Yenidoğan Bebeklerde Emzirme

10.12.2014
110
Yenidoğan Bebeklerde Emzirme

Yenidoğan Bebek Emzirme Problemleri

Yenidoğan bebek emzirme sorunları çok sık yaşanan problemlerdir. Özellikle ilk kez doğum yapan anneler için bu durum daha zor bir hale gelmektedir.

Yanlış Emzirme Tekniği Yüzünden Sütünüz Gelmeyebilir

* Yenidoğan bebeğiniz çok güçsüzdür ve memeden sütü çekebilecek kabiliyete sahip olamayabilir. Doğumu takip eden ilk 3 gün içerisinde bu durumu fark ederseniz, emzirme teknikleriyle ilgili doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Bebeğiniz yanlış emzirme teknikleri yüzünden, güçsüz olduğu için sütü çekemiyor olabilir.

* Özellikle doğumu takip eden ilk 24 saat içerisinde sarı renkte, kıvamlı bir süt gelecektir ve bebeğinizin bağışıklık sistemi açısından bu sütü içmesi gerekmektedir. Bu nedenle bebeğiniz ilk günlerde emzirme tekniklerine bağlı olarak ememiyorsa, bu çok ciddi bir durumdur ve derhal emzirme teknikleri hakkında kısa bir eğitim almalısınız.

Bebeğiniz Beslenmek İstediğinde Ağlayacaktır

* Bebeğiniz konuşamadığı için acıktığında veya fiziksel bir ihtiyacı olduğunda ağlayarak sizi uyaracaktır.

* Yeni doğan bebeğinize karşı aşırı korumacı ve hassas yapıda olabilirsiniz ancak bebeğiniz ağlamıyorsa bir ihtiyacı yok ve rahattır, bunu unutmayın. Bazı durumlarda aşırı korumacı yapıda olan anneler, bebeklerinin beslenmeye ihtiyacı olmadığı halde zorladığı için beslenme alışkanlıklarını bozabilmektedir.

* İlk doğumunuzu gerçekleştiriyorsanız, yanınızda daha tecrübeli olan birileri bulunuyorsa onlardan yardım alabilirsiniz. Çünkü ilk günlerde emzirme çok zor bir durum olacaktır ve bebeğinizin ihtiyaçlarını doğru şekilde yılgınlık vermeden karşılamanız gerekmektedir.

* Yaklaşık olarak 1 haftalık olan bebeğiniz beslenme alışkanlığına alışacak ve siz onu nasıl beslemeniz gerektiğini öğrenmiş olacaksınız.

Emzirmek İstediğiniz Halde Bebeğiniz Emmiyorsa Korkmayın

* Bebeğiniz dünyaya ilk geldiğinde daha çok beslendiğini ve büyümeye devam ettikçe daha az beslendiğini bilmelisiniz.

* Bu doğrultuda bebeğinizin beslenmek istemediği zamanlarda onu zorla beslemeye çalışarak olumsuz düşüncelere kapılmak yanlıştır. Bebeğiniz ihtiyaçlarını açıkça ifade edebilen bir varlıktır ve acıktığında onu besleyene kadar aç olduğunu belli edecek ağlama gibi aktiviteleri gerçekleştirecektir. Bu nedenle rahat rahat uyuyan veya oynayan bebeğinizin, ihtiyacı olmadığı için beslenmediğini bilerek onu zorlamamalısınız.

* Yenidoğan bebeğin beslenmesi farklılıklar gösterebilir, bir gün daha az emerse emin olun diğer gün daha fazla emecektir.

Bebeğinizi Hangi Aralıklarla Beslemelisiniz?

* Yenidoğan bebekler çok sık aralıklarla beslenmektedir ve onu her ağladığında beslemelisiniz. Bebeğinizi emzirmeyi asla sınırlayamaz ve düzene sokamazsınız. Yenidoğan bebekler sadece acıktıklarında beslenmeli ve öğün programlarına tabi tutulmamalıdır.

* Bebeğinizi gece veya gündüz ortalama 3 saat aralıklarla beslemelisiniz. Ayrıca bebeğinizin altı kirliyken emzirmek doğru değildir. Rahat olmayacaktır ve sağlıklı ve yeterli bir şekilde beslenmesi mümkün olmaz.

Bebeğimi Hangi Pozisyonda Nasıl Emzirmeliyim?

* Yenidoğan bebeğinizi doğum gerçekleştikten ilk 30 dakika içerisinde emzirmelisiniz.

* Bebeğinizi emzirirken rahat bir pozisyonda olmak sütünüzün daha rahat gelmesine yardımcı olacaktır. Bunun dışında bebeğiniz memeye yakın, başı düz ve yüzü memeye dönük olmalıdır.

* Emzirirken bebeğinizin başını arkadan ellerinizi kullanarak desteklemelisiniz bu sayede onunla tensel temasınız artacaktır. Onu beslerken gözlerine bakın ve sakin bir ses tonu ile onunla konuşarak iletişime geçin. Bu sayede ilk anne bebek ilişkileri gerçekleşmiş olacaktır.

* Bebeğinize sadece meme ucunuzu vermeyin, meme ucunda çatlaklar ve yaraların oluşmaması için göğüs uç bölgenizde yer alan kahverengi bölgenin tamamını kullanarak emzirmeyi gerçekleştirin. Bu sayede göğüs uçlarınızda çatlaklar, yaralar ve emzirmede aksaklıklar yaşamamış olacaksınız.

Yenidoğan Bebeğinize Sütünüz Yeterli mi?

* Yenidoğan bebeğinizin anne sütüne ihtiyacı vardır ve düzenli şekilde anne sütü emerek gelişimini daha hızlı şekilde devam ettirebilir. Her ay ortalama olarak 1 kg alan bebekler sağlıklı olarak kabul edilmektedir.

* Bebeğiniz beslendiği halde yeterli oranda kilo almıyor ve zayıf düşüyorsa kesinlikle ek gıdaya geçiş zamanı gelmiş demektir. Yaş olarak ek gıda çağına gelmemiş bebeklerde ise anne sütünü aratmayacak bileşenler içeren ek gıdalar tercih edilebilir. Ek gıdaya geçiş sürecinde kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.

* Bebeğinize sütünüzün yetmediğini anladınız ve ek gıdaya geçiş yaptınız. Burada unutmamanız gereken en önemli nokta, anne sütüne devam etmektir. Sütünüz geldiği sürece bebeğinizi beslemelisiniz, anne sütü sayesinde bebeğiniz diyabet, kansızlık, ishal, üst solunum rahatsızlıkları ve obeziteye karşı koruma sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirecektir.

Anne Sütü İçen Bebeğe Su verilir mi?

* Bebeğiniz yeterli oranda anne sütünü emiyorsa ek olarak su içmesine gerek yoktur. Dokorunuz tarafından ekstra bir rahatsızlık saptanmadığı sürece, anne sütü su ihtiyacını da karşılayacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.