Yumurta Rezervi Nedir?

10.05.2022
20
Yumurta Rezervi Nedir?

Kadınlar doğuştan yumurtalara sahip olarak doğar. Dolayısı ile de kadınlar için yumurta rezervi tabiri kullanılır. Yumurta rezervi nedir sorusuna alacağınız cevap sadece yumurtaların adedi değil aynı zamanda kalitesidir. Adet görme ile birlikte bu rezervlerden her ay bir ya da birkaç tane yumurta alınır ve büyür. Büyüyen bu yumurta fallop tüplerinden salınarak gebelik için bekler. Gebelik oluşmadığında da bu yumurta atılır.

Kadınlarda zaman geçtikçe bu rezervden her ay yumurta çıktığından dolayı artık azalma ve kalitesinde düşme görülecektir.

Gebelik isteyen kadınlarda ya da menopoza girecek kadınlarda yumurta rezervi oldukça önemlidir.

yumurta rezervinin azalması belirtileri nedir

Yumurtalık Rezervinin Azalması Belirtileri Nedir?

Yumurta rezervinin azalması belirtileri nedir konusunda her kadının bildiği gerçek, adet döngüsünün sıklaşmaya başlamasıdır. Yumurta rezervinin azalması ile ortaya çıkan menopozda genelde kadınlar çok sık ve yoğun adet dönemleri geçirir. Bunun dışında adet döneminde ciddi kasılmalar ve ağrılarla da karşılaşır. Bilinen ve gözle görülür en net belirti budur.

AMH testinde değerlerin düşük olması da yumurta rezervinin azaldığına dair belirtidir.

FSH (folikül stimulan hormonu) da diğer bir belirtidir. Bu hormon hipofiz bezinden salgılanmakla birlikte yumurtanın gelişimine yardımcı olur. FSH seviyesi yüksek ise bu durumda yumurta rezervi azlığı konusunda kanı oluşacaktır.

yumurta rezervi neden azalır

Yumurta Rezervi Neden Azalır?

Yumurta rezervinin ne olduğundan daha önemli olan konu yumurta rezervi neden azalır kısmıdır. Hamile kalmak isteyen ve doğurganlığı uzun süre sürsün isteyen kadınlar için neden azaldığı konusu önemlidir.

  • Menopoza giren kadınlarda artık yumurtlama olmayacağından dolayı yumurta rezervi azalır.
  • Sağlıksız beslenme, alkol ve sigara tüketimi, ağır çalışma koşulları yumurta rezervini azaltır.
  • Kafeinli içecekleri çok sık tüketmek de rezervi azaltan sebeplerdendir.
  • İleri yaş, aşırı kilo, hormonal sağlık problemleri de azalmaya sebep olur.
  • Yumurtalık kisti, Çikolata kisti ve Turner sendromu da azalmaya neden olacaktır.
  • Bazı rahim ve yumurtalık ameliyatları da rezervin azalmasına yol açar.
  • Kadınların doğurganlığı üzerinde etkili olan tiroit hastalıkları yumurta rezervi üzerinde de etkisini gösterir.
  • Bazı ağır ilaçlar ve kanser tedavisi de rezervi olumsuz yönde etkiler. 
Yumurta rezervi azlığı nasıl anlaşılır

Yumurta Rezervi Azlığı Nasıl Anlaşılır?

Yumurta rezervi azlığı nasıl anlaşılır konusu biraz daha menopozla ilgilidir. Sağlık problemi olmayan bir kadın 21.günde ya da 35. günde adet olur. Bu süre normal bir süredir. Ancak sık sık adet olmaya başlanıyorsa ve kanama öncekilere göre daha yoğunsa yumurta rezervi azlığı söz konusudur. 

Yumurta rezervi testi AMH testi nedir

Yumurta Rezervi Testi/AMH Testi Nedir?

Tam kan testi ile yumurta rezervi testi yapmak mümkündür. Hamile kalmak için doktora gittiğinizde AMH testi istenir. Peki, AMH testi nedir? Anti mullerian hormonu olarak bilinen bu test sayesinde hormon değerleriniz ölçülür. Yaş faktörünün doğurganlık üzerindeki etkisini görmek açısından da önemli bir testtir. AMH değerleri düşükse kadınlarda menopoz habercisi olabilir. Eğe 35 yaş altındaki kadınlarda AMH değeri düşükse erken menopozun belirtisi olarak görülür.

AMH değerinin normal olması için 1,5 ile 4 ng/mL aralığında seyretmelidir.

AMH değeri 1.5 ng/mL ise düşük kabul edilir.

AMH değeri 0.5 ng/mL ve altı ise çok düşük anlamına gelir.

Hamile kalmak isteyen kadınlarda normal olarak seyretmelidir. Ancak düşük ve çok düşük değerlerde de yumurta kalitesi artırılarak gebelik elde etmek mümkündür.

Yumurta rezervi düşüklüğünde gebelik şansı nasıl artırılır

Yumurta Rezervi Düşüklüğünde Gebelik Şansı Nasıl Artırılır?

Yumurta rezervi düşük olsa da bu durum hamile kalmanıza engel değildir. Yumurta kalitenizi artırarak sağlıklı bir gebelik elde etme şansınız vardır. Yumurta rezervi düşüklüğünde gebelik şansı nasıl artırılabilir konusuna dikkat ettiğiniz zaman gebeliğin oluşma şansı da artacaktır.

Yumurta Rezervi Ve Kalitesini Artırmak İçin Neler Yapmalı?

Yumurta rezervi ve kalitesini artırmak için neler yapmalı diye merak edebilirsiniz. Bu sayılanları yaptığınız takdirde uzun süre sağlıklı ve kaliteli bir yumurta rezervine sahip olabilirsiniz.

  • Kadınlarda yumurta kalitesi ve doğurganlığı etkileyen en büyük faktörlerden biri sigara ve alkoldür. Bu ürünler kadınlardaki yumurta rezervine ve yumurta kalitesine büyük ölçüde zarar verir. Sigara ve alkolden uzak durduğunuz sürece yumurta kalitesinin artması mümkündür.
  • Takviye gıdalar almak, arı sütü ve polen gibi sağlıklı gıdalar tüketmek gerekir.
  • Protein ağırlıklı ve sağlıklı şekilde beslenmek önemlidir.
  • Spor ve düzenli egzersizler yaparak da yumurta kalitesini artırmak mümkündür.  
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.