Yaşa Göre Hamile Kalma Oranları

10.02.2015
148
Yaşa Göre Hamile Kalma Oranları

Yaşınıza Göre Hamile Kalma Oranınız Nedir?

Hamileliğinizin sağlıklı ve minimum risk altında geçmesi için yaşınız çok önemli bir faktördür. Bu nedenle hamile kalmadan önce içinde bulunduğunuz yaşın hamilelik sağlığınıza olan risk etkilerini merak ediyorsanız, bu yazı dizimizi kesinlikle incelemelisiniz.

Hamilelik yaşınızın hamile kalma oranınızı kolaylaştırdığını veya riske soktuğunu unutmayın. Bazı anne adaylarında erken yaşlarda anne olmak risk oluştururken, bazılarında ise geç yaşlarda yaşanan hamilelikler problem yaratmaktadır. Bu nedenle en doğrusu güvenebileceğiniz bir doktordan öneri almak olacaktır. Sizler için yaşlara ve dönemlere göre hamile kalabilme ihtimallerinizi araştırdık.

Ergenlik Döneminde Hamilelik

Tüm dünya üzerinde kabul görmüş olan hamilelik için en alt yaşın 18 olduğu kabul edilmektedir. Bir anne adayı ancak 18 yaşından sonra hamilelik için gerekli olan donanıma tam anlamıyla sahip olabilmektedir. Ancak 18 yaşındaki gebeliklerde bile ‘Preeklemsi’ denilen yüksek tansiyon riski çok fazla risk taşımaktadır. Ufak yaşlarda yaşanmakta olan hamileliklerin bir sonucu olarak ölü doğum riskleri, düşük ihtimali ve prematüre doğumlar çok fazla görülmektedir.

Sağlıklı bir kadının kadınlık özellikleri ve hormonel yapısı ancak 18 yaşından sonra tam anlamıyla aktif hale gelebiliyor ve bu nedenle ruhen ve fiziken 18 yaşından önce hamile kalınmaması gerektiği önerilmekte. Ancak 18 yaşında bir anne adayının bebek yetiştirebilecek özelliklere sahip olmaması 18 yaşının erken bir yaş olduğunu göstermektedir.

20’li Yaşlarda Hamilelik

20’li yaşlarda hamilelik dönemi için en avantajlı zamandır. Bunun nedeni ise adet döneminin 20’li yaşlarda en düzenli olduğu zaman olması ve yumurtaların en verimli olduğu dönem olmasıdır. Bu yaşlarda yüksek tansiyon ihtimali daha düşüktür ve hamile kalma ihtimaliniz % 20 civarındadır. Ancak her ihtimale karşı yüksek tansiyonu kontrol etmenizde fayda var. 20’li yaşlarda gerçekleşen hamileliklerde down sendromu ve düşük ihtimali daha az görülmektedir.

Ancak bu yaşlarda yaşanan hamileliklerde erken yaşa bağlı olarak bazı psikolojik problemler ve hamileliğin bedena ağır gelmesi ihtimali söz konusu olmaktadır.

30’lu Yaşlarda Hamilelik

Bir kadın için ekonomik anlamda özgürlüğünü sağladığı ve maddi açıdan ve sağlık açısından en önemli olan yaş 30’lu yaşlardır. Özellikle bayanlar için en uygun yaş olduğu için genellikle hamileliklerin büyük bir çoğunluğu bu yaşlarda gerçekleşmekte. Ancak 30’lu yaşlarda yumurta salınımı 20’li yaşlara oranla daha düşüktür. Bazı durumlarda bu yaşlarda hamile kalınması için 1 yıl kadar bebeğin tutması için deneme yapılmalıdır.

Bu yaşlar artık kariyeri seçebileceğiniz yaşlar olmadığı için çocuk sahibi olmak istiyorsanız elinizi çabuk tutmalısınız. Bunun nedeni isr 35 yaşından sonra dış gebelik, düşük, kromozom hastalıkları ve premature doğum riskinin artmasıdır.

40’lı Yaşlarda Hamilelik

40’lı yaşlarda yaşanan hamileliklerde menapoza girme süreci dahada uzundur. Ayrıca hormon seviyenizde yaşanan yükselişlere bağlı olarak alzheimer, kalp hastalıkları ve felç gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimalinizde düşmektedir. Ancak 40’lı yaşlarda düzenli cinsel ilişkiye giren kadınların bile hamile kalabilme ihtimalleri % 1 veya 2 seviyelerine kadar azalmaktadır.

Bu yaşlarda normal doğum yapma şansı ise % 30 oranında seyretmektedir. 40 Yaşlarında bebeğinizin down sendromu yaşama ihtimali, %1 iken bu oran 50’li yaşlarda ise 10 kat artmaktadır. Ayrıca 40 yaşın üzerindeki hamileliklerde düşük olma ihtimali ise yarı yarıya artmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.