Rahim Ağzı Kanseri Aşısı (HPV Aşısı)

11.12.2015
332
Rahim Ağzı Kanseri Aşısı (HPV Aşısı)

HPV Virüsü Nedir?

Human Papilloma Virüs (HPV) ile rahim ağzı (serviks) kanseri oldukça yakından bağlantılı bir kanserdir. Rahim ağzı kanseri olan kişilerin hemen hemen tamamında bu HPV virüsüne rastlamak mümkün olmaktadır. Bu sebeple de HPV virüsüne karşı geliştirilecek olan aşının rahim ağzı kanserine engel olacağı düşünülmektedir. HPV virüsünün cinsel ilişki yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Rahim ağzı kanseri aşısıyla bu tehlikeden korunmanın mümkün olduğu söylenmektedir. HPV virüsü aslında çoğu insanlarda enfekte durumdadır. Ancak bu kişiler arasından çok azında rahim ağzı kanseri ortaya çıkar.

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

HPV aşısı (rahim ağzı kanseri aşısı) ülkemizde 2007 senesinden itibaren uygulanan bir aşıdır. HPV aşısının içerisinde canlı virüsler bulunmamaktadır. Bunların yerine virüse benzeyen yapıdaki partiküller (VLP) bulunur. Kadınların büyük bir çoğunluğu bir dönem HPV virüsüyle enfekte olabilirler. HPV virüsü yalnızca cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. HPV virüsünün cinsel temasla bulaşabileceği bilindiği gibi ağız yoluyla ya da cilt bölgelerindeki temas ile de bulaşabilir. HPV virüsünün havlu, havuz, deniz gibi yollarla bulaşabileceği henüz kesin olarak ispatlanmış değildir.

Rahim ağzı kanserine neden olacak birçok çeşit HPV virüsü mevcuttur. Kişiye uygulanan aşı, tüm HPV virüslerini etkisiz hale getirmeye fayda etmez. Ancak çok sık karşılaşılan HPV virüslerinin engellenmesi için uygulanmaktadır.

HPV Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?

Amerika Aşı Uygulama Komitesi (ACIP) kadın ve kız çocukları için 11 – 26 yaşları arasında ikili, dörtlü ve dokuzlu aşı şeklinde uygulanması gerektiğini bildirmektedir. Bu yaş aralığındaki kadınların evli ya da bekar olması fark etmez. Aktif cinsel hayatı olmayan kişilere de bu yaş aralığı tavsiye edilmektedir. Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte aşının etkisinin azaldığı da bilinmektedir. Bu yüzden rahim ağzı kanseri aşısının genç yaşta yapılması daha etkili olmaktadır. Ancak uygulanması gereken alt sınır yaşı 9’dur. 9 yaşın altındaki kız çocuklarına rahim ağzı kanseri aşısı uygulanmamalıdır. Bu aşı erkek çocukları için ise 11 yaşından itibaren uygulanabilmektedir. Erkek çocukları için dörtlü ve dokuzlu aşı şeklinde uygulanmaktadır.

HPV Aşısının Beraberinde Getirdiği Yan Etkiler Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri aşısının (HPV aşısının) güvenilir bir aşı olduğu bilinmektedir. Aşının uygulanmış olduğu kolda kızarıklık, ağrı ve şişlik gibi durumlar görülebilir. Nadir olarak bazı hastalarda bayılma, halsizlik, baş dönmesi, göz ateş, göz kararması, bulantı gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. HPV aşısının sahip olduğu yan etkilerini daha detaylı ve net bir şekilde öğrenmek için aşı prospektüsünü okumak ve doktora danışmak gerekmektedir.

HPV Aşısının Gösterdiği Etki Ne Kadar Sürer?

Ülkemizde şimdiye kadar uygulanmış olan HPV aşısının 5 yıllık koruma etkisi olduğu belirtilmektedir. Yapılacak olan yeni çalışmalarla birlikte 5 yılın sonunda aşının tekrarlanıp tekrarlanmayacağı belirlenecektir. Şimdiki uygulamalarda ise 3 doz HPV aşısı olmuş olan kişinin tekrar aşı olmasına gerek yoktur.

HPV Aşısı Hamilelerde ve Emziren Kadınlarda Uygulanabilir mi?

Günümüzde sahip olunan HPV aşısı ile ilgili bilgiler doğrultusunda, aşının hamile ve emziren kadınlar için nasıl bir etki oluşturacağı henüz net olarak bilinmemektedir. Bu sebeple HPV aşısına hamleyken ya da emzirirken başlamamak gerekir. Ancak henüz hamile olduğunu bilmeden HPV aşısı yaptırmış olan kişilerde herhangi bir problem ortaya çıkmamıştır. HPV aşısının ilk dozunu yaptıran kadın daha sonraki dönemde hamile kalırsa diğer dozları hamilelik ve emzirme döneminde uygulatmamalıdır. Hamilelik ve emzirme dönemi bittikten sonra diğer HPV aşısı dozları uygulanmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.