Sezaryen Doğum Kaç Kez Yapılabilir?

09.11.2015
166
Sezaryen Doğum Kaç Kez Yapılabilir?

Sezaryen Doğum En Fazla Kaç Kere Yapılabilir?

Özellikle bir önceki doğumunu sezaryen ameliyat ile yapmış olan bir kadın için ikinci ya da üçüncü çocuğun sezaryenle doğup doğamayacağı merak edilen konular arasındadır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından genel kabul görmüş sezaryen ameliyat sayısı 3 olarak belirtilmektedir. Çünkü her sezaryen ameliyat sonrası cilt içerisindeki yapışıklıklar artmakta ve bir sonraki ameliyatta bu bir risk taşımaktadır. Ayrıca plasentanın aşağıya yerleşmesi ya da rahime yapışması gibi riskler de ortaya çıkabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu riskler elbette ki her ameliyatta mevcuttur. Fakat ameliyat sayısı arttıkça riskin gerçekleşme oranı da artar. Bu nedenle en fazla 3 sezaryen doğum daha düşük riskli olarak belirtilmektedir. Sezaryen doğum sayısındaki artış riski de arttırdığı için kişi ilk önce normal doğuma yönlendirilmelidir. Eğer tıbbi bir sebep yoksa normal doğum yapma ihtimali ön planda tutulmalıdır. Kişi de kendini bu yönde hazırlayarak vücudunu olaya adapte etmelidir. Ancak sağlık sorunları ya da anne veya bebeğin risk taşıdığı durumlarda sezaryene başvurmak doğru olacaktır.

Çok Sayıda Yapılan Sezaryen Doğumun Taşıdığı Riskler Nelerdir?

Sezaryen ameliyat sayısı arttıkça kişinin yaşayacağı risklerin sayısı ve oranı da artmaktadır. Bu riskleri şu şekilde sıralamak mümkün;

  • Annenin yoğun bakıma ihtiyaç duyması,
  • Histerektomi (rahim alınması ameliyatı),
  • Kan transfüzyonu (nakli) gereksinimi,
  • Karın bölgesinde insizyonel herni (kesi yerinde ortaya çıkan fıtık) gerçekleşmesi,
  • Diastazis rekti (iki kas arasında kalan aralık),
  • Plasenta previa (Plasentanın rahim ağzında yani aşağıda bulunması)
  • Plasente akreata (Plasentanın rahim duvarına yapışması)
  • Mesane yaralanmaları,
  • Bağırsak yaralanmaları,
  • Üreter yaralanmaları,
  • İleus (bağırsak tıkanıklığı),
  • Kesi yeri enfeksiyonu,
  • Uterin (rahim içi) enfeksiyonu.

Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğum Yapmak Mümkün Müdür?

Sezaryen ameliyat ile doğum yapan bir kadının daha sonra normal doğum yapma durumu ameliyat bölgesindeki dikiş tekniğine göre farklılık göstermektedir. Sezaryen ameliyat sonrası yatay biçimde karın altında uygulanan kesiler daha sonra normal doğum yapabilme şansını arttırmaktadır. Günümüzde sezaryen ameliyatların büyük bir çoğunluğu bu yatay kesi yöntemiyle uygulanmaktadır. Dikey uygulanan kesilerde ise normal doğum yapma şansı yoktur. Çünkü dikey kesi uygulanan hastanın normal doğum sırasında rahim yırtılması riski vardır. Bu nedenle bu kişiler için normal doğum tavsiye edilmez.

Çok sayıdaki sezaryen doğumun anne ve bebek için taşıdığı riskler nelerdir?

Sezaryen ameliyat bebeğin anne karnındaki duruş bozukluğunda, kordonun bebeğin boğazına dolanması durumunda, bebeğin çok fazla iri olması durumunda, annede normal doğum korkusu ya da vajinismus olduğunda veya bebekte bazı hastalıklar görüldüğünde uygulanmaktadır. Eğer bu tip durumlar söz konusu değilse anne adayının normal doğum yapması tavsiye edilmektedir. Çünkü sezaryen doğum, bir sonraki gebeliklerin sağlıklı ve rahat geçmesi ihtimalini az da olsa düşürmektedir. Bu yüzden ilk olarak normal doğum konusu sorgulanmalıdır. Çok sayıdaki sezaryen ameliyatlar anne ve bebek için bir takım riskler oluşturmaktadır.

Çok sayıdaki sezaryen doğumun anne için taşıdığı riskler;

Bağırsak ve mesane yaralanmaları bu risklerin başında gelir. Ameliyat bölgesine uygulanan keşide enfeksiyon görülme ihtimali artar. Annenin kan nakline ihtiyacı gelişebilir. Bağırsak tıkanıklığı ve rahim içi enfeksiyonu gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Operasyon sonrası annenin yoğun bakım ünitesinde bağlı kalması gerekebilir. Rahim alınması gibi riskler de mevcuttur.

Çok sayıdaki sezaryen doğumun bebek için taşıdığı riskler;

Bebeğin eşi olarak adlandırılan plasenta, çok sayıdaki sezaryen doğumlarda aşağıda (rahim ağzında) bulunabilir. Bunun yanı sıra plasentanın rahim duvarına yapışma riski de mevcuttur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.