Bebeklerde Ateş Düşürme Yolları

27.03.2022
29
Bebeklerde Ateş Düşürme Yolları

Bebeklerde ateş düşürme yolları, bebeklerin yüksek ateş sonucunda geçirmesi muhtemel olan tüm hastalıkların önüne geçebilmek için ebeveynlerin bilmesi gereken konulardır. Ebeveynler bebeklerinin ateşi çıktığında çok endişelenir. Çünkü bebeğin ateşinin yükselmesi halinde febril konvülzyon yani ateşli havale geçireceğini düşünürler. Ancak ebeveynlere korkutucu gelen ateşli havale aslında çocuğa zarar vermez. Ancak bilinenin aksine bebeğin sakat kalmasına, sara hastalığına ya da ölümüne sebep olmaz. Yalnızca bebeğin solunum yolunu açık tutmaya çalışmak ve en yakın hastaneye başvurarak yardım istemek yeterlidir. Ateşli havale geçiren bebek ve çocukların yaklaşık %90’ının zaten 10 dakika içinde ateşinin geçeceğini bilmek ebeveynleri rahatlatacaktır.

Bahsedilen ateşli havale halinde ayrı olarak bebeğin ateşlenmesi halinde evde müdahalede bulunulabilir. Bebeğinin ateşi olduğunu fark eden ebeveynler bu sırada titremenin doğal bir tepki olduğunu düşünürler. Kalın giysiler ve örtülerle bebeğin ateşinin daha da yükselmesine neden olmak yerine sakin kalarak bulunulan ortamın ısının 21-22 derece arasında kalmasına dikkat etmelidir.

Bebeğin ateşinin çıkması solunum sayı ile terlemeyi arttıracağı için vücudunda sıvı kaybına neden olur ve bu nedenle bebeğe bol miktarda sıvı desteği verilebilir. Bebeğin ateşi 29-32 arasında ise çok yüksek demektir, böyle bir halde ılık su ile pansuman yapılmalı ve nadiren banyo yaptırılmalıdır ancak direkt soğuk havlu veya çarşaflarla müdahale edilmemeli ya da soğuk duşa sokulmamalıdır. Bebeğe bu uygulamaların yanında ihtiyaç olduğu düşünülüyorsa bebeğin kilosuna ve ayına göre ateş düşürücü şurup ya da fitil kullanılabilir ancak asla aspirin ateşini düşürmesi için bebeğe verilmemelidir.

ateş nasıl ölçülür ve normalde kaç olmalıdır

Ateş Nasıl Ölçülür ve Normalde Kaç Olmalıdır?

Yeni doğan bebekler ile 6 yaşına kadar çocukların ateşleri koltuk altı, rektal ya da deriden ölçülebilir. Rektal ya da koltuk altı ateş ölçümlerinde kırılması halinde cıvanın toksik etkilerinin bebeğe sirayet etmesi ihtimalinden dolayı cam termometre kullanımı önerilmez. Bebeklerin ateşi nasıl ölçülür adlı içeriğimizde tüm detaylardan bahsettik.

Bebeğin ateşi ölçülürken bulunulan ortamın ısısı ve bebeğin kalın giydirilmiş olması gibi ihtimallerin vücut ısısını yükselttiği dikkate alınmalıdır. Koltuk altından ateşin ölçülmesi halinde cildin kuru olması ve derecenin bebeğe yeterli süre temas etmesinin sağlanmış olması dikkate alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki nemli koltuk altından yapılacak ölçüm yanlış sonuç verebilecektir.

Bebeklerde ateş nasıl düşürülür adlı yazımızı inceleyerek de bilgi edinebilirsiniz

Koltuk altından yapılan ateş ölçümünde 37,2C’ye kadar, rektal ölçümlerde 38,2C’ye kadar ve kulaktan yapılan ateş ölçümünde 37,2C’ye kadar vücut sıcaklığı normal edilir. Yukarıda açıklanan şekilde yapılan ateş ölçümünde bu değerlere dikkat edilmeli ve bebeğin ateşinin bu değerlerin üstüne çıkması halinde mutlaka müdahale edilmelidir.

ateş neden çıkar

Ateş Neden Çıkar?

Genel olarak kısa süren yani 3 ile 5 gün arasında devam eden ateşin nedeni mide – bağırsak sisteminde kusma ve ishalle görülen enfeksiyonlar olabilir. Bununla birlikte üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları ve özellikle kızlarda görülen idrar yolu enfeksiyonları da ateş sebebi olabilir. Bu sayılanların dışında zatürre, menenjit, arta kulak iltihabı, malign ve romatizmal hastalıklar da bebeğin ateşinin çıkmasına neden olabilir. Diş çıkarma dönemlerinde ya da aşıdan sonra da bebeğin ateşinin çıktığı görülebilir.

hangi hallerde profesyonel yardım alınmalıdır

Hangi Hallerde Profesyonel Yardım Alınmalıdır?

Yukarıda açıklandığı üzere temelde bebeğin ateşinin çıkması halinde profesyonel müdahale gerekmez. Ancak bazı haller vardır ki bunlar da mutlaka profesyonel yardım gerekir. Doktor müdahalesi gereken ateşli haller şu şekilde sıralanabilir:

  • 3 ayın altındaki bebeklerde ateş görülmesi halinde mutlaka doktora başvurmak gerekir.
  • Ateşle beraber bebeğin cildinde döküntüler oluşmuşsa,
  • Bebek sık ve zor nefes alıyorsa,
  • Ateşi düşmesine rağmen bebekte hala huzursuzluk varsa,
  • Bebekte öksürük, kulak ağrısı, hırıltı, karın ağrısı, boğaz ağrısı, devamlı kusma, idrar yaparken yanma, sık ishal, idrar renginde değişme ve beslenme güçlüğü varsa,
  • Bebeğin bıngıldağında atma ve kabarıklık varsa,
  • Bebeğin ağzında kuruluk, gözyaşının olmaması, idrar miktarında azalma, göz küresinde ve bıngıldakta çöküklük benzeri sıvı kaybı belirtileri varsa hiç vakit kaybetmeden profesyonel yardım alınmalıdır.

Bebeklerde ateşin 40 derecenin üstüne çıktığı durumlarda 112 Acil servisi arayarak destek almalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.