Anne Sütünün Yetip Yetmediği Nasıl Anlaşılır?

26.08.2016
202
Anne Sütünün Yetip Yetmediği Nasıl Anlaşılır?

Anne Sütünün Bebeğe Yeterli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Emzirme döneminde annelerdeki en önemli kaygı, anne sütünün bebeğe yeterli olup olmadığıdır. Bunun anlaşılması için bazı kriterler vardır. Öncelikle bebeklerin aldığı kilo bunda önemli bir etkendir. Bebeklerin normalde ilk 3 ay içinde günde 15-50 gram arasında, haftada 150-200 gram arasında kilo alması gerekir. Bu şekildeki kilo alımları anne sütünün yeterli olduğunun önemli bir göstergesidir.

Anneler genellikle bebeklerinin yanaklarına değen her etkende aranmasını aç olduğuna yorarlar. Ancak bu bebeğin açlıktan yaptığı bir davranış değil, bebekteki emme refleksinden kaynaklanır. Bebeğin dudağına değen bir şey oldu mu, refleksle emmek için o yöne doğru döner.

Anne sütünün yeterliliğini anlayabilmek için uyku düzenine de bakmak gerekir.

Eğer bebeğiniz 1-2 saat aralıklarla uyuyorsa, huzurluysa anne sütü onun için yeterlidir denilebilir. Aynı zamanda alt bezinin idrarla birlikte ıslanmış olması, her gün 3-4 bez değişiminin yapılması ve bezde idrarın olması, bebeğinizin anne sütüyle doyduğunu gösterir.

Anne Sütünün Bebeğe Yeterli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Anne sütü genellikle bebekler için yeterli olur. Ancak bebeklerin gerektiği gibi emzirme sıklığında emzirilmemesi, bebeklerin kısa süreli emzirilmesi ya da annenin emzirmeden çekinmesi gibi etkenler anne sütünün yetersiz gelmesine neden olur. Düzenli olarak bebeklerini emziren annelerin sütü bebeklerine yetecek miktarda üretilir. Düzenli emzirme sütün üretimini destekler. Anne sütünün yeterli olup olmadığını anlayabilmek içinde bebekteki belirtilerin gözlenmesi gerekir. Bunlar arasında;

Bebeğin katı dışkısına bakılmalı: Bebeğin gün içinde en az 5 kez katı dışkısını yeteri miktarda yapması, dışkısının renginin hardal renkli olması anne sütünün yeterli olduğu anlamına gelir. Eğer anne sütü yeterli değilse, bebekler katı dışkısını daha z sayıda yapar. Katı dışkısı koyu renkte olduğu gibi, kıvamı da koyu olur. Dışkının miktarı da oldukça z olur.

Bebeğin altını ıslatmasına bakılmalı: Anne sütü yeterli olduğu zaman, bebekler sadece anne sütüyle beslendiği dönemde altını gün içinde 8-10 kez ıslatırlar. Bu sayının azalması ve idrarın az miktarda olması durumunda, anne sütünün yeterli olmadığını söylemek mümkündür.

Bebeğin idrar rengine bakılmalı: Bebekler anne sütünü yeteri kadar alıyorsa, vücutlarında sıvı azlığı gibi bir sorun yaşanmaz. Bebeğiniz anne sütünü ihtiyacı kadar alıyorsa, düzenli emiyorsa idrarının rengi açık sarı olup, bazen renksiz te olabilir.

Bebeğin kilo alımına bakılmalı: Bebeğiniz ne sütü aldığı dönemde düzenli besleniyorsa, anne sütü yeterliyse düzenli şekilde kilo almalıdır. Eğer anne sütü yetersiz olursa, alması gereken bu kiloları alamaz.

 Bebeğin davranışlarına bakılmalı: Bebeğinize anne sütü yeterli geliyorsa, beslenebiliyorsa her zaman mutlu ve huzurlu olacaktı. Anne sütü yetersiz olduğunda kendini mutsuz hissedecek ve bu davranışlarına da yansıyacaktır. Bebeklerin ağlama nedenleri birbirinden farklı olabilir. Ancak bir nedeni de açlıktır. Bu yüzden bebeğinizin sıkça ağlamasının nedenini araştırırken anne sütünün de değerlendirilmesi gerekir.

Anne sütünün yeterli olup olmadığını annenin kendisi de rahatlıkla anlayabilir. Sadece bebeğin davranışlarına ve diğer belirtilere bakarak sonuca gidilmemelidir. Anne emzirme sürecinde göğüslerinin sütle dolu olup olmadığını fark eder.

Eğer bebeği yeteri kadar emiyorsa, mutluysa ve annenin göğüsleri boşalıyorsa, anne sütü yeterli geliyordur. Yeni anne olan kadınlar ilk zamanlarda göğüs uçları çatladığından bebeklerini emzirmekten kaçınabilir. Bu durum anne sütünün üretimine olumsuz etki eder. Bebeğin emme refleksi anne sütünün üretilmesin teşvik eder. Sağlıklı ve mutlu bebekler için annelerin de özveride bulunması ve bebeklerini sıkça emzirmesi tavsiye edilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.