Miyom Nedir? Miyom Belirtileri Nelerdir?

28.08.2018
135
Miyom Nedir? Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom rahimde ortaya çıkan çapları en az 1 cm ile 15 cm arası değişebilen iyi huylu fakat çoğu zaman da kötü huyluya dönüşebilen tümörlerdir. Miyomlar genelde kadın genital organında sık rastlanır. 35 yaş üzeri her kadın ultrason muayenelerine dikkat etmeli, kontrollerini yaptırmalıdır. Miyomları kadınlık hormonu olan östrojen büyütür. Bu nedenle kadında üreme çağında ve özellikle hamilelikte bu büyümeler 2-3 kat artış gösterir. Miyomlar genelde belirti göstermez. Bazılarında ciddi ağrılar yaşanabilir. Miyomların varlığı kadında en çok adet kanamalarının uzun ve şiddetli geçmesine sebep olur. Yaşanılan karın ağrıları, cinsel ilişkide ağrı, sık sık idrara çıkma başlıca belirtileridir.

Miyom hastalarında eğer miyom büyümüyorsa, kadın menopoza yakın dönemdeyse ve herhangi bir şikayet yaşanmıyorsa tedavi edilmesi gerekli değildir. Ancak bazı durumlarda adet kanamasında artma ve kansızlık gibi şikayetleri arttırır ki bu da tedavi gerekliliğidir. Özellikle gençlerde miyomlar büyüme seyreder ve bu da ciddi problemlerin başlangıcı olarak kabul edilir. Miyomlar özellikle 30-40 yaş arasında sık görülerek menopoz döneminde de küçülmeye başlar. Miyomun neden oluştuğuna dair belli bir neden olmamakla birlikte östrojen hormonunun tetiklediği, gebelik sırasında miyom artışının olduğu, ailede bu rahatsızlık varsa genetik olduğu nedenler arasındadır. Miyomların büyümesi için kan ve oksijene ihtiyaçları vardır. Eğer bu ihtiyaçları karşılanmazsa hücre ölümleri gerçekleşir ve bu da ağrılara neden olabilir.

Miyomlar Kısırlığa Yol Açar mı?

Miyomlar rahim içerisinde ise kısırlığa yol açar. Çocuk sahibi olamamada sebeplerden biridir. Miyom döllenen yumurtanın rahimde tutunmasını engelleyebilir. Miyomların alınması ile birlikte gebeliğe ait yaşanan sorunlar ortadan kalkar, senelerce tedavi görüp hamile kalamayan bir kadın normal yollarla bile gebe kalabilir.

Hamilelikte düşüklerin en büyük nedeni myomlar olabilir mi?

Miyomlar düşük ihtimaline de sebep olabilir. Gebelik esnasında büyüyen miyomlar rahimde yerleşmeye çalışan bebeğin gelişmesini engeller ve dolayısıyla düşükler meydana gelir. Miyomların alınması ile birlikte hastaların büyük bir kısmı çocuk sahibi olurlar.

Miyom Tanısı Nasıl Konulur?

Miyom tanısı basit bir jinekolojik muayene ile konulabilir. Bu sebeple özellikle 35 yaş sonrasında mutlaka detaylı incelemeler yapılmalıdır. Genelde bir bulgu tespit edildiğinde bilgisayarlı tomografi çekilerek büyüklük net olarak elde edilir. HSG denilen rahim filmi ile de miyom tanısı rahatlıkla konulabilir.

  1. Miyomlar 35-45 yaş arası kadınlarda daha sık görülür.
  2. Miyomlar hormonlar nedeni ile gebelik döneminde artar, menopoz döneminde küçülür.
  3. Miyomlar rahim içerisinde bebek tutunmasını engellediğinden kısırlığa ve düşüğe yol açar.
  4. Miyom kontrolleri özellikle 35 yaş sonrasında ultrason kontrolleri ile tetkik edilmelidir.
  5. Miyomlar bazen belirti gösterir bazen de ciddi ağrılara neden olabilir.

Miyomlar üreme çağındaki her kadında var olabilecek bir sorundur. Renkleri pembeye yakındır. Ve genelde 35-45 yaş aralığında sık görülür. Miyom varlığı var ise hamilelik döneminde hormonlar sebebi ile büyümeleri artar. Menopoz döneminde de hormonlar durduğu için kendiliğinden küçülür. Miyomdan korunmak için belli bir yöntem olmamakla beraber kontrol altında tutabilmek adına sık muayeneler önerilir. Böylelikle erken teşhisle korunabilinir. Miyomlardan korunmak denildiğinde bir başka önlemse kilo kontrolü yapmaktır. Miyom teşhisi konulduktan sonra miyomların büyüklükleri ve sayılarına göre tedavi aşaması başlatılır. Her kadında metabolizma farklı olduğundan miyomların etkileri de değişken olacaktır. Bu sebeple büyüme ya da küçülme dönemlerine göre beklenmelidir. Miyom ameliyatı olanlarda bile tekrar miyom olma riski mevcuttur. Ameliyat olunsa bile kontroller asla aksatılmamalıdır. Miyomlar küçük ise kadın için ciddi problemler yaratmayacağına kanaat getirilirse sık kontrol ve ilaç tedavisi ile önlenmeye çalışılır. Kadin sağlığına dair tüm sorularınızın yanıtı Kadin.com’da.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.