4 Yaşında Çocuk Gelişimi

07.03.2015
127
4 Yaşında Çocuk Gelişimi

4 Yaşındaki Çocuğun Gelişimi

4 Yaşına ulaşmış olan bir çocuk artık çevresinde olup bitenleri daha kolay anlayabilme niteliğine sahiptir ve bu nedenle anne, babanın çocuğa karşı olan tutum ve yönlendirmeleri bu dönem içerisinde çok büyük önem kazanmıştır. 3 Yaşında yaşamış olduğunuz hareketli dönemin neredeyse 2 katı bir hareketliliğe ulaşmış olan çocuğunuz artık sürekli olarak evin içerisinde koşar ve sizinde onunla birlikte olmanızı ve sürekli hareketli olmanızı ister. Bu aşırı hareketlilik gösterilen dönem neredeyse 1 – 1.5 yıl kadar daha devam eder ve 5 – 5.5 yaşına ulaşan çocuklar artık daha bilinçli ve sakin bir yapıya geçerler.

4 Yaşındaki Çocuğun Dil Gelişimi

* İnanılmaz bir şekilde sürekli olarak konuşma özelliğini geliştirmekte olan çocuğunuzun neredeyse 1000 – 1500 kelime civarında bir kelime haznesi oluşmuştur. 1 Sene içerisinde bu kelime sayısı yaklaşık olarak iki katına kadar çıkacaktır. Bu kelime sayısının artışıyla birlikte artık kelimeleri birbirine bağlamayı ve cümle kurmayı da öğrenecektir.

* Artık hayal dünyası da gelişmiş olan çocuğunuz sadece çevresinde olup bitenleri değil pek çok hayal ürünü olan olayı da düşünebilir ve anlatabilecek düzeye ulaşmıştır.

* Zamanla pratik yaptıkça çocuğunuzun konuşma becerileri de artar ve etrafında olup biten pek çok aktiviteyi ve olayı artık soru şeklinde yöneltmeye başlar. Bu sayede çevresi hakkında daha fazla bilgi sahibi olur.

* Ayrıca neşelendiği zamanlarda şarkılar ve tekerlemeleri tekrarlayarak söylemekten çok zevk alır.

4 Yaşındaki Çocuğun Sosyal Gelişimi

* Sosyal anlamda kreşe gidebilecek yaşta olan çocuklar toplu şekilde yapılan aktivitelerden çok fazla zevk alırlar ve toplu anlatılan masallar onlara büyük keyif vererek, hayal dünyalarını geliştirmelerine yardımcı olur.

* Artık çevrelerinde pek çok arkadaşları olan bu yaşlardaki çocuklar ‘en yakın arkadaş’ kavramını öğrenmişlerdir ve kendilerine yakın ve uzak arkadaşlar edinmeye ve arkadaşlarını sınıflandırmaya başlamışlardır.

* Bu yaşlarda henüz iletişim becerileri tam manasıyla gelişmediği için arkadaşlarıyla gerçekleştirdikleri aktiviteler sırasında yaşanan anlaşmazlıklarda konuşarak çözmek yerine daha çok sert tepkiler verirler ve bağırarak kendilerini ifade etme yolunu seçerler.

* Artık grup içinde nasıl davranması gerektiğini ve grup hiyerarşisini tam anlamıyla öğrendikleri bir yaştadırlar. Bu nedenle kreşlerde çocukların bu gibi grup aktivitelerine daha çok yönlendirmeleri gerektiğini unutmamalı ve çocukların gelişimine yönelik oyunlar tercih edilmelidir.

4 Yaşındaki Çocuğun Duygusal Gelişimi

* 4 Yaşındaki çocuğunuz artık yaşamış olduğu olaylar veya rüyalardan esinlendiği bir bilinç altı dünyası oluşturmaya ve burada hayaller kurmaya başlamış ve bunuda çok başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir.

* 4 Yaşına ulaşmış olan bir çocuk artık çevresindeki insanların ondan beklediklerini anlar ve analiz eder. Bu sayede annesinin ondan nasıl bir birey olmasını istediğini bildiği ve anladığı bir yaştadır. Bu nedenle eğitimin en çok önem kazandığı dönemler bu yaşlardır.

* 4 Yaşla birlikte girilen sosyal ortamlarda cinsel anlamda kız ve erkek arasındaki farklılıklar ve cinsiyet ayrımları yaşanacağından çok kritik bir dönemdir. Önceleri kızlardan nefret ederek devam ettiği hayatı daha sonraları tam tersine dönüşeceğinden ona kız ve erkeklere nasıl davranılması gerektiğini öğretmelisiniz.

* Bu yaşlar en çok kıskançlık belirtisini gösterdikleri yaşlardır ve bu nedenle bu yaşlarda olan bebeğinizin kıskançlık yapmaması için her zaman diğer çocuklar veya kardeşiyle ilgilendiğinizde onunla da ilgilenmeli ve onu da değerli hissettirmelisiniz.

4 Yaşındaki Çocuğun Fiziksel Gelişimi

* Boyunun hızlı bir şekilde uzama dönemine girdiği çocuğunuz 4 ve 5 yaşları arasında yaklaşık olarak 5 cm kadar uzama gösterir ve 2.5 kilo kadar bir kilo artışı yaşar. Bu durum onun fiziksel gelişimi içerisinde normal olarak nitelendirilen bir durumdur. 

* Bebeklikten çocukluğa geçecek olan çocuğunuzun artık yüz mimikleri oluşmaya ve yüz hatları belirginleşmeye başlayacaktır.

* Artık kordinasyon becerileri kazanmaya başlayan çocuğunuzun bir çok becerisi sizi şaşırtacak oranda gelişme gösterecektir.

* Artık sizden alacağı çok ufak yardımlarla ayakkabılarını bağlayabilir, dişlerini fırçalayabilir ve kendi kendine beslenme özelliklerine sahiptir.

* Artık top ile topun kontrolünü kaybetmeyecek oranda oynama özelliklerine sahiptirler. Topu sektirebilecek ve duvara atarak tutabilecek özelliklere sahiptirler.

* Ayrıca 3 tekerlekli bir bisiklete binerek pedalları çevirerek ilerleyebilirler. Bu sayede denge ve bacaklarını daha iyi kullanma özelliklerine sahiptirler.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.