Sezaryen Dikişleri

03.11.2015
173
Sezaryen Dikişleri

Sezaryen Doğumda Hangi Dikiş Teknikleri Kullanılır?

Gebeliği sezaryen ameliyatı ile sonlandırılması sonrasında cildin çeşitli dokularına dikişler atarak ameliyat tamamlanır. Bu cilt dokuları fasya, cilt, cilt altı ve uterus gibi dokulardır. Dokulara atılan dikişler katmanlar halinde uygulanır. Bu dikişler sayesinde ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapması, açılması ve başka komplikasyonlar engellenmiş olur. Günümüzde gerçekleştirilen sezaryen ameliyatlarında, karın bölgesinin alt kısmına yatay bir kesi uygulanmaktadır. Bu yatay kesi pfannenstiel insizyon olarak adlandırılır. Günümüzde çok nadir olarak uygulanan bir diğer kesi tipi ise göbek deliğinden aşağı doğru dikey olarak uygulanan kesilerdir. Bu kesiye de göbek altı midline kesisi adı verilmektedir. Her iki yöntemde de benzer dikiş uygulamaları yapılmaktadır. Ancak hastanın rahatlığı ve daha az ağrı duyması nedeniyle pfannenstiel insizyon (karın altı yatay kesi) tercih edilmektedir.

Sezaryen ameliyatı sonrası hastanın ameliyat bölgesine cilt altından yapılan dikiş uygulaması estetik dikiş olarak adlandırılmaktadır. Bu tip uygulamada dikişler tek tek değil; durmadan devam eden bir biçimde uygulanır. Bu uygulama sonrasında dikişler dışarıdan görülemezler. Böylece dikiş izleri de neredeyse hiç iz bırakmamış olur.

Sezaryen ameliyatı sonrası uygulanan bir başka dikiş tekniği ise staple adı verilen tel zımba dikiş tekniğidir. Bu dikişler devam eder nitelikte değil; tek tek uygulanmaktadır. Operasyondan ortalama 1 hafta sonra bu dikişler alınır. Dikişlerin alınması sırasında hasta herhangi bir acı ya da ağrı duymaz.

Bir de dikişlerin ip yardımıyla uygulandığı bir teknik vardır. Bu yöntemde de dikişler tek tek uygulanır ve ortalama 1 hafta sonra dikişlerin alınması gerekir.

Sezaryen Ameliyat Sonrası Uygulanan Dikişler Ne Zaman İyileşir?

Cilt tabakasının en üstünde yer alan dokuya epitel doku adı verilir. Bu dokunun yenilenmesi 24 ila 48 saatleri arasında gerçekleşir. Yani sezaryen ameliyattan yaklaşık 2 – 3 gün sonra epitel dokunun iyileşmesi gözlemlenir. Bu durumda hastanın banyo yapması mümkün olabilmektedir. Ancak cildin karşılıklı olarak tamamen birbirine kaynaması ortalama 1 haftayı bulur. Hastaya eriyen süturla dikiş atılmışsa operasyondan sonra dikiş alınmasına gerek kalmaz. Çünkü bu dikişler ciltte erimektedir. Ancak hastaya erimeyen süturla dikiş atılmışsa bu durumda dikişlerin yaklaşık 1 hafta sonra alınması gerekir. Kişinin operasyon durumuna ve sağlığına göre bu süre uzayabilmektedir.

Ameliyat sonrasında dikişlerin uygulandığı bölgede ilk günlerde hafif dereceli bir şişlik oluşması normal karşılanmaktadır. Eğer bu şişlik aşırı derecedeyse bu durumda doktora danışmakta fayda vardır.

Herhangi bir gerilme ya da darbe sonucu dikişlerin açılması durumunda eğer açıklık çok fazlaysa doktora gidip dikişleri yeniletmek gerekir. Ancak iyileşme sürecinin son günlerine doğru bu dikiş açılma durumu gerçekleşmişse bu durumda o bölgenin hijyeni sağlanarak cildin korunması ve kapanması mümkündür.

Sezaryen Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Sezaryen Dikişlerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sezaryen ameliyatı sonrası dikiş olan bölgenin suya maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Ameliyattan 3 gün sonra dikiş olan bölgeye su değmesinde bir mahsur yoktur. Bu nedenle operasyondan 3 gün sonra banyo yapılması da mümkünüdür. Fırsat buldukça dinlenmeye ve uyumaya özen gösterilmelidir. Yeterli uykuyu alamayan bünyenin epitel dokusundaki iyileşmeler daha geç olabilmektedir. Her gün ortalama 30 dakika kadar hafif tempolu yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır. Bu sayede hem hareket ederek oksijen alımı gerçekleşecek hem de psikolojik anlamda pozitif gelişmeler olması sağlanacaktır. Bu sayede hamilelik sürecinde alınan kiloların çok daha kısa sürede verilmesi de sağlanmış olacaktır. Dikiş bölgesinin açılmaması için ağır egzersizlerden uzak durmak gerekir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.