Doğum Tarihi Hesaplama

19.08.2016
170
Doğum Tarihi Hesaplama

Tahmini Doğum Tarihi Hesaplama

Doğum, kadının son adet tarihinden itibaren net olarak 9 ay 10 gün yahut 280 gün geçtikten sonra gerçekleşmesi beklenen bir olaydır. Yazımızın devamında SAT olarak bahsedeceğimiz son adet tarihi doğum tarihi, gebelikte izlemlerin zamanında yapılması, bu sayede gebeliğin takip ve sonlanma sürecinin stabil olarak yürütülmesini sağlayacaktır. Kadınların özellikle evlilik sonrasında adet tarihlerini not etmeleri, gebelik sürecinin takibini kolaylaştıracak veriler elde edilmesini sağlayacaktır. SAT takibi, sadece doğum ile ilgili değil kadınların genel sağlık durumları ile ilgili de veri elde edilmesinde yardımcı olacaktır.

Düzensiz adet döngülerine sahip olan kadınlarda SAT ile doğum tarihlerinde de birkaç günlük farklar görülebilmektedir. Gebe bayan tarafından SAT bilinmiyorsa gebelikten şüphelenildiği tarih, ilk gebelik testinin yapıldığı tarih veya fetüs hareketlerinin ilk tespit edildiği tarih baz alınarak SAT tespiti yapılmaya çalışılır.

Gebelik sonlanma dönemi, bilinçli olarak tespiti yapılan tarihler olmayabilir. Ebeveynler tarafından doğum için belli bir tarih isteniyorsa bu tarihte doğumun gerçekleşmesi için bazı girişimler yapılmaktadır.

Gebelik Ne Kadar Sürer? Tahmini Doğum Tarihi Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Rahim içinde yumurtanın döllenmesinden sonraki 280. Günde gebeliğin sonlanması beklenirken bazı durumlarda gebelik süreci daha kısa dönemlerde sona erebilir. 280 günlük yani 40 haftalık süreç normal gebelik süreci olarak kabul edilse de genelde doğumlar bu süreden daha önceki bir dönemde gerçeklemektedir. Planlanandan ortalama 10- 24 gün önce gerçekleşen gebelikler normal olarak sonlanmış kabul edilmekle birlikte bu tür gebeliklerde SAT yanlışlıklarının erken doğuma sebep olduğu tespit edilmiştir.

Doğum olayı genel olarak 38 – 40 haftalarda gerçekleşse de bazı durumlarda 41 – 42 hafta sonra doğumun gerçekleştiği de bilinmektedir. Bu durum, SAT yanlışlığından kaynaklanabilir.

Hesaplanan Tarihte Doğumun Gerçekleşmemesi Durumunda;

SAT bilinmesi ve buna göre hesaplamalar yapılmasıyla elde edilen tarihlerde doğumun gerçekleşmemesi durumunda yeni bir ultrason muayenesi yapılarak elde edilen verilerle yeni bir doğum tarihi belirlenmektedir.

Yeni ultrason ölçümlerine göre belirlenen tarihe az bir süre kala doktor tarafından gebenin kontrolü sıklaştırılarak olası komplike durumların önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Hem belirtilen son adet tarihine göre hem de son ultrason verileriyle elde edilen tarihe göre belirlenen zamanda gerçekleşmeyen doğumlar için en fazla 10 gün beklendikten sonra gerekli tahlillerin gerçekleştirilmesinden sonra doğum için müdahale yapılabilir.

Zamanında Gerçekleşmeyen doğumların genelinde sezaryen müdahale gerekebilir”

Sezaryen ile doğum kararı anne adayının belirli sağlık problemlerinden, doğum sancısı korkularından yahut doktorun uygun görmesi gibi durumlardan dolayı anne ve doktor ile birlikte verilecek bir karardır. Sezaryen ile gerçekleşmesi planlanan doğumlar genel olarak SAT baz alınarak yapılan hesaplamalara göre 39.haftada gerçekleştirilmektedir. Sezaryen doğum kararı verilmesinde bebeğin gelişim süreci de oldukça büyük etkenler arasında yer almaktadır.

En Basit Tahmini Doğum Tarihi Hesaplama Yöntemi

Nagele adı verilen bu yöntemle son adet döneminin başlangıç gününe 7 gün ilave edilir ve eklenen tarihten 3 ay öncesinde doğumun gerçekleşeceği öngörülür. Elde edilen tarih, doğumun gerçekleşmesi için işaret edilen en son gündür. Genel olarak sağlıklı ve düzenli bir şekilde yürüyen gebeliklerde doğum 37- 40 haftalarda gerçekleşeceğinden tahmini doğum tarihi hesaplama yöntemine tam olarak bağlı kalarak plan yapılmaması olası komplike durumların önüne geçecektir.

Özellikle çoğul gebeliklerde bebeklerin içinde bulunduğu rahim kesesi iki bebeği daha fazla içinde bulunduramayacağından normal hesaplanan tarihten birkaç hafta önce doğumun gerçekleşmesi beklenmektedir. Çoğul gebeliklerde doğum olayı 34.haftaya kadar gerileyebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tahmini doğum tarihi hesaplaması için anne adaylarının adet tarihlerinin ilk günlerini bilmeleri gerekmektedir.  

Son adet tarihinize göre tahmini doğum zamanınızı ve kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmek için aşağıdaki doğum tarihi hesaplama butonuna tıklayarak doğum tarihi hesaplaması yapabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.