Yumurta Çatlatma İğnesi

29.01.2016
187
Yumurta Çatlatma İğnesi

Çatlatma İğnesi (Yumurta Çatlatma İğnesi)

Yumurat çatlatma iğnesi, kısırlık tedavisi amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Bu işlemde amaç büyümüş ve gelişmiş olan folikülün dışarıdan müdahaleyle çatlatılıp yumurtlamayı gerçekleştirmesine olanak tanımaktır. Yani bu yöntem yumurta oluşumuna ya da yumurtanın gelişime etki eden bir yöntem değildir. Yumurtanın büyümesini sağlamak için geliştirilmiş olan ilaçlar bir dizi halinde günler boyunca kullanılmaktadır. Bu ilaç takviyesi yumurta büyüyene kadar devam eder. Çatlatma iğnesi ise büyüyen yumurtaya tek doz uygulanarak çatlatılması gerçekleştirilir.

Yumurta çatlatma işlemi kişiye iğne yardımıyla uygulanır. Bu iğneler HCG isimli bir hormon içerirler. Bu hormon, gebelik tahlili için yapılan kan testinde görülen ve dikkate alınan bir hormondur. HCG hormonu, LH hormonuna benzerlik gösteren bir hormondur. LH hormonu beyindeki hipofiz bezinden salgılanır ve yumurtlama döneminde yükselişe geçer. LH hormonu en üst seviyeye ulaştığında ise yumurtanın çatlaması gerçekleşir. HCG hormonunu içeren iğneler de bu LH hormonunun çalışma prensibini taklit ederek yumurtanın çatlamasını sağlayan iğnelerdir. Kişiye çatlatma iğnesi(HCG hormonu ilacı) yapıldıktan sonra yumurtanın çatlaması beklenir. Bu süre ortalama olarak 36 saattir. İşlemin yapılmasıyla birlikte 36 saatin ardından yumurta çatlayarak ovulasyon yani yumurtlama olur.

HCG hormonu içeren yumurta çatlatma iğnesi çoğunlukla kişinin kasları içerisine ya da cildinin altına enjekte edilmektedir. İlacın uygulama şekli markadan markaya farklılıklar gösterebilir. Bu sebeple öncelikle ilacın kullanma talimatı iyice okunmalıdır. Uzman doktorun da tavsiyeleri göz önünde bulundurularak işleme başlanır. Yumurta çatlatma iğnesi eğer kas içerisine uygulanacaksa kalçadan, cilt altına uygulanacaksa göbek çevresinden ya da kolun üst kısmından uygulanır.

Yumurta çatlatma iğnesinin yapılması için öncelikle yumurtanın büyümesi beklenir. Yumurta yaklaşık 18 ila 20 mm olduğunda çatlatma iğnesi uygulanır. Yumurta bu yaklaşık değerlere adetin ilk gününden itibaren 10 ila 17 gün sonra ulaşır. Eğer kişide çok sayıda yumurta meydana gelmişse duruma göre çatlatma iğnesi yapılmayabilir. Çatlatma iğnesi mutlaka doktor tarafından uygulanması gereken bir ilaçtır.

Yumurta çatlatma iğnesinin birtakım yan etkileri de mevcuttur. Bu yan etkileri şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır.

  • OHSS (ciddi riskler taşıyan bir durumdur)
  • Mide bulantısı ve buna bağlı olarak kusma
  • Nefes darlığı
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Ani kilo alma
  • Yumurtalık kisti
  • Alerjik reaksiyonlar

Yukarıdaki yan etkilerden bir ya da birkaçı görüldüğü takdirde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Aksi halde ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir.

Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan sonra gebeliğin oluşup oluşmadığı adet gününün gecikmesiyle fark edilebilir. Ancak adet gecikmesi, mutlaka bir gebelik olduğu anlamına gelmez. Eğer adet gecikmesi yaşanmışsa kan tahliliyle gebelik testi yaptırmak gerekir. Yapılan test sonucu gebelik olup olmadığı anlaşılır. Yumurta çatlatma iğnesi kişiye 3 ila 6 ay kadar uygulanabilmektedir. Başarı oranı çiftlerin sağlık durumuna da bağlı olarak ortalama kadardır.

Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra yumurtlama yaklaşık 36 saat sonra gerçekleşecektir. Bu sebeple ilk cinsel ilişki bu süreyi göz önünde bulundurarak yapılmalıdır. 36 saat sonrasının denk geldiği zamanda cinsel ilişkide bulunmak doğru olacaktır. Bu ilişkiden sonra gün aşırı cinsel ilişkide bulunmak şansı artıracaktır. Yumurta çatlatma iğnesinin uygulandığı gün cinsel ilişkide bulunulması tavsiye edilmez.

Yumurta çatlatma iğnesinden sonra aşılama yapılır. Aşılama ise yumurtlamanın olduğu gün yapılmaktadır. Yani yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan 36 saat sonra aşılama yapılabilir. Aşılama için sperm hücrelerinin uygun koşullarda ve uygun zamanda hazır hale getirilip uygulanması gerekmektedir. Aşılamayla birlikte yumurta çatlatma iğnesinin başarı oranı da artış gösterebilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.