandemir dedi ki:

    Merhaba efendim benim yasum 42 cok yogun adet olmasi sebebiyle kansiz kalma sebebiyle 4 hafta once kurtaj oldum \nFakat dunden beri tekrar adet oldum ve yigun bi sekilde kan gidiyor ..nezaman tekrar dr basvurmam gerekiyor \nCunki vucut olarak iyi hissetmiyirum hb degerlerin dustugunu hissediyorum en son 6 kadar dusup 8 cikmisti