Adet Döneminde Gebelik Testi Yapılır mı?

01.03.2022
39
Adet Döneminde Gebelik Testi Yapılır mı?

Değerli okurlar çok merak edilen adet döneminde gebelik testinin yapılıp yapılmayacağı konusunda Dr. Cem Cengiz’in kıymetli bilgileri sizlerle.

Evde yapılan testler genellikle adet geciktikten sonra yapılmaktadır. hCG adı verilen gebelik hormonu zamanla artış gösterir ve idrarda tespit edilir hale gelmektedir. Test ne kadar erken yapılırsa, hCG’nin tespit edilmesi zorlaşmaktadır. Adet döneminde de test yapmak isteyen anne adaylarına testin ne kadar etkili olduğu ve test sonucuna ne kadar güvenebilirsiniz sorularına Dr. Cem Cengiz sizler için cevaplamaktadır.

Adet Döneminde Gebelik Testi Pozitif mi Çıkar?

Eczaneden satın alınarak yapılan gebelik testi genellikle adet geciktikten sonra yapılmaktadır. Ancak bazı test sonuçları adet gecikmeden önce de doğru sonuçlar vermektedir.  Eğer adet görüyorsanız veya kanamanız var ise gebelik testi idrarda kan olsa dahi size doğru sonuçları vermektedir.  Evde kullanılan gebelik testi idrarda bulunan hCG hormonu ile çalışmaktadır.  Ancak bu hormon adet gününün yaklaşımı ile vücutta artış göstermektedir. Gebelik testi yapmak için en uygun zaman dilimi ise adet gününün gecikmesi üzerinden 1 hafta sonrasıdır.  Plesanta hCg üretir ve gebelik döneminin ilk 8-10 haftaları arasında hCG oranının hızla yükselmesini sağlar. 10. Haftanın sonunda ise idrardaki hCG seviyesi gittikçe azalmaya başlar. İdrardaki hCG seviyesi yumurtlamanın üzerinden 10 gün geçtikten sonra gebelik testi etkilenmeyeceği için daha doğru sonuç vermektedir.

Gebeliğin Erken Döneminde Kanama

Gebelik testi yaptığınızda kanamanız varsa ve pozitif çıkıyorsa sonuç bu durumun adet kanaması ile ilgisi yoktur.  Kadınların yüzde 25’i gebeliğin ilk 3 ayında kanama yaşamaktadır. O halde bu kanamaların sebepleri nelerdir?

Yerleşme Kanaması

Bu kanama genellikle adet kanaması başlangıcının zamanına denk gelmektedir ve bu kanama ile karıştırılmaktadır. Yerleşme kanamasının adet kanamasından farkı ise daha açık rengi ve daha kısa sürmesidir.

Rahim Ağzındaki Değişiklikler

Vajinal muayene veya cinsel ilişki sırasında tahriş olduğunda hafif bir kanama görülmektedir. Bazen rahim ağzında ki poliplerde kanamaya neden olmaktadır. Bu kanamalarda yoğunluk olmaz ve rengi açık olmaktadır.

Enfeksiyon

Pelvik bölgede, mesane de ya da idrar yolları enfeksiyonları kanamaya neden olmaktadır.  Bazen vajinal kanamalar gebelikten bağımsız ortaya çıkmaktadır. Bu kanamalar genellikle açık renk olup yoğunluk derecesi çok azdır.

Mol Gebelik

Genetik gereçlerden kaynaklı kanamaların dengesiz olması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda gebeliğin sürdürülmesi mümkün değildir.  Molar gebelikte açık kırmızı veya kahverengi kanamanın oluşumunun yanı sıra mide bulantısı ve bel ağrısı meydana gelmektedir.

Dış Gebelik

Döllenen yumurtanın rahim dışında başka bölgede tutunmasıyla meydana gelir. Gebeliğin sürdürülmesi mümkün olmadığı gibi dış gebeliklerde ağır vajinal kanama ve vücudun farklı bölgelerinde ağrı hissedilmektedir.

Düşük

Adet kanaması gibi yoğun bir kanamanız varsa ve gebelik testi pozitif sonuç veriyorsa bir an önce tıbbi bir destek almanızda fayda vardır. Karında kramp, sırt ağrısı ve yoğun kanama düşük sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Subkoryonik kanama

Gebeliğin ilk 20 haftasında düşük riskini artıran bu kanama plasentanın rahimden ayrılması ile ortaya çıkmaktadır.  Pek çok kadın bu kanama sonrası gebeliklerine devam etmektedir. Kişiden kişiye yoğunluğu ve hafifliği değişmektedir.

Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Adet döngüsünün ortalarında kadının doğurganlık derecesi artmaktadır.  Doğurganlık penceresi ile anılan bu dönemde gebelik oranı düşük olsa da bazen mümkün olabilmektedir.

Yumurtlama genellikle adet döngüsünün ortalarında gerçekleşmektedir.  Yumurtlamanın gerçekleşmesi ile yumurta spermle birleşmek için rahme ilerlemektedir. Yumurta rahme ilerledikten sonra yalnızca 12-24 saat arası canlı kalmaktadır. Bu nedenle gebeliğin gerçekleşmesi için bu süre zarfı yeterli olacaktır.

Adet kanaması bittikten sonra en az bir hafta yumurtlamanın gerçekleşmeyeceği düşünülmektedir. Bu nedenle bir hafta içerisinde genelde hamile kalmak mümkün değildir.

Bunların yanı sıra her kadının adet döngüsü bir değildir. Adet döngüsünün ne kadar sürdüğü, aylık yumurtlama oranları farklılık göstermektedir. Vücutta meydana gelen değişimler ve spermin kadın vücudunda ne kadar sürede canlı kaldığı da etkilemektedir.

Ayrıca sperm kadın vücuduna girdiğinde 5 güne kadar canlı kalabilmektedir ve bu nedenle 5 gün önce ilişkiye girildiğinde hamile kalmak mümkündür.

Adet döneminde vücuttan kan, döllenmiş yumurta ve rahim içi tabakaya ait dokular atılmaktadır. Ortalama 5 gün süren adet döneminde kanama daha kısa ya da daha uzun olabilmektedir.  Adet döneminde hamile kalmak mümkün olsa da ihtimal çok yüksek değildir.

Adet Döneminde hamilelik Belirtisi

Premenstrüel sendrom (PMS) ile hamilelik belirtisi karıştırılmaktadır. Yaşanılan belirtilerin PMS olduğu ve ardından meydana gelen adet kanaması olduğu düşünülürse bunlar hamile olduğunuzu göstermektedir.

PMS ve Hamilelik belirtilerinin benzerliği şu şekildedir:

  • Ruh haline göre değişimler
  • Göğüslerde oluşan hassasiyet
  • Kabızlık
  • Yorgunluk
  • Kanama veya lekeler
  • Baş ve sırt ağrıları
  • Kramp
  • İştahtaki değişimler (az veya çok yeme-içme)

Yalnızca gebelik döneminde görülen belirtiler ise şu şekildedir:

Adet Gecikmesi

Gebeliğin ilk belirtisi olan adet gecikmesi eğer 1 hafta süreyle geciktiyse gebelik testini düşünebilirsiniz. Bununla beraber stres, aşırı kilo kaybı, doğum kontrol yöntemini değiştirme, çeşitli rahatsızlıklar veya ilaç kullanımı gibi nedenler adet gecikmesine yol açmaktadır.

Mide Bulantısı

Adet görmeden önce sindirim sorunları nedeniyle mide bulantısı veya kusma görülmektedir. PMS belirtileri arasında yer almayan bu durum hamilelikte 9. Haftadan önce başlamaktadır.

Göğüs Ucu Değişiklikleri

Adet döneminde göğüslerde farklılık olabilir ama gebelik döneminde göğüs ucu daha koyu ve büyük olmaktadır. Bu farklılıklar var ise gebeliğin belirtileri ortaya çıkıyor olabilir.

Sonuç Olarak

Evde gebelik testlerinin yapılması adet döngüsüne denk gelse bile herhangi bir sorun oluşturmamaktadır.  Adet görürken de yapabileceğiniz bu testlerin sonucuna idrar yoluna karışan kanın herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Genellikle yoğun kanamalar, hamile olunmadığını göstermektedir ve yerleşme kanaması da lekelenme şeklinde görülmektedir. Eğer gebelik testiniz pozitif çıktıysa ve adet kanamasına benzer yoğun ve koyu renk kanamanız var ise bir an önce bir doktora danışmanız gerekmektedir.

Kaynak: http://drcemcengiz.com/adet-doneminde-gebelik-testi-yapilir-mi/

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.