Menenjit Aşısı Nedir, Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

23.08.2016
246
Menenjit Aşısı Nedir, Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Menenjit Nedir ve Menenjit Aşısı Neden Yaptırılmalıdır?

Menenjit aşısı, menenjit hastalığından korunmak amacıyla genellikle karma aşı uygulamasıyla birlikte uygulanan bir aşıdır. Ancak günümüzde tek başına uygulanmaya başlayan bir aşıdır. Menenjit tiplerine göre üretilmiş farklı menenjit aşıları bulunmaktadır. Bunlar karma aşılardan daha farklı olan bir aşı türüdür. Karma aşılar çocukların mikrobik menenjite karşı korunmasında etkilidir. Ancak Meningokok menenjit mikrobundan kaynaklanan menenjit türüne karşı etkili olmaz. Bu tür menenjit daha ağır seyreder ve oldukça tehlikelidir. Vakaların ortalama yüzde20 sinde ölüm riski vardır. Bu menenjit çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocukları ve 15-20 yaşları arasındaki gençleri etkisi altına alır. Toplulaşamanın olduğu okullar gibi kalabalık yerlerde daha yaygın görülür. Özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişileri etkilediğinden mutlaka menenjit aşısı yapılmalıdır. Normalde toplumdaki kişilerin % 5-10 kadarı taşıyıcı konumunda olur. Hasta olmayan bu kişiler taşıdıkları mikrobu diğerlerine bulaştırabilir.

Menenjit tipleri arasında bakteriyel menenjitler oldukça ciddi seyirli olur. Hib denilen H. İnfluenzae Tip B bakterisi bakteriyel menenjit etkenleri arasında tüm dünyada en önemli nedendir. Menenjit etkenlerinin bir kısmının aşısı bulunmaktadır.

Bunlar arasında en önemli olanı Hib olduğundan, uygulanan menenjit aşısı genellikle Hib aşısı olarak tanınır. Bu bakteri türü en fazla 6-18 ay arasındaki süt çocuklarında menenjit hastalığını yapar. Her yaştaki kişide etkili olsa da, en fazla 5 yaş altındaki çocuklardaki hastalık etkeni budur. Bu yüzden tüm dünyadaki bakteriyel menenjit hastalığının 1 numaralı etkeni budur denilebilir.

Bu bakteri aynı zamanda menenjitin dışında diğer ciddi hastalıkların da sebebi olabilir. Özellikle zatürre, yutak iltihabı, kana mikrop karışması, kemik ve eklem iltihapları gibi rahatsızlıklar çocukları etkileyebilir. Bu nedenle bebeklere uygun zamanda ve dozda mutlaka menenjit aşısı yaptırılmalıdır.

Menenjit aşısı kimlere yapılmalıdır, bebeklere ne zaman menenjit aşısı yapılır?

Menenjit aşısı bebeklere yapılmalıdır. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir. Bebeklerde 9-23 aylık oldukları dönemde 3 ayda bir 2 doz halinde yapılması gereken menenjit aşısı, 2-11 yaşları arasındaki çocuklara da 1 doz şeklinde koruma amacıyla yapılmalıdır. Menenjit aşısının yetişkinlere tekrar dozu şeklinde uygulanması için henüz çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle dalağı işlevini kaybetmiş olan yetişkinler, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar ve HIV virüsü taşıyan yetişkinler mutlaka menenjit aşısı olmalıdır. Bu risk grubundaki kişilere menenjit aşısı uygulanması hastalığa karşı etkin bir koruma sağlar.

Menenjit aşısının yan etkiler var mıdır?

Menenjit aşısı her aşı gibi uygulamam bölgesinde kızarıklığa ve hassasiyete neden olabilir. Aynı zamanda aşılanan kişide iştahsızlık ve genel halsizlik etkileri gösterebilir. Bu tür yan etkilerin azaltılması amacıyla bebeklerde karma aşıların yapıldığı dönemde menenjit aşısı yapılmamalıdır. Daha sonraki dönemde yapılan menenjit aşısı daha az yan etkiye neden olur.

Menenjit aşısı hangi durumlarda yapılmamalıdır?

Menenjit aşısı yapılacak kişide enjektörde bulunan latekse karşı alerji olması durumunda aşının uygulanmaması gerekir.

Ayrıca menenjit aşısının içeriğindeki maddelere karşı alerjisi olanlarda aşılanmamalıdır.

Menenjit aşısı yapılacak kişinin ateşli hastalığının olmasında ya da bağışıklık sistemini zayıflatan başka bir hastalığını olması halinde yine aşı uygulanmamalıdır.

Menenjit aşısı olacak kişi önceden Gullian Barre Sendromu diye adlandırılan sinirsel bir rahatsızlık geçirdiyse, aşı yapılmamalıdır.

Menenjit aşısı etkili midir?

Menenjit aşısı uygun zamanda ve uygun dozlarda yapıldığı takdirde, menenjit hastalığını en az yüzde95 oranında önler. Bu oldukça yüksek bir koruyuculuktur. Menenjit aşısı sadece menenjit hastalığına karşı koruyuculuk sağlar.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.