Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

01.05.2023
3.161
<strong data-lazy-src=

2 yaş sendromu nedir? Çocuğum 2 yaşına girdi bu dönemde neler olacak? 2 yaş sendromu hemen başlar mı? Bu dönemde ani değişimler olursa ne yapmak gerekir? Çocukların en önemli gelişim dönemlerinden biri olan 2. yaşlarında sizi ve onları neler beklemektedir? Bu yazımızda sizlerle bunu paylaşacağız.

Çocukların en önemli gelişim dönemlerinden biri olan 2 yaş, kendilerini buldukları ve tanıdıkları bir dönemdir. Kişiliklerinin temelini attıkları bir süreçtir. Bazı çocuklarda bu dönem 1 yaşını biraz geçtikten sonra başlar bazılarında ise 1.5 bazılarında ise 2-3 yaş aralığında da görülebilir. Bu tamamen çocuğun gelişim sürecine bağlıdır. 2 yaş sendromu yok demek doğru değildir. Özellikle bu dönemde çocuklar kendilerini tanımaya başlarlar.

Ön ergenlik denebilir bu döneme. Peki bu dönemde anne ve babayı neler beklemektedir?

2 Yaş Sendromundaki Çocukların Davranışları

Ön ergenlik olarak tanımlanabilecek süreçlerdendir. Bu dönemde çocuklar hayır demeye başlarlar. Kendi fikirlerini söylemek isterler.

Bu dönemde daha fazla ben demeye başlarlar. Bende varım ve var olduğumu bilin isterler. Ben bir bireyim demeye çalışırlar bu davranışlarında.

Genel olarak bu tip gelişim dönemlerinde çocukların daha fazla dünyayı tanıdıkları, keşfettikleri zamanlara denk gelmektedir.

Bu dönemlerde çocukların özellikle inatçılık davranışı artmaktadır. Kendi istediklerini yaptırma eğilimleri daha fazla olmaktadır. Bağımsızlık çabalarını sıklıkla görebilirsiniz.

Bu dönemlerde çocuklar çok asi ve öfkeli olabilirler. Ağlama krizleri de bu süreçler içerisinde rastlayabileceğiniz durumlardandır.

Aileler bu dönemlerde nasıl davranmalıdır?

Sevgili ebeveynler ilk olarak şu asla unutulmamalıdır, çocuğunuz bunu sizin inadınıza veya sizi test etmek için yapmıyor.

Çocuklar bu dönemde kendi sınırlarını öğreniyor ve bunları ölçmeye çalışıyor.

Çocuğunuz bu döneme gelmeden önce ona kurallar koyarak ve sınırlarını göstererek bu sürece girerseniz bir anda kendinizi çatışmalar içerisinde de bulmazsınız. 2 yaşa gelmeden öncesinde çocuğun yaşına ve yaşam alanına uygun belli sınırlar, kurallar kesinlikle konulmalıdır.

Çocuklarınıza sınırlandırılmış seçenekler sunun. Çocuğun karar vermesi burada çok önemlidir. Bu noktada yanlış yapılan durumlarda bulunmaktadır. Örneğin dolabı açıp hadi bugün sen karar ver demek. Burda çocuk ne yapacağını bilemeyebilir ve burası onun için çok karmaşıktır. Sınırlandırılmış seçenek demek onun yaşına göre belirlenip sunulmalıdır.

Seçenekler sunulsa da inatçılık davranışı gösterebilir. Bu durumda çocuklara sınırların hatırlatılması gerekebilir. Örneğin mevsime uygun kıyafet seçenekleri sundunuz fakat çocuğunuz mevsime uymayan başka kıyafet için direniyorsa uzun uzun anlatmak yerine ya o eşyayı ortadan kaldırın görmesin ya da söylediğiniz sözlerin arkasında tutarlı olun.

2 yaş sendromundaki çocuklarla yapılabilecek aktiviteler

Enerjisini harcaması için onlara alanlar açın. Gün içerisinde bol bol dışarı çıkın. Beraber zaman geçirin.

Çocuklarınız öfkeli davranışlar gösterdiklerinde sakince göz teması kurmadan yanlarında olun.

Bu yaşlarda duygularını keşfetmesi çok önemlidir. Duygu oyunları ile onlara bu keşfetme sürecinde destek olabilirsiniz. Örneğin boyalar kullanarak vücudunda hissettiği duygular hakkında oyunlar oynayabilirsiniz.

Çocuğunuz bu dönemlerde kendi tercihlerini yapacakları için bu süreçte onların seçtiği oyuncaklarla oyunlar oynamanız daha iyi olacaktır.

Bu dönemler sadece 2 yaşında mı gerçekleşir?

Hayır bu dönemi sadece 2 yaşla sınırlandırmak yanlış olacaktır. Her çocuğun gelişim dönemi farklılık göstermektedir. Başlama zamanı da bitiş dönemi de aynı şekilde farklı olacaktır.

Bu süreçler 5 yaşına kadar da devam edebilir. Okul çağında da bu durumlarla sıklıkla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sevgili ebeveynler, 2 yaş sendromu bir hastalık değildir. 2 yaş sendromu, çocuk gelişiminde normal bir evredir. Anlayışlı olmanız ve bu süreci kolaylıkla geçirmek için iyi bir iletişim kurun. Onların bu durumunun normal olduğunu anlayın. Hayatı keşfetme sürecinde olan çocuğunuzun yanında olurken unutmamanız gereken en önemli noktalardan biri kesinlikle kontrolün sizde olmasıdır.

Yazan- Selen Dede

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.