Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

30.12.2015
141
Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları

Bir yetişkinin yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyulan enerji bazal metabolizma hızıdır. Alınan besinlerin vücut tarafından enerjiye dönüştürülüp kullanma kapasitesine ise metabolizma hızı denir. Kişinin metabolizma hızı, olması gereken vücut ağırlığını korumaya yardımcı olur. Kişinin metabolizma hızı ne kadar yüksekse alınan besinlerin enerjiye dönüştürülmesi ve açığa çıkan bu enerjinin vücut tarafından kullanılması etkili ve eksiksiz olacaktır. Ancak eğer kişinin metabolizma hızı olması gerekenden daha yavaşsa alınan besinlerin vücut tarafından enerjiye dönüştürülmesi de yavaşlayacaktır ve bu da vücudun enerji depolamasına sebebiyet verecektir. Bu durum kilo alımını beraberinde getiren bir durumdur.

Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir ve Metabolizma Neden Yavaşlar?

Metabolizma hızını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri aşağıdaki şekilde sıralamak mümkün olmaktadır;

  • Yaş: Yaşın ilerlemesiyle birlikte metabolizma hızında da yavaşlama meydana gelir. Büyüme ve gelişme döneminde metabolizma hızı oldukça yüksek değerlerdedir.
  • Cinsiyet – vücut bileşimi: Ortalama değerlerle yola çıkılırsa kadınların vücutlarındaki yağ oranı erkeklerin vücutlarında bulunan yağ oranından daha fazla miktardadır. Yağ oranı düşüp kas oranında artış olduğu sürece kişinin metabolizma hızında artış görülür. Yağ dokusundaki fazla oran metabolizmayı yavaşlatacağı için kadınların metabolizması erkeklerim metabolizmasından genel olarak daha yavaştır.
  • Hormonlar: Vücudun salgılamış olduğu hormonların metabolizma hızına olan etkileri büyüktür. Adrenalin hormonu böbreküstü bezinden; tiroksin hormonu ise tiroid bezinden salgılanır. Bu hormonlar metabolizma hızının artmasına neden olan hormonlardır. Ayrıca menopoz döneminde meydana gelen hormon değişiklikleri de metabolizma hızını yavaşlatmaktadır.
  • Gebelik ve emzirme dönemi: Hamileliğin son 3 ayı içerisinde metabolizma hızı, dokulardaki büyüme ve gelişme sebebiyle daha hızlıdır. Hamilelik dönemi sonrasındaki emzirme döneminde de vücudun süt salgılaması için harcanan enerji kişinin metabolizma hızının artmasına sebebiyet verir.
  • Çeşitli hastalıklar: Bazı hastalıklar da metabolizma hızının artmasına neden olabilmektedir. Özellikle ateş yapan hastalıkların metabolizma hızını artırdığı bilinmektedir.
  • Açlık süresi: Metabolizma hızını etkileyen bir diğer faktör de açlık durumudur. Az yiyerek çok kilo vereceğini düşünen kişiler aslında yanılgı içerisinde bulunurlar. Çünkü eğer kişi uzun süre boyunca az besinle durursa metabolizma hızında ’lik bir düşüş görülür. Sürekli açlık yaşayan vücut daha az miktarda enerji harcar. Bir süre sonra vücut bu duruma alışarak metabolizma hızını P’ye kadar düşürür. Bu yüzden bilinçsizce uygulanan diyet programları kişiye fayda yerine zarar getirir.
  • Diyet bileşimi: Uygulanan diyetin bileşenindeki protein miktarı metabolizma hızını doğrudan etkileyen faktörler arasındadır. Ancak unutmamak gerekir ki karbonhidrat miktarı az ve protein miktarı yüksek olan diyet programları böbreğin iş yükünü artıracağı için tavsiye edilmemektedir.
  • Fiziksel aktiviteler: Kişinin uyku esnasında harcamış olduğu enerji miktarı bazal metabolizma hızı kadar olmaktadır. Gün içerisinde yeteri kadar hareket edilmemesi de metabolizma hızının yavaşlamasına neden olan faktörlerden biridir.

Metabolizma Nasıl Hızlanır?

  • Kişinin metabolizma hızını artırması için yapması gereken ilk şey doğru bir kahvaltıdır. Çünkü vücut uyku esnasında uzun süre besinsiz kaldığı için yapılan kahvaltı sonrası harcanan enerji miktarının artmasına neden olur. Kahvaltı alışkanlığı olmayan insanlar en zor kilo veren insanlar arasında yer almaktadır.
  • Gün içerisinde öğün atlamamaya özen göstermek gerekir. Çünkü kişi öğün atlarsa bir sonraki öğün esnasında daha fazla gıda tüketimine neden olur. Bu da vücutta enerji birikimine neden olarak yağ olarak kişiye geri döner.
  • Spor ya da düzenli egzersiz yapmaya özen göstermek gerekmektedir.
  • Diyet programı uygularken istikrarlı olmaya özen gösterilmelidir. Sürekli diyet bozmak kişinin yağ yakmasını engelleyecektir.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.