Smear Testi (Pap Smear Testi)

01.02.2016
181
Smear Testi (Pap Smear Testi)

Smear Testi Nedir?

Smear testi, rahim ağzında olması muhtemel enfeksiyonların, kanserin ve kanser öncesi (prekanseröz) lezyonların tanısını yapmak amacıyla uygulanan jinekolojik tarama testidir. Son yıllarda rutin olarak uygulanan jinekolojik testlerin arasında yerini almıştır. Jinekolojik kontrollerde smear testinin sonuçlarına göre de değerlendirmeler yapılmaktadır.

Yenilenen vücut dokularının (hücrelerinin) özel aletler aracılığıyla toplanıp belli işlemlerden geçirilerek mikroskobik incelemesinin yapıldığı bir işlemdir. Bu hücresel incelemeye sitolojik inceleme adı verilir. Bu hücresel (sitolojik) inceleme en çok rahim ağzından alınacak olan örneklerde uygulanmaktadır. Serviksten (rahim ağzından) toplanan hücre örneklerinin mikroskobik incelemesine smear testi adı verilir. Smear testinin Türkçe karşılığı yayma veya sürüntü olarak belirtilebilir. Smear testi, George Papanicolaou isimli bir Yunan bilim adamı tarafından keşfedilmiştir. Bu nedenle çoğu zaman Pap Smear testi olarak da ifade edilmektedir. Pap smear testi esnasında kişi herhangi bir acı ya da ağrı duymaz. Rutin jinekolojik muayene esnasında duyulan hisle smear testi esnasında duyulan his aynıdır. Hücre toplanması aşamasında herhangi bir rahatsızlık hissedilmez.

Smear Testi Neden Yapılır?

Smear testi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Birçok hastalığın ve ciddi problemlerin çok önceden teşhis edilmesinde rol oynar. Artık rahim ağzı (serviks) kanserinin yaygınlığı günden güne artmaktadır. Bu hastalığın yaygınlaşması erken tanı ve tedavide daha büyük önlemler alınmasında etkili olmuştur. Bu nedenle gerekli kontrollerin aksatılmamasına dikkat etmek gerekir. Zamanında teşhis edilen kanser ya da hastalıkların tedavisi daha etkili olurken aynı zamanda daha kısa sürede de tamamlanabilmektedir. Bu yüzden smear testinin önemi göz ardı edilmemeli ve aksatılmamalıdır. Rahim ağzı kanserinin belirti verip ortaya çıkması için uzun bir sürenin geçmesi gerekir. Gizli gizli ilerleyen kanser yıllar sonra ortaya çıktığında geç kalınmış olabilir. Bu nedenle rutin smear testi kontrollerini yaptırarak herhangi bir sorun olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmak kişiyi rahatlatacaktır. Serviks (rahim ağzı) kanserinin teşhis edilmesinde ve erken tanısında en önemli tarama smear testidir. Aksi takdirde etkili bir tarama sonucu almak mümkün olmayabilir. Smear testi esnasında alınan hücre örnekleri toplanarak patolojik muayene için mikroskobik incelemeye gönderilirler. Bu aşamada herhangi bir durum olup olmadığı da ortaya çıkar.

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Smear testinde örnek alınması için öncelikle jinekolojik muayene olmak gerekir. Bu muayene esnasında spekulum adı verilen özel bir aletle rahim ağzının genişletilmesi sağlanır. Bu şekilde serviksten örnek alınması mümkün olmaktadır. Örnek toplama işlemi hassas bir fırça yardımıyla yapılmaktadır. Toplanan hücreler lam adındaki ince cam üzerine yayılır. İnce bir tabaka halinde yayılan bu hücrelerin sprey sıkılarak sabit bir şekilde kalmaları sağlanır. Bu işlem ince yayma işlemi olarak adlandırılır.

Hazırlanmış olan hücre örnekleri patoloji uzmanına gönderilir ve burada mikroskobik incelemesi yapılır. Patolog tarafından incelemeye alınan bu hücreler hakkında herhangi bir kanıya varmadan önce hastanın yaşı, şikayetleri, adet düzeni, son adet tarihi, hamile olup olmadığı, daha önce kaç gebelik geçirdiği, doğum kontrol hapı kullanıp kullanmadığı, hormon ilacı alı almadığı, rahim içinde spiral gibi bir aracın olup olmadığı, smear testini istemesindeki sebebin ne olduğu gibi bilgilere de ihtiyaç duyulur. Bu bilgilere sahip olan patoloji uzmanı daha net ve doğru bir sonuca ulaşır. Sonucun herhangi bir şüphe taşımaması için detaylı bilgiler gereklidir. Patolog tarafından incelenen hücrelerin sonucunu almak için birkaç gün beklemek gerekebilir. Smear testi sonuçlarının çıkması devlet hastanelerinde daha fazla süre alabilir. Bu süre içerisinde hücreler belli işlemlerden geçirilerek incelenir ve herhangi bir problem olup olmadığı araştırılır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.