Şiddet Eğilimi Gösteren Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?

14.04.2022
97
Şiddet Eğilimi Gösteren Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?

Şiddet eğilimi gösteren çocuklara nasıl davranmalıyız sorusu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kimi çocuk şiddete eğilimli olduğunu davranışlarıyla gösterirken, kimi çocukta insanlara zarar vermeden yalnızca oyuncaklara ve eşyalara zarar verir. Davranışlarını gösteren çocuk insanlara saldırır, tokat veya tekme atar.

Çocuğunuzu geleceğe hazırlarken çocuklarda ödül ve ceza yöntemi adlı yazımızı okuyarak burada yazanları uygulayabilirsiniz. Bu sayede onun daha iyi bir birey olmasını sağlayabilirsiniz.

ebeveynler şiddete eğilimli çocuklarına nasıl davranmalı

Ebeveynler Şiddete Eğimli Çocuklarına Nasıl Davranmalı?

Çocuğunuzun neden şiddete eğimli olduğunu anlamanız gerekir. Çocuğunuza söz hakkı vererek neden böyle şeyler yaptığını sormalısınız. Duygularını aktardığını anlayan çocuk önemsendiğini hissederek kendini çözümlemesine izin vermelisiniz.

Çocuğunuzu dinlerken çok yumuşak olmamakla birlikte suçlayıcı konuşmamanız gerekir.

Şiddet gösteren veya şiddete eğimli çocuğunuza tolerans göstermek bu sorunu tekrarlama olasılığını artırır. Toplum tarafından onaylanan bir davranış olduğunu düşünerek bu durumu daha ileriye götürebilir.

Kıyaslama yapılan çocuklarda şiddete eğilim daha sık görülmektedir. Yoğun öfke göstererek arkadaşlarına karşı kıskançlık ve şiddet gösterebilir. Çocuğunuzda kıyaslama yapmak ruhsal ve bedensel gelişimi etkilemektedir.

Çocuğunuzun olumlu davranışlarını fark etmezseniz dikkatinizi çekmek için şiddete başvurabilir. Bu yüzden çocuğunuzun olumlu davranışlarını takdir etmeyi ve onunla gurur duyduğunuzu söylemeyi unutmamalısınız.

okulda şiddet gösteren çocuğa nasıl davranılmalı

Okulda Şiddet Gösteren Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Çocuğunuz sinirli ve öfkeliyken onunla tartışmamalı ve sakinleşene kadar beklemelisiniz. Davranışına sebebiyet olan durum hakkında sakin bir şekilde çocuğunuzla konuşmalısınız. Çocuğunuza uygun olan sorumlulukları vermelisiniz. Çocuğunuz sorumlulukların bilincinde olup olumlu davranışlar gösterirse onu takdir etmelisiniz.  Çocuğunuza başarma duygusunu yaşatarak onun daha yumuşak ve sakin davranmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklarda Vurma Eğilimi Neden Olur?

Çocuklarda vurma eğilimi ilgisizlik ve sevgisizlikten dolayı ortaya çıkmaktadır. Ailenin yeterince ilgilenmediği, sözleri dinlenmeyen ve sevildiği hissettirilmeyen çocuklarda saldırgan tavırlar sergilenmektedir. Çocuklarda vurma eğiliminin bir diğer sebebi ise, anne ve babanın çocuğa olan davranışlarıdır.

Çocuğunuza yeteri kadar ilgi ve sevgi göstermediğiniz takdirde, ilgi çekmek veya size olan öfkesini yansıtmak için vurma eğilimi gösterebilir. Çocuğunuza karşı daha ılımlı yaklaşarak sorunun temeline inebilirsiniz.

Vuran Kıran Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Çocukların vurarak veya ısırarak çevresine zarar vermesi durumunda, çocuğunuza sakin davranmanız gerekir. Çocuğunuzla tartışmaya girmeden sorunun ne olduğunu çözmeniz gerekir. Çocuğunuz ile göz teması kurarak uyarabilirsiniz.

Çocuğa Şiddet Uyguluyorum Ne Yapmalıyım?

Çocuğa şiddet uygulamak onun ruhsal ve fiziksel sağlığını fazlasıyla etkilemektedir. Bir çocuk ebeveynlerinden ne görürse onu taklit ederek hayata kendini hazırlar. Çocuğunuz hata yaptığında şiddet uygulamak yerine onunla konuşarak yanında olduğunuzu hissettirmeniz gerekir. Çocuğa öfke ile bir şey yaptıysanız özür dilemekten çekinmemeniz gerekir. Çocuğunuz hata yaptığında onu cezalandırmayın ve şiddet göstermeyin. Çocuğunuz ile bu durumu konuşarak anlamasını sağlayın.

Çocuğunuza şiddet uyguladığınızda bunun normal bir davranış olduğunu zanneder. İleri yaşlarında şiddeti normal zannedip öfke kontrolsüzlüğü yaşayarak başkasına zarar verir. Ebeveynlerin çocuğa şiddet uygulaması fiziksel ve ruhsal olarak korkuya, tedirginliğe ve insanlara güvensizliğe yol açabilir. Geleceğini etkileyen şiddet, şu an okul ve çevresindeki arkadaşlıklarında sorunlar oluşturur.

İnsanların öfke kontrolünü sağlayamaması çevresindeki canlılara büyük zararlar verir. Çocuğunuzun geleceğini ve şu an ki durumunu etkilemeden onunla arkadaş gibi konuşmak, onu dinlemek ve onu anlamak şımartma olarak görülmemelidir. Çocuğunuzun gelecekte nasıl bir birey olacağına siz karar verebilirsiniz. Çocuğunuzu şiddet ile yetiştirmek geleceğine büyük zararlar verecektir.

Çocukken şiddete maruz kalan birçok insan, ya öfke kontrolünü yapamamakta ya da tamamıyla içine kapanık ve çok duygusal olmaktadır. Çocuğunuzun etrafındaki insanlara nasıl davranması gerektiğini ona anlatabilirsiniz. Eğer ebeveyn olarak şiddete yatkınlığınız var ise bunu uzmanlarla görüşerek sorunun tam olarak nereden başladığını anlayabilir ve tedavi olabilirsiniz.

Çocuğunuzun size güvenmesini ve yanınızda olduğunu hissetmesini istiyorsanız şiddete başvurmak yerine, arkadaş gibi konuşup yeri geldiğinde çocuğunuzdan özür dilemelisiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.