Yüz Felcinin Nedenleri ve Önleme Yolları

26.12.2014
120
Yüz Felcinin Nedenleri ve Önleme Yolları

Yüz Felcinin Nedenleri, Belirtileri ve Önleme Yolları

Islak saçla dışarı çıkmayı çoğu kez istemeyiz ancak geç kaldığımız işimiz veya okulumuz söz konusu olduğunda buna bazen mecbur kalabiliyoruz. Bu konuda açıklamalarda bulunan doktorlar, ıslak saç ile dışarı çıkmanın pek çok olumsuz etkisi olduğundan bahsediyor.

Islak saç özellikle yüz felcini tetikliyor, özellikle rüzgarlı günlerde ıslak saç ile dışarı çıkmak yüz felcinin en büyük nedenlerinden bir tanesi. Yüz felci görülmesinin ana nedeni ise, kulak kemiğinin hemen arkasında yer alan yüz sinirlerinin enformasyona veya ödeme maruz kalması durumudur. Yüz felci rahatsızlığı bu nedenle ilk olarak kulak arkasında uğultu ve ağrı şeklinde görülür. İlk belirtileri bu şekilde olan yüz felci, derecelerine göre çeşitli semptomlar gösterebilir, ancak genel belirtileri bu şekildedir. Özellikle yüz kaslarında hareketsizlik ve durgunluğa neden olur ve yüz mimikleri çalışmaz hale gelir.

Ayrıca yüz felci yüzün belirli bir bölgesinde de görülebilir ve sağ taraf normalken sadece sol taraf hareketsiz kalabilir. Bu durumda dilin bir bölümü duyu kaybı yaşar ancak diğer bölümü normaldir.

Yüz Felcinde İlk 24 Saat Çok Önemlidir

Yüz felci görülmeye başladıktan sonra genişleme evresi başlar ve 24 saat içerisinde maksimum seviyeye ulaşmış olur. Bu nedenle ilk 24 saat içerisinde hastalık fark edildiği anda derhal tedavi başlamalıdır. Erken teşhis burada da çok önemli bir yer tutmaktadır. Yüz felci için acil olarak kulak burun boğaz uzmanına başvurmalı, doktorunuz tarafından yüz kaslarınıza uygulanacak masaj ve egzersizleri uygulamalısınız.

Ayrıca bazı durumlarda yüz felcinin sürekli olarak tekrarlandığı tespit edilirse, bu durum daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.

Yüz Felci Nedenleri Önlemleri ve Belirtileri

Kulak Ağrısı Yüz Felcinin Habercisi, Kulakların Korunması Çok Önemli

Özellikle soğuk havalar kulak arkası denilen bölgede sıvı oluşumuna bağlı olarak iltihaplanma meydana getirirler. Bu durumda şiddetli kulak ağrıları yaşanır. ‘bell paralizisi’ denilen durum ortaya çıkar. Yani yüz felcinden korunmak için sadece yüz bölgesini korumak yeterli olmaz, aynı zamanda kulağın arkasında yer alan kemiğinde korunması gerekmektedir.

Yüz felci özellikle soğuk havalarda kendini iyi korumayan insanları seçer. Kışın özellikle tüm bölgelerimizi kapatsak bile yüzümüz açıkta kalacağından, kaşkol ve bere gibi yüz koruyucu ürünler ile yüzümüzün soğuktan mümkün olduğu kadar korumakta fayda var.

Kuvvetli Rüzgar ve Soğuk Hava Akımlarından Uzak Durun

Yüz bölgesinin kuvvetli hava akımlarına ve cereyana maruz kalması yüz felcinin en büyük görülme nedenlerinden biridir. Bunun dışında banyo sonrası rüzgarlı havaya çıkılması belirtileri kuvvetlendirir. Banyo sonrası saçlarınızı çok iyi kurutmalı ve o şekilde dışarıya çıkmalısınız. Bunun dışında kar soğuğu görülen günlerde kar maskesi takmak gerekir ve bu yüz felcini önleyici bir önlemdir.

Yünlü bir atkıyla özellikle kulak arkası kısmı başta olmak üzere sarmalı ve rüzgarın olumsuz etkilerinden mümkün olduğu kadar korunmalısınız.

Terli Dışarı Çıkılması da Aynı Şekilde Yüz Felcine Neden Olabilir

Terli olduğunuzda özellikle aracın camını açarak bu şekilde seyahat etmek çok tehlikeli ve sakıncalıdır. Terliyken yüzün rüzgara maruz bırakılması yüz felcinin nedenleri arasında yer alır. Aynı zamanda araçlarda bulunan klimalarda en az cereyan kadar zararlı etkiler yaratır. 

Bu sebeplerden dolayı terliyken kuvvetli rüzgar akımları olan yerlerde bulunulmamalı ve klima açılmak zorunda kalınsa bile yüze direkt uygulanmamalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.