Yenidoğan Bebeklerde Görülen Rahatsızlıklar

19.12.2014
124
Yenidoğan Bebeklerde Görülen Rahatsızlıklar

Bebeklerde Sık Görülen Hastalıklar

Yenidoğan bebekler bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiş olduğu için çok sık hastalanırlar ve bu hastalıklar anne, babaları korkutur. Ancak bebeklerin normal gelişim süreci içerisinde geçirmesi normal olan bazı hastalıklar bulunmaktadır. Yenidoğan bebeklerde sık görülen hastalıkları birlikte inceleyelim.

Yenidoğan Bebeklerde Görülen Gaz Sancıları

* Yenidoğan bebeğiniz ilk 4 ay boyunca periyodik olarak gaz sancıları yaşamaktadır. Bu durum bebeklerin sancı çekmesine ve anne, babaların uykusuz kalmasına neden olur.

* Yenidoğan bebeklerde sindirim sisteminin tam olarak gelişmemiş olması ve yanlış beslenme teknikleri yüzünden bebeklerin hava yutması sonucu gaz sancıları çok sık şekilde görülebilmektedir.

* Bebekler gaz sancıları görüldüğünde ayaklarını karınlarına doğru çekerler ve sürekli olarak ağlarlar. Doktorunuzun önereceği gaz giderici yöntemler ve egzersizlerle gaz sancılarını çözümleyebileceksiniz.

Bebeklerde Gaz Sancılarını Hafifletme Yöntemleri

* Bebeğinizin karnına sıcak havlu yerleştirerek çok hafif şekilde masaj uygulamak onu biraz olsun rahatlatacaktır.

* Ilık bir banyo bebeğinizin rahatlamasına ve gazını atmasına yardım edebilir.

* Bebekler gürültülü ve hareketli ortamları severler. Özellikle evin içinde yürüyüş, arabayla gezi ve bebek arabasıyla çevrede turlamak gibi aktiviteler onları rahatlatacaktır.

* Tüm bu teknikler fayda etmiyorsa kesinlikle doktorunuza başvurmalı ve onun terkinleri doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Yenidoğan Bebeklerde Yalancı Kabızlık

* Genellikle yenidoğan bebeklerin büyük bir çoğunluğunda bu durum görülebilmektedir.

* Bu duruma yalancı kabızlık denilmesinin nedeni ise bebeğin dışkısının yumuşak olması ancak ortalama 4 günde bir dışkılamasıdır.

* Bu durum bebeğin çelimsiz ve güçsüz olmasına ve ıkınma güçlükleri yaşamasına bağlı olarak görülür. Dışkı normal olarak görüldüğünde endişe edecek bir durum yok demektir.

* Bebeklerde 6. aya kadar görülebilen bu durum bebeğin güçlenmesiyle birlikte son bulmaktadır.

Yenidoğan Bebeklerde Kafa Derisi Kabuklanması

* Yenidoğan bebeklerde kafa kabuklanması sık görülen ve endişe edilmemesi gereken bir durumdur. Genellikle sarı veya beyaz pullar halinde kafa derisinin pullanması şeklinde görülür. Ufak bir bölümde veya daha geniş bir alanda görülebilir.

* Genellikle kafa derisi pullanmasına karşı etkili olan şampuanlar ve saç kremleri ile bu durumun önüne geçebilirsiniz.

* Ayrıca bazı doktorlar karbonat ve zeytinyağı karışımı ile hazırlanan bir kür önermektedir ve bu kür yıkamadan hemen önce saça uygulanır. Kür yaklaşık olarak 10 dakika bekletilir ve ardından su ile arındırılarak temizlenir. Bu kür haftada 2 kez uygulanabilir. 

Yenidoğan Bebeklerde Diş Çıkarma

* Bebeklerde diş çıkarma bir hastalık değildir, gelişim sürecinin bir parçasıdır. Bebekler 1 yaşına gelinceye kadar belirli periyodik dönemlerde sürekli olarak diş çıkarır ve bu dönem sancılı bir dönemdir. Bazı bebekler dişlerini sorunsuz olarak çıkarabilirken, bazılarında ise diş çıkarma dönemleri çok problemli olarak geçmektedir.

* Bebekler diş çıkarırken normalden çok daha fazla salya akıtır ve diş etlerinde şişmeler ve kızarıklıklarla yaralar görülebilir. Bu semptomlar seyrederken bebeğiniz acı çeker ve buna bağlı olarak huysuzluk yaratabilirler. Bu dönemde bebeklerinizin dişleri çok sık kaşınacağından, diş kaşıma oyuncakları ile kaşıma olanakları yaratabilirsiniz.

* Diş çıkarma dönemleri bazı durumlarda yüksek ateş, ishal gibi rahatsızlıklarıda beraberinde getirebilir.Diş çıkarma dönemi hastalık olmadığı için normak bir süreçtir ve kendiliğinden oluşan ve sonlanan bir dönemdir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.