Yenidoğan Bebeklerde Sünnet

14.12.2014
135
Yenidoğan Bebeklerde Sünnet

Yenidoğan Bebeklerde Sünnet

Sünnet erkek çocukların en önemli evrelerinden bit tanesidir. Sünnet olana kadar nasıl olacağı ile ilgili endişeli bir bekleyiş devam ederken, sünnet olan çocuklarda ise olmayanlara karşı bir hava atma telaşına girerler. Ancak bazı durumlarda 2 ila 4 yaşları arasın da yer alan çocuklarda, sünnet ağır bir tramvaya dönüşebilir. Bunun içerisinde yanlış sünnet teknikleri, çocuğu sünnete doğru hazırlamamak ve sünnet sonrası gerekli şekilde davranmamak gibi pek çok neden yer alabilir.

Bu nedenle çocuğun sünnet bilincine çok iyi şekilde varabilmesi ve psikolojik olarak sünnete çok iyi hazırlanması gerekir. Son yıllarda yenidoğan bebeklere sünnetuygulamalarıyla bu durum kısmen problem olmaktan çıktı. Özellikle enfeksiyon ve idrar yolu problemlerinin yarı yarıya önüne geçebilen bu durum, yenidoğan bebeğin ilk 28 günlük döneminde gerçekleşiyor.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Özellikle son yıllarda gerçekleştirilen yenidoğan bebeklerde dikişsiz sünnet operasyonlarına çok dikkat etmek gerekiyor. Bazı dikişsiz operasyonlar penis derisinde onarılması güç hasarlara yol açabileceğinden, yenidoğan bebeklerde dikişli sünnet en bilindik ve güvenilir yöntemlerden bir tanesidir.

Yenidoğan bebeklerde sünnet ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer nokta ise, sünnetin bebek dünyaya geldikten 10 gün sonra yapılması gerektiğidir. Karaciğer ve böbrek olgunlaşması oluşmaya başlayan bebeklerde sünnet daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Yenidoğan bebeklerde 1 hafta beklenmeden yapılan sünnetlerde tramvaların oluşabildiği saptanmıştır.

Yenidoğan Bebeklere Sünnet Nasıl Yapılır?

* Yenidoğan bebeklere sünnet yapılırken asla anestezi uygulanmaz ancak bunun yerine lokal anestezi sağlayacak bir krem ile bölgesel uyuşma sağlanır. Bu uyuşma için krem sürüldükten sonra 1 saat beklenir.

* Uygulanan lokal anestezi ardından dikişli sistemle gerçekleştirilen sünnette atılan dikişler, 1 hafta içerisinde kendiliğinden eriyerek kaybolmaktadır. Ancak dikişsiz yapılan işlemlerde risk daha fazladır ve yakılan sünnet derisinde hasar olma ihtimali daha yüksektir.

* Tüm yaş gruplarında yer alan çocuklarda ve yenidoğan bebeklerde sünnet dikişli olarak yaptırılmalıdır. En sağlıklı yöntemin bu olduğunu unutmayınız.

Yenidoğan Bebeklerde Sünnet ve Faydaları

* Bazı sünnetlerde yapılmak zorunda kalınan genel anestezi yenidoğan sünnetinde yapılmaz ve kremle lokal anestezi uygulanır. En faydalı yönlerinden biri uygulanan kremli anestezi yöntemidir.

* Kanama riski çok daha düşüktür ve enfeksiyon oluşma ihtimali çok zayıftır.

* Yenidoğan bebek ilk 1 aylık süreçte çok hızlı büyüyeceği için iyileşme süreci çok hızlı şekilde seyreder.

* Yenidoğan bebeklerde sünnet işlemi ardından sünnet derisinde çok sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarının yaşanma ihtimali çok düşüktür.

Yenidoğan Bebeklerde Sünnetin Zararlı Olduğu Durumlar

* Sarılık değerleri çok yüksek seyreden ve herhangi bir kronik rahatsızlığı saptanan bebeklerde yenidoğan sünneti yapılması yanlış sonuçlar doğurabilir.

* Bebeğin genel sağlık durumu bozuk ve vücudunda enfeksiyonlu bölgeler bulunuyorsa asla yenidoğan sünneti yapılmamalıdır.

* Penisinde problem görülen çocuklar ve anormal penislerle dünyaya gelen çocuklar detaylı incelenerek tanı konulmadan sünnete alınmamalıdır.

Yenidoğan Bebeklerde Sünnet Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

* Yenidoğan bebeklerde sünnet işlemi gerçekleştirildikten sonra pansuman yapılarak 1 gün kadar bekletilir ve pansuman açılarak sünnet işlemi tamamlanır.

* Pansumanın alınmasının ardından yaklaşık olarak 1 haftada sünnet derisi iyileşir ve dikişler vücut derisi içerisinde yok olur.

* Yenidoğan bebeklerde sünnet işleminin ardından pansumanlı bölge su ile temas ettirilmemeli, darbelere karşı çok dikkatli olunmalıdır.

* Ayrıca oluşabilecek kanama semptomlarına karşı sürekli kontrol altında tutulmalı ve aksi durumlarda doktora başvurulmalıdır.

* Yenidoğan bebeklerde sünnetin ardından alınan pansuman sonrası morarma, iltihaplanma, şişlik ve açık yaralar hala mevcutsa kesinlikle hekiminize başvurmalısınız.

Not: Premature bebeklerde yenidoğan sünneti yapılmadan önce doktor kontrolünde bebeğin en az 3 Kg ağırlığa ulaşması beklenmelidir. Dünyaya gelme standartlarını tam olarak yerine getiremeyen bebeklerde sünnet gibi operasyonlar karaciğer ve böbreklerin tam olarak gelişmemesine bağlı olarak çeşitli problemlere neden olabilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.