Bebekler Ne Zaman Oturur?

19.07.2016
218
Bebekler Ne Zaman Oturur?

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Bebeklerin ilk ne zaman oturtulacağı konusunda aileler her zaman tereddüt ederler. Aslında onların isteği bebeklerinin hemen oturmaya başlaması büyümelerinin göstergesidir. Bebekler için de oturmaya başlamak onların gelişmesinde önemli bir aşamadır. Ancak bunun zamanında olması gerekir.

Bebeklerin bu zamandan önce oturtulması sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Normalde bebekler 6 aylık oldukları süreçte kendi başlarına rahat oturmaya başlar. Ancak bu süreçten önce bebeklerin emekleme evreleri olabilir. Aileler bu konuda hiç acele etmemeli, bebeklerinin hazır olduğu zamanı beklemelidir.

Bebekler gelişimleri süresince omuzlarını, bacak ve bel bölgelerini kontrol ettikleri gibi boyunlarını da sabit şekilde tutabilmelidir. Bebekler oturmaya başladıkları dönemde bir yandan da elleriyle yerden destek almaya çalışır, daha doğrusu oturmak için uygun bir pozisyon alırlar.

Bebeklerin desteksiz oturması yaklaşık 7 aylık oldukları zamanda başlar. Bu süreçte bebekler otururken ellerine oyuncaklarını alabilir, biberonunu, kaşığını hiç yardım almadan tutabilir. Ancak bebeklerinizi diğer bebeklerle asla kıyaslamaya çalışmayın. Çünkü her bebeğin gelişimi yapısına göre farklılık gösterebilir. Bazı bebekler bu süreçten önce, bazıları da bundan sonra desteksiz oturmaya başlayabilir.

Bebeklerin bir kısmı 9 aylık olduğu dönemde kendi oturmaya başlayabilir. Bu nedenle aileler aceleci davranmamalıdır. Bu konuda endişe etmelerine de gerek yoktur. Ancak bebekler 7 aylık oldukları zaman kendi başlarına oturmaları için ailelerin yardımına ihtiyaç duyabilir. Bu konuda bebeğiniz cesaretlendirebilirsiniz. Başlangıçta bebeğinizi oturttuğunuz zaman yan taraflarına yastıklar koyarak onun desteksiz olarak tek başına oturmasına siz yardımcı olabilirsiniz. Zamanla oturmaya alışan bebeğinizin kendi başına oturması için kendine güveni gelecektir. Koyduğunuz yastıkları yanından alarak onun kendisinin rahat oturduğunu izleyebilirsiniz. Bir süre sonra bebeğiniz kendi oturmakta hiç zorlanmayacaktır.

Bebeğin Kendi Oturmaya Başlaması İçin Ne Yapılmalı?

Bebeğinizi asla uygun olmayan bir zamanda kendi başına oturması için zorlamamalısınız. Ancak ona destek olabilirsiniz. Belirttiğimiz gibi oturmaya başlaması için 6 aydan itibaren yanlarına yastık gibi yumuşak destekler koyabilirsiniz. Çok kullanışlı olan destekli mama sandalyesinde bebeklerinizi oturtabilirsiniz. Arabada kullanılan bebek koltukları da bebeklerinizin oturmaya karşı ilgi duymasına yardımcı olabilir. Bunlar bebeğinizin kendi başına oturmasına alışması için uygundur. Ancak bebeklerin bebek koltuğu ya da başka bir koltukta uzun süreli sırt üstü şekilde tutulması bebeğinizin kendi başına oturmasının gecikmesine neden olabilir. Bebeklerin aralıklı olarak oturur şekilde tutulması, ancak 6 aylık olduklarında oturma sürelerini uzatmak daha doğrudur. 

Bebekler Oturmadan Emeklemeye Başlayabilir Mi?

Bebeklerin oturmaya başlama süreci 6-7 aylık oldukları dönemdir. Elbette her bebeğin gelişimi yapısı farklıdır. Bazı bebekler oturmadan önce emeklemeye başlayabilir. Bazıları da oturmaya başlamadan önce emeklemez. Bu nedenle bebeğinizin gelişimine paralel beklentileriniz olmalıdır. Bebeğinizi hiçbir şeyi yapması için zamanından önce zorlamamalısınız. Yapabileceğiniz en doğru davranış bebeğinizi oturması ve emeklemesi gibi konularda cesaretlendirmektir. Aksi halde bebeğinizin vücuduna zarar verme riskiniz olabilir.

Bebekler Kendi Başına Oturmuyorsa Ne Yapılmalıdır?

Bebeklerin belirli zamanda kendi başına oturması gerekir. Bu süreç bazı bebeklerde 6 ayda başlar, bazı bebeklerde de 9 aya kadar sürebilir. Ancak bebeğiniz 9 aylık olmasına rağmen kendi başına desteksiz şekilde oturamıyorsa ya da sorun yaşıyorsa mutlaka bebeğinizin gelişiminin değerlendirilmesi amacıyla uzman bir doktora götürülmesi gerekir. Çünkü bebeğinizin doğumsal kaynaklı gelişim sorunları olabilir. Bunlara zamanında müdahale edilmesi tedaviyi kolaylaştırabilir. Özellikle omurga bozuklukları, kemik gelişim yetersizliği gibi sorunlar bebeğinizin kendi başına desteksiz oturmasına mani olabilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.