Laparotomi Nedir?

08.06.2015
142
Laparotomi Nedir?

Laparotomi Nedir?

Laparotomi karın boşluğuna doğru yapılan derin dik kesiye verilen isimdir. Bu yöntem sayesinde hastanın şikayetlerinin ve rahatsızlık belirtilerinin kaynağı tam anlamıyla araştırılarak öğrenilebilir. Cerrahi bir yöntemdir ve röntgen yada kan tahlilleri şeklinde yapılan testlerin rahatsızlığın tanısını koymak konusunda yetersiz kaldığı durumlarda laparotomi yöntemi uygulanmaktadır.

Laparotomi sırasında iç organlar açılarak problemin kaynağının ne olduğu tespit edilmeye çalışılır, sorunun en iyi şekilde tespit edilmesinin ardından zaman kaybetmeden gerekli tedavi yöntemleri uygulanır ve hasta bir başka ameliyat seçeneğinden kurtulmuş olur.

Zaman kaybetmeden cerrahi girişim uygulanır ve tedavisi mümkün olmayan organ hasarlarında zarar görmüş olan bölgelerin alınması söz konusudur. Bunun yanı sıra kanserli oluşumlar tespit edilirse bu bölgelerin tedavisine başlanır.

Laparotomi operasyonları genel içerik açısından hep aynı şekilde başlamaktadır ve operasyonun genel gidişatında karşılaşılan durumlar karşısında farklılık gösterebilmektedir. Yani hastanın genel sağlık durumuna göre laparotomi operasyonu kişiden kişiye farklılıklar gösteren bir operasyondur.

Laparotomi Ne Zaman Uygulanır?

Laparotomi işleminin uygulanması için bazı semptomların görülmesi gerekmektedir ve bunlardan en önemlisi şiddetli ve hiç geçmeyen karın ağrılarıdır. Bunun yanı sıra sadece karın ağrıları değil aynı zamanda mide bulantıları, karında şişlik ve bağırsak problemleri görülmektedir. Özellikle karın ağrısı ile birlikte karında şişlik görülmesi durumunda laparotomi kesinlikle gerekli hale gelir. laparotomi operasyonu sayesinde bu bölgelerde bulunan problemler çok net bir şekilde öğrenilebilmektedir.

Genellikle trafik kazası gibi benzer kazalarda karın bölgesine alınan çok ani darbelerin iç kanamalar veya iç organlardan bazılarına zarar vermesi söz konusu olabileceğinden, bu durumlar karşısında yaşanabilecek organ hasarlarının boyutlarını ölçebilmek için, oluşabilecek doku hasarlarını ve damar hasarlarını dikebilmek için ve artık onarılamayacak doku veya organların bir bölümünü çıkarıp alabilmek için laparotomi uygulanmaktadır.

Ayrıca bazı durumlarda çok şiddetli karın ağrılarının görülmesi söz konusu olabilir ve bu durumun nedeninin bir organda veya dokuda oluşabilecek hasara bağlı olup olmadığını anlayabilmek için laparotomi işlemi zorunlu hale gelir. Bunun dışında apandisit patlamadan önce bu operasyon sayesinde fark edilerek gerekli işlemler laparotomi sırasında uygulanarak apandisit ameliyatları yapılabilmektedir.

Bu sağlık sorunlarının boyutu göz önünde bulundurulduğunda laparotomi operasyonlarının da çeşitli boyutlarda gerçekleşmesi söz konusu olur. Bazı durumlarda laparotomi operasyonları çok küçük cerrahi operasyonlar şeklinde uygulanırken, bazı durumlarda ise çok daha ciddi ve yoğun bakım gerektiren durumlara yol açabilmektedir.

Laparotomi sayesinde pankreas, karaciğer, mesane, rahim hastalıkları, dış gebelik, sindirim sistemi ve bağlı organlar üzerinde görülebilecek ciddi rahatsızlıklar ve reaksiyonların zamanında teşhis edilerek tedavi edilebilmesi mümkün hale gelebilir. İki çeşit laparotomi işlemi bulunmaktadır bunlardan ilki ve en sık tercih edilen kesi tipi üst veya alt kısım yerine orta kısımdan sik olarak açılan kesi şeklidir ve bu tarz uygulanan laparotomi işlemine midline denilmektedir. Ancak son yıllarda laparotomi uygulamaları yerine laparoskopi uygulamaları tercih edilmektedir, bu konuda hastalığınızın boyutuna göre en doğru kararı hekiminizin vermesi gerekmektedir.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.